Choroby układu krążenia przyczyniają się każdego roku do śmierci milionów osób na całym świecie. W przypadku zwiększonego ryzyka ich występowania, niezbędne jest nie tylko właściwe leczenie, ale również odpowiedni styl życia i specjalna dieta. Szczególną uwagę na nią powinny zwrócić osoby z podwyższonym cholesterolem.
Jakie produkty jeść, by zadbać o dobry poziom cholesterolu? Zobaczcie na filmie poniżej, co powinno znaleźć się w diecie osób ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu:
Czym jest dieta cholesterolowa?
Chociaż dieta cholesterolowa jest dedykowana osobom borykającym się z chorobami układu krążenia oraz z podwyższonym cholesterolem LDL (z ang. low density lipoproteins), w rzeczywistości jej stosowanie może okazać się dobrą profilaktyką dla każdego. Choroby serca stają się bowiem chorobami cywilizacyjnymi – wpływ na nie mają nie tylko używki, ale również siedzący tryb życia, nadwaga, obciążenie genetyczne oraz stres.
Zaletami diety na cholesterol powinny więc zainteresować się wszystkie osoby znajdujące się w grupie ryzyka, nawet jeżeli wyniki ich badań nie wydają się niepokojące. Dieta wskazana przy wysokim cholesterolu dba o właściwe odżywienie organizmu bez obciążania go, a przy tym nie wiąże się z wielkimi wyrzeczeniami. Zróżnicowana i dobrze zbilansowana dieta sprawia, że posiłki są pożywne, wartościowe, a przy tym smaczne i różnorodne. Pomagają także zgubić zbędne kilogramy. To ważne, bo nadwaga, z którą boryka się coraz więcej pacjentów, sprzyja licznym chorobom, nie tylko tym, które uderzają w układ krążenia.
Zobacz także: Co to są tłuszcze nasycone i gdzie występują? Jaki mają wpływ na zdrowie?
Dieta na cholesterol – podstawy
Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale także to, w jaki sposób to robimy. Przede wszystkim każdego dnia należy spożywać pięć posiłków, zachowując przy tym odpowiednie odstępy czasu (zaleca się przestrzeganie 2–3 godzinnych przerw). Dzięki temu organizm jest odpowiednio odżywiony, pokarm nie zalega w żołądku i przyswaja się we właściwy sposób, a my nie odczuwamy głodu, który zwykle prowadzi do podjadania.
Ważny jest również sposób, w jaki przyrządzamy potrawy. Smażenie jest niezdrowe, ponieważ w wyniku podgrzewania w bardzo wysokiej temperaturze - zarówno w tłuszczu (zwłaszcza olejach bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe) jak i potrawie powstają toksyczne związki i wolne rodniki. Smażenie należy więc zastąpić gotowaniem, pieczeniem na parze lub duszeniem. Taka zmiana wpływa nie tylko pozytywnie na układ pokarmowy i krążenie. Sprawia także, że czujemy się lekko i zyskujemy energię i siły witalne.
Co jeść, a na co uważać w diecie cholesterolowej?
Głównymi wrogami osób na diecie przy wysokim cholesterolu są tłuszcze i cukry. Słodycze należy zastąpić świeżymi i suszonymi owocami, zalecane są też duże ilości warzyw - zwłaszcza surowych. Odstawić należy także białe pieczywo, jego dobrym zamiennikiem jest bogate w błonnik pieczywo pełnoziarniste. Należy wyeliminować masło (najlepszym zamiennikiem jest oliwa z oliwek), ciężkie sosy na śmietanie i majonez. Osoby na diecie antycholesterolowej powinny również wystrzegać się alkoholu i palenia tytoniu. Bezdyskusyjnie należy zrezygnować z fast foodów. Są bowiem źródłem węglowodanów, konserwantów i tłuszczów (zwłaszcza smażonych), które obciążają organizm i przyczyniają się do powstawania złego cholesterolu.
Mięso a dieta obniżająca cholesterol
Dieta antycholesterolowa nie musi wiązać się z rezygnacją z pokarmów pochodzenia zwierzęcego, w tym z mięsa. Należy jednak wybierać chude mięso i nabiał. Zaleca się również zastępowanie wieprzowiny wołowiną lub drobiem (polecane jest mięso z indyka). Szczególnie ważnym składnikiem jadłospisu są ryby. Zawierają cenne kwasy omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów. W jadłospisie omawianej diety powinny znaleźć się dorsz, makrela i sardynki. Zaleca się ich spożywanie przynajmniej trzy razy w tygodniu.
Nabiał w diecie cholesterolowej
Dieta niskocholesterolowa powinna zawierać również nabiał, ważny jest jednak umiejętny dobór produktów. Mleko, twarogi i jogurty powinny być odtłuszczone. Należy zrezygnować z serów żółtych i topionych, które są źródłem tłuszczów. Nie musimy zupełnie eliminować jajek, warto jednak ograniczyć ich tygodniowe spożycie do 3 sztuk. Zawsze możemy zwiększyć liczbę białek, to w żółtkach kryją się niebezpieczne tłuszcze.
Zobacz także: „Dobry cholesterol” – co to jest, jak go podwyższyć i co warto jeść?
Owoce i warzywa
Największym sprzymierzeńcem w walce z cholesterolem okazują się owoce i warzywa. Te pierwsze powinniśmy jednak spożywać z umiarem, zwłaszcza w godzinach wieczornych, ponieważ zawierają spore dawki cukrów. Co do warzyw nie ma żadnych ograniczeń – należy dodawać je do każdego posiłku. Można jeść je na surowo lub gotować na parze. Starajmy się jak najbardziej urozmaicać jadłospis, to właśnie żywieniowa nuda jest największym wrogiem każdej diety.
Więcej o normach cholesterolu dowiecie się z filmu: