Polub nas na Facebooku
Czytasz: Pomelo – właściwości i wartości odżywcze owocu
menu
Polub nas na Facebooku

Pomelo – właściwości i wartości odżywcze owocu

Na talerzyku leży pół pomelo oraz dwa obrane kawałki tego owoca

Fot: fotolia.com

Pomelo to owoc, który inaczej nazywany jest pomarańczą olbrzymią. Wyróżnia go nie tylko rozmiar – to jeden z największych cytrusów – ale również bogactwo witaminy C. Jeżeli chodzi o kalorie, pomelo nie ma ich zbyt wielu i dlatego wiele osób może spożywać go podczas diet odchudzających.

Właściwości owocu pomelo są bardzo korzystne dla zdrowia - pomaga schudnąć, chroni przed przeziębieniami i reguluje ciśnienie krwi. Ponadto jest smaczne i uniwersalne - z wykorzystaniem pomelo można przyrządzić doskonałe koktajle, sałatki, a nawet ciasto.

Owoc pomelo – charakterystyka

Pomelo było znane w południowo-wschodniej Azji prawdopodobnie od 100 r. p.n.e. Uprawiano je m.in. w Malezji, Tajlandii i Japonii. W Ameryce pojawiło się w XVII wieku za sprawą kapitana Shaddocka i od tamtej pory uprawiane jest na Barbadosie. Duże uprawy znajdują się także w Indiach i Izraelu.

Pomelo, inaczej pomarańcza olbrzymia, swoją nazwę zawdzięcza niemałym rozmiarom. Spotykane są owoce o średnicy 25 cm średnicy i wadze 2 kg. Pomelo ma charakterystyczną gąbczastą skórkę w kolorze żółtym, żółtozielonym lub różowym, której grubość może wynosić nawet 5 cm! Wyglądem przypomina przerośnięty grejpfrut – w dużej mierze dlatego, że powstał on w wyniku skrzyżowania pomelo z chińską pomarańczą i przejął sporo jej cech. Jest jednak znacznie słodszy w smaku, za to mniej soczysty i mniej aromatyczny. Miąższ pomelo występuje w kolorach białym, zielonym lub czerwonym. Najwięcej cennych właściwości odżywczych ma biały miąższ pomelo.

Pomelo służy poprawie zdrowia

Owoc pomelo ma szereg korzystnych dla zdrowia właściwości:

  • Wspomaga odchudzanie

Pomelo ma 38 kalorii w 100 g miąższu i ani grama tłuszczu. Doskonale sprawdzi się w codziennej diecie osób dbających o linię i tych, które nie lubią smaku grejpfrutów. Owoc zawiera specjalne enzymy, które są odpowiedzialne za szybsze spalanie tkanki tłuszczowej, a ponadto pomagają ograniczać wchłanianie skrobi z pożywienia i obniżyć ilości cukru we krwi po spożyciu posiłków.

Zawarte w owocach pomelo spore ilości pektyn przyczyniają się do wzmocnienia poczucia sytości. Dosyć szybko wypełniają żołądek, dzięki czemu szybko przestaje się odczuwać głód – wystarczy zjeść kilka cząstek owocu. Z powodu wysokiej zawartości błonnika spożycie pomelo wskazane jest przed posiłkami (błonnik sprawia, że możemy szybciej pozbyć się zalegających resztek pokarmowych).

Koktajl z pomelo i połowy ananasa przyspieszy proces przemiany materii. Aby wykonać taki napój, należy obrać owoce i je zblendować, można też doprawić sokiem z cytryny. Najlepiej smakuje z dodatkiem kruszonego lodu – poza właściwościami zdrowotnymi orzeźwia i dodaje energii.

  • Pomelo sprzymierzeńcem cukrzyków?

Wartość indeksu glikemicznego pomelo wynosi 30 – jest to niski indeks, który nie podnosi znacząco poziomu glukozy w krwi po spożyciu. Pomelo i grejpfruty zalecane są przez specjalistów żywienia. Bez obaw mogą te owoce spożywać osoby zmagające się z cukrzycą.

  • Pomelo w profilaktyce przeziębień

Duża zawartość witaminy C (61 mg / 100 g) sprawia, że połowa przeciętnego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. To znacznie więcej niż w przypadku grejpfrutu czy pomarańczy. Prozdrowotne właściwości pomelo pozwalają wzmocnić układ odpornościowy oraz wyleczyć istniejące przeziębienie. Zmniejsza także ryzyko powikłań po zakończeniu przeziębienia.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem

  • Pomelo a nowotwory

Mięsista skórka i błony zabezpieczające właściwy miąższ owocu stanowią bogate źródło bioflawonoidów. Są to przeciwutleniacze, które pomagają hamować namnażanie i rozwój komórek nowotworowych. Mimo tego, że psują smak owocu, warto ich nie usuwać. W Azji skórki pomelo są popularnym dodatkiem do sałatek. Przydatne są też w profilaktyce zwłaszcza raka jelita i trzustki. Pomelo eliminuje nadmiar estrogenu, więc z jego właściwości skorzystają kobiety – owoc ten zapobiega rozprzestrzenianiu komórek nowotworu piersi.

  • Pomelo wspomaga serce

Będące źródłem potasu – 216 mg w 100 g owocu – pomelo przyczynia się znacząco do regulacji ciśnienia krwi, rytmu serca, napięcia mięśniowego oraz utrzymania równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie. Pod względem zawartości tego pierwiastka pomelo nieznacznie ustępuje pomidorom, które mają go 237 mg w 100 g i są nieodłącznym elementem codziennego jadłospisu osób zmagającym się z nadciśnieniem.

Dzięki zawartości pektyn, które pomagają chudnąć, pomelo wspomaga hamowanie odkładania się tłuszczu w tętnicach. Dlatego skórka, błonki i miąższ zalecane są w profilaktyce miażdżycy. Witamina C ma również właściwości zwiększające elastyczność naczyń krwionośnych.

Jak jeść pomelo?

Pomelo dobre do spożycia powinno być ciężkie, dlatego warto zważyć przed zakupem kilka owocow w podobnych rozmiarach i kupić ten najcięższy. Będzie zawierać najwięcej soku.

Skórkę owocu należy naciąć kilkakrotnie wzdłuż od nasady, a następnie ją usunąć. Do spożycia zaleca się usunąć błonki i pestki, a zjeść jedynie miąższ.  

Zobacz film: Produkty z dużą ilością białka. Źródło: Wiem co jem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
199
6
Polecamy
Jedzenie skórki od banana wspomaga odchudzanie.
Owoce tropikalne – charakterystyka i właściwości
Jedzenie skórki od banana wspomaga odchudzanie. Owoce tropikalne – charakterystyka i właściwości Dzień Dobry TVN
Guawa - tropikalny owoc o dobroczynnym wpływie na zdrowie.
Właściwości i zastosowanie guawy
Guawa - tropikalny owoc o dobroczynnym wpływie na zdrowie. Właściwości i zastosowanie guawy Dzień Dobry TVN
Melon – jakie są rodzaje melonów?
Kalorie, właściwości i wartości odżywcze
Melon – jakie są rodzaje melonów? Kalorie, właściwości i wartości odżywcze TVN zdrowie
Awokado pomaga obniżyć zły cholesterol i poprawia zdrowie jelit.
Co zawiera awokado, jakie ma właściwości i wartości odżywcze?
Awokado pomaga obniżyć zły cholesterol i poprawia zdrowie jelit. Co zawiera awokado, jakie ma właściwości i wartości odżywcze? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie są objawy grypy? Grypa a przeziębienie – zasadnicze różnice
Jakie są objawy grypy? Grypa a przeziębienie – zasadnicze różnice
Glejak– jak wygląda leczenie tego nowotworu?
Glejak– jak wygląda leczenie tego nowotworu?
Czym są modzele na stopie? Jak można je leczyć domowymi sposobami?
Czym są modzele na stopie? Jak można je leczyć domowymi sposobami?
Co to jest woda strukturalna? Czy istnieją naukowe wyjaśnienia tego zjawiska? Mit wody strukturalnej
Co to jest woda strukturalna? Czy istnieją naukowe wyjaśnienia tego zjawiska? Mit wody strukturalnej
Ból receptorowy i neuropatyczny – rodzaje bólu i skala oceny bólu
Ból receptorowy i neuropatyczny – rodzaje bólu i skala oceny bólu
Ból uda z przodu, z tyłu lub z boku – jak wygląda? Jakie są jego przyczyny?
Ból uda z przodu, z tyłu lub z boku – jak wygląda? Jakie są jego przyczyny?