Dieta Atkinsa jest kontrowersyjna, ponieważ zakłada zwiększenie spożycia tłuszczów. Stworzył ją amerykański kardiolog dr Robert Atkins, który swoje zasady żywieniowe opisał w 1972 r. w publikacji "Dr Atkins' Diet Revolution". Jest to dieta niskowęglowodanowa, która opiera się na spożywaniu jak największej ilości tłuszczów połączonych z białkami. W jej trakcie należy unikać węglowodanów prostych i złożonych.
Dieta Atkinsa - zasady i etapy
4 etapów- produkty wysokobiałkowe - wszystkie mięsa, owoce morza i jaja,
- produkty wysokotłuszczowe - oleje roślinne, oliwę z oliwek, masło, majonez,
- warzywa niskowęglowodanowe - głównie zielone, liściaste.
Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie
Etap ten trwa do momentu, gdy do zrzucenia pozostanie 2-5 kilogramów masy ciała.
Dieta Atkinsa składa się z i w każdym z nich obowiązują nieco inne zasady. Faza I (przygotowawcza) trwa dwa tygodnie, a jej najważniejszym celem jest przestawienie organizmu na efektywne spalanie tłuszczu. Zalecane jest ograniczenie liczby spożywanych węglowodanów do 20 g dziennie. Można jeść 3 większe posiłki lub 4-5 mniejszych, ale przerwy między nimi nie powinny trwać dłużej niż 6 godzin. W fazie I można należy unikać cukru, warzyw z dużą zawartością skrobi (ziemniaków, kukurydzy), makaronów, pieczywa, zbóż, chudego nabiału, owoców, kofeiny, orzechów. W fazie II diety Atkinsa stopniowo zwiększane jest spożycie węglowodanów. Nie różni się on wiele od poprzedniej fazy. W pierwszym tygodniu etapu II należy dodać do menu około 5 g węglowodanów dziennie, a następnie kolejne 5 g w każdym tygodniu. Faza II trwa do momentu, aż waga przestanie spadać. W przypadku gdy po wprowadzeniu nowych produktów masa ciała zacznie wzrastać lub pojawi się wzmożony apetyt, należy je odstawić. Jadłospis w fazie II diety Atkinsa można uzupełnić owocami, białym serem, warzywami zawierającymi skrobię, roślinami strączkowymi, przetworami pełnoziarnistymi.
Faza III diety dra Atkinsa pozwala na wprowadzenie do menu coraz większych ilości węglowodanów (o 10 g tygodniowo). Należy je dołączać stopniowo i stale kontrolować wagę. W przypadku gdy waga zacznie rosnąć, niektóre produkty należy wyeliminować. Faza III trwa zwykle 2-3 miesiące i zakłada utratę 1/2 kg tygodniowo.
Faza IV polega wyłącznie na utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Należy przyjmować tyle węglowodanów, aby waga nie rosła. Dorosły człowiek może spożywać 25-90 g węglowodanów dziennie, a dieta Atkinsa pozwala na określenie optymalnej dawki węglowodanów, która nie powoduje tycia. Nie można dopuścić do zwiększenia masy ciała o więcej niż 2 kg.
Zalecana jest regularna aktywność fizyczna, picie 2 l niegazowanej wody mineralnej dziennie oraz spożywanie dużych ilości nieprzetworzonych produktów.Dieta Atkinsa - jadłospis
Jadłospis w diecie Atkinsa jest nieco inny dla każdej fazy. Przykładowe menu dla fazy I może wyglądać następująco:
- śniadanie - jajecznica z szynką, kawa bezkofeinowa,
- II śniadanie - rosół z indyka,
- obiad - pieczony kurczak, porcja surówki, niegazowana woda mineralna,
- kolacja - pasztet drobiowy, stek, sałatka z sosem winegret, bita śmietana bez cukru,
- przekąski - plastry tłustych wędlin.
Jadłospis dla II fazy diety Atkinsa wygląda podobnie:
- śniadanie - omlet z pomidorami,
- II śniadanie - sałatka z sałaty, pieczonego indyka, szynki i majonezu,
- obiad - dorsz pieczony, posypany pietruszką, brukselka, bita śmietana bez cukru,
- kolacja - klopsiki z mięsa wieprzowego z duszonym szpinakiem,
- przekąski - drobiowe kabanosy.
Jadłospis dla faz III i IV:
- śniadanie - kilka białych kiełbasek, zielona herbata,
- II śniadanie - sałatka z tuńczyka, sałaty, kawałków boczku,
- obiad - cheeseburger z bekonem, kalafior, brokuł, świeży owoc,
- przekąski - wysokobiałkowe batoniki.
W diecie Atkinsa nietrudno ułożyć urozmaicony jadłospis na 7 dni, dwa tygodnie czy miesiąc. Z dozwolonych produktów można stworzyć bardzo smaczne menu, dzięki czemu odchudzanie jest wyjątkowo przyjemne.
Zobacz także: Dieta odchudzająca - rodzaje, przepisy i jadłospis
Dieta Atkinsa - przepisy
Przepisy kulinarne w diecie Atkinsa nie są trudne i nie wymagają stosowania trudno dostępnych składników. Oto kilka propozycji:
Omlet z pomidorami
- 2 jajka
- 2 pomidory
- 1 plaster boczku
- 30 dag startego żółtego tłustego sera
- 1 niepełna łyżka mleka pełnotłustego
- 1 szalotka
- sól i pieprz
Boczek pokroić i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone pomidory, chwilę przesmażyć. Następnie dodać posiekaną szalotkę, sól i pieprz. Jajka z mlekiem i żółtym serem ubić lekko trzepaczką, wylać na patelnię. Omlet jest gotowy, gdy jajka się zetną.
Klopsiki z mięsa wieprzowego
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego, np. łopatki
- jajko
- 1 dymka
- 2 łyżki kaszy manny
- sól i pieprz
- 1l bulionu warzywnego
- 3 garści świeżego szpinaku
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
Mielone mięso wymieszać z kaszą manną, jajkiem, solą, pieprzem i pokrojoną dymką. Do garnka wlać bulion, zagotować i na wrzątek wrzucać pulpeciki ulepione z masy mięsnej. Pulpeciki gotować jeszcze 30 minut po wypłynięciu na powierzchnię, a następnie wyjąć. Do gorącego wywaru wrzucić pokrojony szpinak i rozgnieciony czosnek. Gotować do miękkości, po czym ponownie włożyć pulpeciki. Sos można zagęścić tłustą śmietaną.
Dieta Atkinsa - efekty
Dieta Atkinsa pozwala szybko obniżyć wagę, i to bez uciążliwej głodówki. Jej efektem jest nie tylko obniżenia masy ciała, ale również obniżenie poziomu cukru we krwi, dzięki czemu obniża się ciśnienie. Organizm uczy się efektywnie trawić tłuszcze oraz węglowodany. Dieta dra Atkinsa wcale nie podnosi poziomu cholesterolu, ponieważ wiadomo już, że organizm przyswaja go tylko tyle, ile potrzebuje, a resztę wydala.
Dieta ta ma także wady, a jedną z największych jest znaczne obciążenie nerek, co może prowadzić do dny moczanowej.Zakwasza ona organizm, czego efektem może być osłabienie szkliwa zębów.