Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
menu
Polub nas na Facebooku

Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis

Zdjęcie jajek mięsa ryby ryżu mleka ciężarków i skakanki

Fot: denisk999 / fotolia.com

Dieta niskowęglowodanowa pozwala na redukcję tkanki tłuszczowej i zmniejszenie masy ciała. Najczęściej stosuje się ją do trzech tygodni. Produktami przeciwwskazanymi w tej diecie są m.in.: makarony, pieczywo, kasze, ziemniaki oraz wszelkie wyroby cukiernicze.

Dieta niskowęglowodanowa jest eliminacyjną dietą odchudzającą o obniżonej kaloryczności. Polega na ograniczeniu w codziennym jadłospisie ilości podstawowych źródeł węglowodanów, czyli m.in. produktów zbożowych.

Zasady diety niskowęglowodanowej

Podstawową zasadą w diecie niskowęglowodanowej jest wyeliminowanie z jadłospisu produktów będących źródłem węglowodanów, inaczej cukrów. Nadmierna ilość węglowodanów prostych i złożonych w codziennej diecie odkłada się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej skutkując przyrostem masy ciała. Dieta niskowęglowodanowa trwa od 7 do 21 dni. Wskazana jest zdrowym osobom dorosłym, których celem jest redukcja tkanki tłuszczowej i spadek masy ciała. Ten sposób odżywiania jest przeciwwskazany dzieciom i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju, kobietom ciężarnym oraz karmiącym piersią. Kaloryczność odchudzającej diety niskowęglowodanowej wynosi najczęściej 1000-1300 kcal na dobę. Jedną z zasad diety jest długie żucie każdego kęsa pokarmu. Skutkuje to mniejszą ilością zjadanego pożywienia i szybszym odczuciem przez organizm sytości. Przeciwwskazane jest popijanie posiłków oraz dopuszczanie do pojawienia się uczucia „ssania” z głodu. W diecie niskowęglowodanowej dozwolone jest podjadanie między poszczególnymi posiłkami surowych warzyw, np. marchewki.

Zobacz także: Dieta redukcyjna dla kobiet, czyli jak pozbyć się tkanki tłuszczowej i wyrzeźbić swoje ciało? Zasady, produkty wskazane i przeciwwskazane. Jadłospis w diecie redukcyjnej

Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie niskowęglowodanowej

W normalnej, codziennej diecie, czyli zgodnej z zasadami racjonalnego odżywiania, podstawowymi źródłami węglowodanów, które stanowią główne źródło energii dla organizmu, są: produkty zbożowe, warzywa i owoce (zwłaszcza te, które zawierają skrobię) oraz cukier, miód, dżemy i różnego rodzaju ich przetwory (słodycze). W diecie niskowęglowodanowej produktami przeciwwskazanymi są:

  • produkty zbożowe: pieczywo, makaron, płatki śniadaniowe, ryż, kasze,
  • ziemniaki,
  • suche nasiona roślin strączkowych,
  • wyroby cukiernicze,
  • kandyzowane i suszone owoce,
  • fast foody,
  • słodycze, desery,
  • słodkie napoje, jogurty owocowe.

Do produktów zalecanych w diecie niskowęglowodanowej zalicza się:

  • ryby, mięso i jaja,
  • mleko i produkty mleczne: jogurt naturalny, kefir, sery twarogowe,
  • warzywa niezawierające skrobi: sałaty, ogórki, brokuły, pomidory, kalafior, brukselka, kapusta, szparagi itd.,
  • orzechy,
  • awokado.

Wysokotłuszczowa dieta niskowęglowodanowa

Wyróżnia się kilka rodzajów diet niskowęglowodanowych, które różnią się między sobą wskazaniami do stosowania oraz dozwoloną ilością węglowodanów w diecie. Jedną z ważniejszych jest dieta ketogeniczna, czyli dieta niskowęglowodanowa i wysokotłuszczowa. W tym typie diet węglowodany podlegają znacznemu obniżeniu. W normalnym sposobie odżywiania dobowa ilość węglowodanów w diecie wynosi 300-400 g. Dieta ketogeniczna zakłada ograniczenie tego rodzaju substancji odżywczych do 50 g na dobę. Jest ona zalecana w przypadku padaczki lekoopornej u dzieci oraz w niektórych wrodzonych chorobach metabolicznych. Dietę ketogeniczną niekiedy stosuje się u osób z autyzmem, chorobie Parkinsona oraz Alzheimera.

Zobacz film: Dlaczego powinniśmy pić dużo wody? Źródło: 36,6

Efekty i skutki stosowania diety niskowęglowodanowej

Dieta niskowęglowodanowa umożliwia schudnięcie o 1 kilogram w ciągu tygodnia. Wpływa na zredukowanie tkanki tłuszczowej odłożonej w organizmie oraz przyczynia się do uregulowania poziomu cukru we krwi. Stosowanie diety niskowęglowodanowej, zwłaszcza długotrwałe może prowadzić jednak do rozwoju pewnych skutków ubocznych, takich jak: osłabienie organizmu, dyskomfort trawienny oraz zaparcia spowodowane mniejszą ilością błonnika w diecie (jego źródłem są pełnoziarniste produkty zbożowe). Konsekwencjami ograniczenia węglowodanów w codziennym jadłospisie mogą być również bóle i zawroty głowy, zaburzenia koncentracji wynikające ze spadku poziomu cukru we krwi, bezsenność, nudności oraz skurcze mięśni powstałe w wyniku niedoboru potasu i magnezu. Wyeliminowanie z diety niektórych produktów żywnościowych może prowadzić do braku niezbędnych witamin i składników mineralnych – wówczas konieczne jest przyjmowanie preparatów farmakologicznych i/lub zmiana sposobu odżywiania. W celu uniknięcia skutków ubocznych diety niskowęglowodanowej zaleca się stopniowe ograniczanie ilości węglowodanów w jadłospisie.

Przykładowy jadłospis w diecie niskowęglowodanowej

I śniadanie: twarożek

  • 200 g chudego sera twarogowego,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 3 drobno pokrojone rzodkiewki,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • ½ zielonego ogórka,
  • ¼ żółtej papryki.

II śniadanie: garść orzechów nerkowca

Obiad: gotowana cielęcina z pieczarkami i szaragami

  • 150 g gotowanej cielęciny,
  • 8 pieczarek (duszonych na oliwie z oliwek – ok. 5 ml),
  • 4 szparagi,
  • surówka: zielona sałata, pomidor, ½ cebuli, ogórek kiszony, łyżeczka oliwy z oliwek.

Podwieczorek: sok wielowarzywny domowej roboty

  • ¼ zielonej papryki,
  • 100 g selera korzeniowego,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 pomidor,
  • 50 g selera naciowego.

Kolacja: zapiekanka warzywna

  • 100 g cukinii,
  • 100 g brokułów,
  • 100 g bakłażana,
  • pomidor,
  • szczypiorek,
  • cebula,
  • 30 g tartego sera żółtego,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • przyprawy. 

Zobacz także: Dieta Atkinsa - zasady, jadłospis i efekty

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
92
18
Komentarze (1)
anka31
Ważne aby dieta była dobrze zbilansowana tak jak dieta cambridge, zawiera wszystkie składniki które potrzebuje mój organizm
Czytaj całość
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?