Polub nas na Facebooku
Czytasz: Pomoc przy odchudzaniu – naturalne spalacze tłuszczu
menu
Polub nas na Facebooku

Pomoc przy odchudzaniu – naturalne spalacze tłuszczu

Kobieta z papryczką chili w ustach.

Fot. Emely / Getty Images

Odchudzanie to proces, który wymaga przestrzegania zdrowej diety, czasu i przede wszystkim silnej woli. Chociaż bardzo byśmy chcieli to efekty nie pojawiają się po 2 dniach. Jednak istnieje sposób na naturalne podkręcenie metabolizmu i przyśpieszenie spalania tłuszczu. Można to osiągnąć sięgając po żywność termogeniczną, która przyczynia się do szybszej utraty wagi. 

Termogeniki – naturalne spalacze tłuszczu

Termogeniki to naturalne substancje, których strawienie wymaga zwiększonego wydatku energetycznego, co powoduje zwiększone wydzielanie ciepła przez organizm i nasilenie procesów metabolicznych. Substancje te podkręcają metabolizm ( szacuje się, że trawienie wzrasta nawet o 25%) oraz przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Dzięki termogenikom, organizm szybciej sięga po rezerwy tkanki tłuszczowej. Substancje o właściwościach znajdują się w niektórych warzywach, owocach i przyprawach, np. papryczka chili, imbir czy cynamon.

Jak powinno wyglądać zdrowe i rozsądne odchudzanie? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Jak powinno wyglądać zdrowe i rozsądne odchudzanie? Źródło: Dzień Dobry TVN

Naturalne spalacze tłuszczu - termogeniki

Papryka chili

Za termogeniczne właściwości papryczki chili oraz za jej ostry smak odpowiada kapsaicyna. Chili zwiększa wydzielanie ciepła, przyspiesza przemianę materii nawet o 25% i przyczynia się do szybszego spalania kalorii. Co więcej, papryczka chili zmniejsza apetyt, co jest dodatkowym atutem podczas diety, obniża poziom złego cholesterolu oraz ma właściwości antybakteryjne i antynowotworowe. Papryczkę można dodać do potraw w formie świeżej oraz suszonej.

Imbir

Imbir nie dość, że podnosi temperaturę ciała to pobudza wydzielanie śliny i enzymów trawiennych, działa rozkurczowo i pozytywnie wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi. Imbir, a dokładniej zawarty w nim gingerol, wspomaga spalanie tłuszczu zgromadzonego na brzuchu i narządach wewnętrznych. Imbir łagodzi bóle mięśniowe, dlatego przydatny jest również dla osób, które oprócz stosowania diety są aktywnie fizycznie. Picie imbiru z wodą (można również dodać cytrynę i cynamon) skutecznie zmniejsza apetyt.

Cynamon

Cynamon przyspiesza przemianę materii oraz reguluje poziom insuliny we krwi, co się wiąże z mniejszym przyrostem tkanki tłuszczowej i z mniejszym apetytem. Cynamon pobudza trawienie, jest źródłem błonnika, który wspiera pracę jelit, zapobiega nadkwaśności, działa przeciwbiegunkowo oraz reguluje prace nerek. Ta aromatyczna przyprawa jest również źródłem wapnia, żelaza i magnezu, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Cynamon ze względu na swoje właściwości często jest składnikiem kremów antycellulitowych. Można go dodać do wody, kawy, jogurtu, placuszków owsianych czy deserów.

Więcej o cynamonie dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Cynamon - co o nim wiesz? Źródło: Dzień Dobry TVN

Kurkuma

Kurkuma to inaczej szafran indyjski. Sama w sobie nie ma wyrazistego smaku, dlatego może być dodatkiem zarówno do deserów jak i dań wytrawnych. Kurkumina (polifenol) korzystnie wpływa na pracę wątroby, gdyż wspiera wydzielanie żółci, która uczestniczy w procesie trawienia tłuszczu. Eliminuje również zaparcia i niestrawność. Co więcej, kurkumina wykazuje właściwości antynowotworowe (niszczy wolne rodniki), antybakteryjne, antywirusowe, czyli pozytywnie wpływa na układ odpornościowy organizmu. Piperyna (pieprz) zwiększa biodostępność kurkuminy dla organizmu.

Czarna kawa

Kofeina zawarta w kawie to naturalny spalacz tłuszczu, co więcej ma działanie pobudzające, dzięki nasileniu aktywności szlaków metabolicznych. Kofeina podnosi ciśnienie krwi, co przekłada się na przyśpieszenie przemiany materii. Wypicie czarnej kawy przed treningiem sprawi, że tkanka tłuszczowa zacznie spalać się szybciej. Kawa poprawia koncentrację i pracę mózgu, jednak należy pić ją z umiarem, gdyż kofeina wypłukuje z organizmu składniki mineralnie, np. magnez. Dodanie do kawy mleka i cukru osłabia jej właściwości pobudzające i spalające.

Zielona herbata

Zielona herbata podobnie jak kawa, zawiera kofeinę (w mniejszej ilości) co nadaje jej właściwości pobudzające. Napar z zielonej herbaty poprawia krążenie, pobudza trawienie, wspiera spalanie tkanki tłuszczowej, reguluje poziom cukru we krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Zielona herbata dodatkowo zmniejsza łaknienie. Temperatura parzenia zależy od rodzaju herbaty i wynosi od 60-90°C. Istotny jest też czas parzenia tj. od 1-3 minut.

Inne naturalne spalacze tłuszczu

Ocet jabłkowy- nie jest on termogenikiem jednak obecny w nim kwas jabłkowy, powoduje zmniejszone wchłanianie tłuszczu z pożywienia oraz pomaga w likwidacji złogów tłuszczu w organizmie. Ocet jabłkowy wspomaga trawienie, reguluje ciśnienie tętnicze, pobudza wydzielanie soków trawiennych i wspomaga rozszczepianie cząsteczek tłuszczu. Nie należy przesadzać z ilością (1-2 łyżki dziennie), gdyż w nadmiarze może powodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego i może ograniczyć wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, czyli witaminy A, D, E i K. Ocet jabłkowy może być dodatkiem do sałatek lub sosów.

Ryby/owoce morza

A dokładniej kwasy omega 3. Nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają pracę wątroby poprzez pomoc w pozbyciu się toksyn, dzięki czemu wątroba może sprawniej radzić sobie z trawieniem tłuszczów. Przyśpiesza również ten proces poprzez zwiększenie reakcji na leptynę – hormon, który wytwarza tkankę tłuszczową. Dodatkowo, EDA i DHA (kwasy tłuszczowe) hamują wzrost i mnożenie się komórek tłuszczowych oraz oddziałują na metabolizm glukozy i lipidów.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
9
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?