Problemy z tarczycą rozpoznawane są coraz częściej. Jednak fakt, że organizm wytwarza przeciwciała przeciwko gruczołowi nie oznacza jeszcze, że tarczyca choruje.
Szacuje się, że od 10-15 proc. populacji ma w surowicy krwi podwyższone stężenie jakichś przeciwciał. Czy to oznacza, że te osoby są chore? Nie. O chorobie można mówić dopiero wtedy, kiedy wraz z nieprawidłowymi wynikami pojawiają się jakieś objawy - mówi prof. Krzysztof Łabuzek.
Czy guzki na tarczycy powinny stanowić powód do obaw?
Pacjenci o tym, że mają guzki na tarczycy dowiadują się zazwyczaj przez przypadek. Czy powinny one stanowić powód do obaw?
Ogromna większość tego rodzaju zmian jest łagodna. Bardzo często osoba wykonująca badanie, jeśli ma duże doświadczenie, potrafi ocenić czy guz jest niebezpieczny czy też nie. Jeśli zmiana ma więcej niż 10 mm wykonuje się biopsję, która daje całkowitą pewność co do charakteru zmiany. Jeśli zmiana jest łagodna zazwyczaj zaleca się wykonywać kontrolne USG raz w roku, jeśli budzi większe wątpliwości badanie trzeba powtarzać co 3-6 miesięcy. W sytuacji, gdy zmiana jest złośliwa konieczny jest zabieg - mówi specjalista.
Czy warto zmienić dietę przy chorobie Hashimoto?
Przy chorobach z tarczycą, zwłaszcza w przypadku choroby Hashimoto mówi się, że zmiana diety może wspomóc leczenie. Nie brakuje pacjentów, którzy decydują się wykluczyć gluten czy laktozę. Czy faktycznie zmiana diety może zadziałać na naszą korzyść?
Zdaniem prof. Łabuzka w przypadku chorób autoimmunologicznych, a taką jest choroba Hashimoto nie można mówić o tym, że jakaś dieta jest szczególnie wskazana lub coś z diety trzeba wyeliminować. Może się zdarzyć, że osoba, która ma chorą tarczycę ma także celiakię i wtedy wykluczenie glutenu jest jak najbardziej wskazane. W pozostałych przypadkach chorzy powinni po prostu przestrzegać zdrowej i zbilansowanej diety.
Skąd się bierze wysoki cholesterol?
Wbrew pozorom wysoki cholesterol nie pojawia się tylko u osób otyłych, czy tych, które stosują niezdrową dietę. Czasem jego wysoki poziom jest uwarunkowany genetycznie i może występować u osób szczupłych, które są aktywne i zdrowo się odżywiają.
W takich sytuacjach najczęściej mówi się o Hipercholerostemii. Mimo że pacjenci z tym schorzeniem mogą nie mieć żadnych objawów, to w ich przypadku zbyt wysoki poziom cholesterolu też może być niebezpieczny.
Chory powinien być pod kontrolą lekarza i mieć wprowadzone odpowiednie leczenie - dodaje prof. Łabuzek.
Jak rozpoznać dnę moczanową?
Dna moczanowa to jedna z chorób metabolicznych, która atakuje stawy. U osób z tym schodzeniem nadmiar kwasu moczowego zaczyna odkładać się w postaci kryształków w obrębie stawów. Jednym z najbardziej charakterystycznych objawów choroby jest podwyższone stężenie kwasu moczowego w surowicy. Czy to wystarczy, aby potwierdzić chorobę?
Nie, wysoki poziom kwasu moczowego świadczy jedynie o hiperurykemii, ale tego schorzenia nie można lekceważyć. Może ona przyczynić się m,in. do rozwoju miażdżycy. Podwyższony poziom kwasu moczowego bardzo często pojawia się u osób otyłych lub chorych na cukrzycę. U pacjentów z dną moczanową, poza wysokim stężeniem kwasu moczowego, pojawiają się jeszcze ból i obrzęk stawów -dodaje specjalista.
Zobacz cały zapis czatu z prof. Krzysztofem Łabuzkiem o tarczycy i chorobach metabolicznych: