Polub nas na Facebooku
Czytasz: Powiększenie biustu własnym tłuszczem, czyli lipofilling – przebieg zabiegu, efekty
menu
Polub nas na Facebooku

Powiększenie biustu własnym tłuszczem, czyli lipofilling – przebieg zabiegu, efekty

Kobieta trzyma się za biust.

Fot. Anetlanda / Getty Images

Powiększenie biustu tłuszczem, tzw. lipofilling, polega na zwiększeniu piersi poprzez uzupełnienie ich własną tkanką tłuszczową, pobraną najczęściej z okolicy brzucha, ud i pośladków. Metoda uważana jest za naturalną i mało inwazyjną, choć zabieg jest dość rozległy.

Powiększanie biustu tkanką tłuszczową stanowi alternatywę dla wszczepienia syntetycznych implantów, które zwiększają ryzyko powikłań pooperacyjnych, takich jak reakcje alergiczne na materiał czy odrzucenie wprowadzonych wypełniaczy. Modelowanie tego typu różni się od wszczepienia implantów nie tylko przebiegiem zabiegu i efektem, ale także kosztami.

Powiększanie biustu własną tkanką tłuszczową

Powiększanie biustu tłuszczem, tzw. lipofilling, to zabieg chirurgiczny polegający na zwiększeniu rozmiaru piersi poprzez uzupełnienie ich autogennym, czyli naturalnym, pobranym od pacjenta, tłuszczem z okolic brzucha, ud lub pośladków. Wypełnianie biustu tłuszczem stanowi alternatywę dla wszczepienia syntetycznych implantów żelowych czy silikonowych, co jednocześnie zmniejsza ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych, odrzucenia wkładu przez organizm czy innych powikłań pooperacyjnych. Modelowanie biustu tego typu uważane jest za mało inwazyjny sposób poprawy wyglądu klatki piersiowej. Wstrzykiwanie tłuszczu do biustu wiąże się z dodatkowymi procedurami związanymi z pobraniem materiału z innej okolicy ciała i oczyszczeniem go do postaci tzw. grafitu, co może wpływać na czas trwania zabiegu. Dodatkowym efektem oprócz zwiększenia rozmiaru piersi jest jednak liposukcja, czyli usunięcie nadmiaru tkanki tłuszczowej z miejsc najbardziej narażonych na jej gromadzenie się. Przeszczep tłuszczu do biustu praktykowany jest od lat 80. XX wieku i stał się jednym z najczęściej wykonywanych zabiegów z zakresu chirurgii plastycznej na świecie. Nie jest zalecany kobietom szczupłym, które nie dysponują wystarczającą ilością tkanki tłuszczowej możliwej do przeszczepu.

Polecamy: Ćwiczenia na biust: ujędrniające i modelujące. Na czym polegają?

Jak powiększyć biust bez skalpela? Dowiesz się tego z naszego filmu: 

Zobacz film: Jak można powiększyć lub zmienić wygląd piersi bez użycia skalpela? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Jak przebiega powiększenie biustu tłuszczem?

Pierwszym etapem powiększania biustu tłuszczem jest konsultacja lekarska, podczas której kobieta przedstawia swoje oczekiwania, a lekarz kwalifikuje ją do zabiegu poprzez analizę wyników badań morfologicznych czy pracy serca. Przedstawia przebieg zabiegu oraz proponuje metody powiększania biustu tłuszczem. W dalszym etapie prowadzi się:

  • liposukcję danego obszaru ciała metodą wodną lub ultradźwiękową, czyli pobranie materiału autogennego do przeszczepu z danej okolicy ciała. Po uzyskaniu odpowiedniej ilości tkanki tłuszczowej poddaje się ją obróbce biomechanicznej w tzw. lipokolektorze – urządzeniu oddzielającym tkankę tłuszczową od wody i obumarłych komórek. Podczas tego procesu komórki tłuszczowe mogą ulegać częściowej biodegradacji i uszkodzeniu, dlatego pozyskaną tkankę tłuszczową często uzupełnienia się o osocze bogatopłytkowe i komórki macierzyste, które zwiększają przeżywalność przeszczepionych komórek i przyspieszają proces rekonwalescencji tkanek głębokich biustu;
  • przygotowanie piersi pacjentki do transferu tłuszczu;
  • wypełnianie biustu tłuszczem, czyli implementacja oczyszczonego tłuszczu w płaszcz tkankowy, okalający gruczoł mlekowy oraz okolice mięśnia piersiowego większego za pomocą kaniuli, zwanej potocznie wenflonem. Liposukcję oraz wstrzykiwanie tłuszczu do biustu przeprowadza się w znieczuleniu ogólnym podczas jednego zabiegu, który trwa blisko 2 godziny.

Polecamy: Korekta biustu na NFZ. Co trzeba wiedzieć o operacji i jak przygotować się do zabiegu?

Powiększanie biustu tłuszczem – zalety

Powiększenie biustu metodą przeszczepu tkanki tłuszczowej nie tylko powoduje zmianę ich rozmiaru, ale także ujędrnia i nadaje naturalny wygląd piersiom i całej klatce piersiowej. Operacja plastyczna tego typu może stanowić zabieg uzupełniający ubytki tkanki tłuszczowej i gruczołowej u pań, które utraciły objętość i sprężystość biustu po ciąży czy pod wpływem odchudzania. Efekty powiększania biustu tłuszczem widoczne są tuż po zabiegu, jednak ostateczny rezultat plastyki osiągany jest po około 2 miesiącach, czyli po rozejściu się opuchlizny pozabiegowej i utrwaleniu położenia tłuszczu w piersiach. Powiększenie biustu tkanką tłuszczową to małoinwazyjny zabieg kosmetyczny, pozostawiający minimalne blizny wielkości wenflonu odprowadzającego materiał podczas liposukcji oraz wprowadzającego tkankę tłuszczową w biust. Operacja jest krótka i charakteryzuje się niedługim okresem rekonwalescencji, a dodatkowym jej efektem jest delikatne wyszczuplenie obszaru ciała, z którego pobrany został materiał do przeszczepu.

Czy zdecydowałbyś się na operację plastyczną?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Polecamy: Jak wygląda zabieg zmniejszenia piersi i czy można po nim karmić?

Powiększanie biustu tłuszczem – wady

Ryzyko powikłań po zabiegu tego typu jest niskie, jednak warto mieć je na uwadze. Wypełnianie biustu tłuszczem umożliwia powiększenie piersi o jeden rozmiar, a stopniowo wchłaniana przez organizm przeszczepiona tkanka wymaga reoperacji, czyli powtórzenia procedury dla utrzymania upragnionego efektu. Do niepożądanych efektów modelowania biustu tą metodą należą m.in.: zwłóknienia, zwapnienia, miejscowe wybroczyny, nierównomierne rozłożenie wszczepionego materiału.

Bibliografia:

  1. Zabiegi kosmetyczne. W: K. Padlewska: Medycyna estetyczna i kosmetologia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
  2. Witold S. Gumułka, Wojciech Rewerski: Encyklopedia Zdrowia. Wydawnictwo PWN, Warszawa 1992.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?