Post Daniela, inaczej dieta Daniela, jest kontrolowaną dietą owocowo-warzywną określaną jako „półgłodówka”. Stosuje się ją w celu redukcji masy ciała oraz oczyszczenia organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.
Post Daniela: dla kogo przeznaczona jest ta dieta?
Post Daniela jest dietą przeznaczoną osobom z nadwagą lub otyłością, astmą, chorobą wrzodową żołądka, nadciśnieniem tętniczym oraz alergią pokarmową bądź skórną. Dietę Daniela mogą stosować również osoby zdrowe w celach profilaktycznych oraz detoksykacyjnych. Ten rodzaj półgłodówki przyczynia się również do unormowania poziomu glukozy oraz cholesterolu we krwi, polepszenia ogólnego samopoczucia i poprawy nastroju.
Przeciwwskazania do stosowania Postu Daniela
Dieta Daniela jest przeciwwskazana przede wszystkim kobietom ciężarnym i karmiącym piersią, dzieciom oraz nastolatkom w okresie dojrzewania i intensywnego wzrostu. Nie zaleca się stosowania Postu Daniela osobom chorującym na nadczynność tarczycy, cukrzycę typu 1., zaawansowaną niewydolność serca, wątroby lub nerek oraz nowotwory. Dieta jest niewskazana również w przypadku depresji oraz osobom po przeszczepie narządu.
Zobacz także: Dieta sokowa, czyli kilkudniowa detoksykacja organizmu. Przepisy na soki
Na czym polega Post Daniela?
Post Daniela to dieta odchudzająca oraz oczyszczająca organizm z nagromadzonych w nim toksyn. Jej celem jest pobudzenie procesu nazywanego trawieniem wewnętrznym. Polega on na trawieniu przez organizm tego, co wcześniej zostało przez niego odłożone, czyli tkanki tłuszczowej, zniszczonych i chorych tkanek oraz wszelkich toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Przyczynia się to do sprawniejszego funkcjonowania organizmu i przywrócenia stanu wewnętrznej równowagi. Post Daniela może być stosowany maksymalnie przez 40 dni raz do roku. Najczęściej wdrażany jest na czas 2-6 tygodni. Całodobowa kaloryczność diety jest bardzo niska i nie przekracza 600 kcal. Organizm stosunkowo szybko zaczyna spalać nagromadzoną tkankę tłuszczową, czego efektem jest chudnięcie. U osób rozpoczynających Post Daniela w pierwszych dniach diety może pojawić się tzw. kryzys ozdrowieńczy, który ustępuje w ciągu kilku dni. Polega on na wystąpieniu u danej osoby nawrotów objawów choroby lub innych dolegliwości, np. dawnych bólów, kontuzji czy problemów dermatologicznych. Przyczyną kryzysu ozdrowieńczego jest uwolnienie do krwi zmagazynowanych złogów i toksyn.
Produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie Daniela
Dieta Daniela opiera się na jedzeniu warzyw i owoców o niskiej kaloryczności. Produktami wskazanymi są:
- marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiewka, kapusta, por, czosnek, pomidory, sałata, kalafior, dynia, warzywa kiszone, cukinia,
- grejpfruty, jabłka, cytryny,
- dodatki do potraw: chrzan, kminek, majeranek oraz świeże zioła.
Do produktów przeciwwskazanych w trakcie stosowania Postu Daniela należą:
- rośliny strączkowe,
- ziemniaki,
- produkty zbożowe: pieczywo, makarony, kasze, ryż,
- mięso,
- mleko i produkty mleczne,
- orzechy.
W diecie Daniela niewskazane jest picie kawy, mocnej herbaty oraz napojów alkoholowych.
Zobacz także: Dieta jaglana – skuteczny detoks i odchudzanie. Zasady i przygotowanie do diety. Właściwości kaszy jaglanej
Najważniejsze zasady w Poście Daniela
Jedną z zasad obowiązujących w Poście Daniela jest wybieranie warzyw i owoców z upraw ekologicznych. Posiłki należy komponować z sezonowych produktów. Należy ograniczyć użycie soli. Niedozwolonymi dodatkami do potraw są: majonez, śmietana, jogurty oraz oliwa. Posiłki można przyprawiać wyłącznie świeżymi ziołami. Ważne jest odpowiednie nawadnianie organizmu, najlepiej naturalną, niegazowaną wodą mineralną w ilości 2 litrów na dobę. Warzywa można jeść w postaci surowej, gotowanej lub duszonej z zastrzeżeniem krótkiego czasu obróbki termicznej. Dozwolonymi posiłkami są zupy gotowane na wodzie bez dodatku mięsa, tłuszczu oraz produktów węglowodanowych, np. kasz, ryżu czy makaronu. Popularnymi potrawami w diecie Daniela są: warzywne leczo oraz bigos warzywny. Posiłki powinny składać się z surówek i gotowanych warzyw. Wskazane są również pieczone warzywa oraz owoce, np. jabłka.
Post Daniela: jakie przynosi efekty?
Dieta Daniela przyczynia się do redukcji masy ciała oraz detoksykacji organizmu. Pozwala na utratę około 3-4 kilogramów w ciągu tygodnia. Łagodzi objawy przemęczenia oraz przywraca dobry nastrój i samopoczucie. Skutkiem stosowania Postu Daniela jest również obniżenie poziomu cholesterolu, dlatego dietę zaleca się stosować u osób ze zdiagnozowaną hipercholesterolemią. Dieta ta korzystnie wpływa na uregulowanie stężenia glukozy we krwi, dlatego może być praktykowana przez cukrzyków typu 2. Wspomaga leczenie astmy oraz alergii skórnych i pokarmowych, a także skutecznie zwalcza problem zaparć, nerwic oraz nawracających infekcji. Dieta Daniela jest bezpieczna tylko wtedy, gdy stosowana jest zgodnie z zaleceniami i wskazaniami. Przestrzeganie zasad diety pozwala uniknąć niedoborów pokarmowych. W przypadku, gdy Post Daniela stosowany jest zbyt długo, czyli powyżej 40 dni może prowadzić do braku niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych, np. wapnia, białka czy witamin z grupy B.
Przykładowy jadłospis w diecie Daniela: co jeść?
I śniadanie: świeży sok z marchwi, surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki, gotowane warzywa, np. pietruszka i biała rzodkiewka, owoc: jabłko lub grejpfrut.
Obiad: zupa pomidorowa czysta (bez makaronu, ryżu, mięsa, tłuszczu), kalafior gotowany w ziołach, surówka z dyni, jabłka, czarnej porzeczki i soku z cytryny, sałata zielona z pomidorem i cebulą, owoc, np. arbuz.
Kolacja: sok warzywny (np. z selera, marchwi i papryki), surówka z kabaczka, truskawek i jabłka, leczo warzywne, wieloowocowy gotowany mus, kalarepa jako dodatek surowych warzyw.