Polub nas na Facebooku
Czytasz: Pyłek pszczeli – jak go używać? Jakie posiada właściwości?
menu
Polub nas na Facebooku

Pyłek pszczeli – jak go używać? Jakie posiada właściwości?

pyłek pszczeli

Fot. Likica83 / Getty Imges

Pyłek pszczeli, zwany również pyłkiem kwiatowym, zjednał sobie rzeszę zwolenników dzięki leczniczym właściwościom oraz bogactwu witamin i cennych pierwiastków. Doceniła go zwłaszcza medycyna naturalna i jej gałąź – apiterapia, która zajmuje się badaniem wpływu produktów pszczelich na człowieka.

Pyłek pszczeli jest produktem, który powstaje z pyłku kwiatowego przynoszonego do ula przez robotnice pszczoły miodnej. Jest swego rodzaju bombą witaminową, ponieważ zawiera duże ilości białka, minerałów i pełną gamę witamin.

Pyłek pszczeli czy pyłek kwiatowy?

Pyłek pszczeli i pyłek kwiatowy to ten sam produkt. W rzeczywistości są to męskie komórki rozrodcze, które produkują rośliny. Dla pszczół jest bardzo cennym surowcem, z którego wytwarzają miód, mleczko pszczele i pierzgę. Są to substancje bardzo ważne dla owadów – mleczkiem pszczelim i pierzgą żywią się młode osobniki oraz królowa matka. Dzięki zawartym w nim substancjom larwy bardzo szybko przybierają na wadze, a królowa matka żyje znacznie dłużej niż osobniki, które odżywiają się tylko pyłkiem. Jest towarem trudnym do pozyskania, ponieważ jeśli dostanie się do wnętrza ula, zostanie przetworzony. Dlatego też pszczelarze zakładają pułapkę u wejścia, z pomocą której część pyłku udaje się pozyskać w czystej postaci. Owady zbierają go z kwiatów i w postaci niewielkich kulek przenoszą na swoich odnóżach.

Pyłek pszczeli dostępny jest w sklepach ze zdrową żywnością w różnych formach – najczęściej w postaci mniejszego lub większego granulatu, który w zależności od dominujących kwiatów ma różną barwę. Kupując produkt, warto sprawdzić, czy jest on dobrej jakości – najlepiej jeśli zachowuje formę granulatu, a po otwarciu opakowania ma bardzo przyjemny, kwiatowy zapach. Nigdy nie można spożywać produktu, który czuć pleśnią – oznacza to, że pojemnik był nieszczelny i do środka dostała się wilgoć.

Pyłek pszczeli – właściwości

Właściwości pyłku pszczelego są od lat doceniane przez medycynę naturalną. Posiada on przede wszystkim dużą zawartość białka. Badania naukowe potwierdziły, że zawiera również aminokwasy (w tym argininę wskazaną przy problemach z nadciśnieniem, krążeniem, miażdżycą, a także w zaburzeniach erekcji u mężczyzn). Jest bogatym źródłem flawonoidów, węglowodanów i witamin, zwłaszcza tych z grupy B. Poza minerałami i licznymi pierwiastkami śladowymi zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, enzymy i koenzymy. Dlatego też wspiera rozwój komórek i funkcjonowanie tkanek, przez co wzmacnia układ immunologiczny. 

Pyłek wspomaga też działanie układu krwiotwórczego i wątroby. Jest zalecany przy problemach z miażdżycą, chorobie wieńcowej i przy przeroście gruczołu krokowego, czyli problemach z prostatą. Zawarte w nim witaminy mają moc wspomagania prawidłowej pracy układu nerwowego, zwłaszcza przy wahaniach nastroju i stanach depresyjnych.

Pyłek pszczeli można stosować również miejscowo na rany, zwłaszcza po oparzeniach. Badania naukowe potwierdziły skuteczność maści pyłkowej i pyłkowo-propolisowej w leczeniu ran, które powstały na skutek działania wysokich temperatur.

Warto wiedzieć, że wykazuje on też działanie adaptogenne, co oznacza, że jego zażywanie podnosi odporność fizyczną, psychiczną i ogólną odporność.

Więcej na temat tego, jak podnieść odporność znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Napary poprawiające odporność. Źródło: Dzień Dobry TVN

Pyłek pszczeli – jak stosować?

Jest wiele przepisów na to, jak stosować pyłek pszczeli. Ważne jest, aby pamiętać, że w formie wysuszonej jego przyswajalność jest bardzo duża i może sięgać aż 100%, jeśli zostanie wcześniej odpowiednio przygotowany. Aby organizm mógł czerpać ze wszystkich cennych substancji, które są w nim zawarte, należy go wcześniej drobno zmielić lub namoczyć na kilka godzin przed spożyciem.

Można przygotować zdrową miksturę do picia z wcześniej zakupionego granulatu, do której konieczne będą 1/3 szklanki schłodzonej wody lub mleka i 2 lub 3 łyżeczki pyłku. Wymieszane składniki należy odstawić na kilka godzin i dopiero po tym czasie napój jest gotowy do picia. Ponieważ granulat nie jest słodki, miksturę można przed spożyciem dosłodzić – najlepiej miodem, który dodatkowo uaktywni działanie cennych składników pyłku. Dobrze też dodać do niego cieplejszej wody lub mleka, z tym że nie mogą być zbyt gorące, ponieważ jak wszelkie produkty pszczele pyłek nie lubi wysokiej temperatury, która zabija jego wartości zdrowotne. Najlepiej spożywać napój rano na czczo i wieczorem przed położeniem się do łóżka. Całą kurację dobrze jest prowadzić przez około miesiąca do dwóch miesięcy (w zależności od efektu, który jest planowany) i powtarzać ją dwa razy do roku, zwłaszcza w okresach obniżonej odporności. Innym sposobem jest zmieszanie łyżeczki zmielonego pyłku z łyżeczką miodu lub mleka.

Pyłek pszczeli można podawać też dzieciom – najlepiej mieszać go ze znacznie słodszym sokiem, aby poprawić smak.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
776
16
Komentarze (3)
aga
Redakcja serwisu
W tekście jest informacja ile łyżeczek pyłku trzeba zastosować.
Czytaj całość
Andrzej
Wszyscy dużo mówią tylko nie na temat. Nie ma wyraźnej informacji jak go stosować 1 łyż dziennie 10 łyżek itd. Podawane informacje w gramach to głupota, kto dozuje ważąc gramy? Kupujemy pyłek, a w domu dozownikiem jest łyżka i takiej odpowiedzi nie ma. Konkretnie tyle łyżek lub łyżeczek pyłku, tyle i tyle wody, , mleka itd. Jakoś nikt nie jest konkretny, co za cholera, dużo gadania a brak przepisu w artykule który podobno wyjaśnia jak pyłek stosować. Przeczytałem kilka artykułów i nikt podający podobno informację jak pyłek stosować nie podaje konkretów. Wasze wypociny nam nie są potrzebne, potrzebne są konkretne przepisy.
Czytaj całość
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?