Polub nas na Facebooku
Czytasz: Po czym poznać, że miód jest dobrej jakości?
menu
Polub nas na Facebooku

Po czym poznać, że miód jest dobrej jakości?

Fot. Program 36,6 / x-news.pl

Fot. Program 36,6 / x-news.pl

Z nieemitowanego wcześniej fragmentu odcinka programu 36,6°C dowiecie się, jak rozpoznać miód dobrej jakości. Na co zwracać uwagę przy zakupie miodu? Jakie informacje są ważne dla konsumenta?

Dobry miód to taki, który jest zdrowy - to najważniejsze i powinno być dla nas istotne. Jednak czy można miód oszukać? Co wyczytamy na etykiecie produktu? Przede wszystkim powinno być tam napisane, skąd pochodzi miód, czyli etykieta musi mieć informację o nazwie pasieki oraz o dacie rozlania miodu. Poza tym powinien być podany telefon do właściciela pasieki.

Co w miodzie powinno nas zaniepokoić? Czy to, że uległ zcukrzeniu wpływa na jego właściwości? Na szczęście nie - zaniepokoić nas powinny raczej miody, które nie zcukrzyły się po upływie pół roku. Oznacza to, że były podgrzewane w procesie produkcji, a takie miody tracą swoje prozdrowotne właściwości. Więcej o tym znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Jak rozpoznać, że miód jest dobrej jakości? Źródło: 36,6

Należy także pamiętać, że miód podgrzewany przez nas także traci swoje właściwości. Dodawanie go do gorącej herbaty sprawia, że z miodu robimy zwykły słodzik. Prof. Krzysztof Łabuzek zachęca, aby miód jeść sam - można go nałożyć na kanapkę, jednak nie powinno się go dodawać do herbaty. Chyba, że zimnej. 

W programie 36,6°C Ewa Drzyzga i prof. Łabuzek rozwiali wszystkie mity na temat miodu. Zobaczcie koniecznie.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
91
7
Polecamy
Czy miód produkowany w pasiekach miejskich jest zdrowy?
Odpowiedź znajdziecie w nowym sezonie programu 36,6°C!
Czy miód produkowany w pasiekach miejskich jest zdrowy? Odpowiedź znajdziecie w nowym sezonie programu 36,6°C! TVN zdrowie
Miód wielokwiatowy:
właściwości i zastosowanie
Miód wielokwiatowy: właściwości i zastosowanie TVN zdrowie
Na co pomoże nam herbata z imbirem i kardamonem?
Lecznicze właściwości i przepis
Na co pomoże nam herbata z imbirem i kardamonem? Lecznicze właściwości i przepis Dzień Dobry TVN
Coraz więcej podrabianych miodów.
Jak nie dać się nabrać?
Są dwa niezawodne sposoby
Coraz więcej podrabianych miodów. Jak nie dać się nabrać? Są dwa niezawodne sposoby Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie są objawy grypy? Grypa a przeziębienie – zasadnicze różnice
Jakie są objawy grypy? Grypa a przeziębienie – zasadnicze różnice
Glejak– jak wygląda leczenie tego nowotworu?
Glejak– jak wygląda leczenie tego nowotworu?
Czym są modzele na stopie? Jak można je leczyć domowymi sposobami?
Czym są modzele na stopie? Jak można je leczyć domowymi sposobami?
Co to jest woda strukturalna? Czy istnieją naukowe wyjaśnienia tego zjawiska? Mit wody strukturalnej
Co to jest woda strukturalna? Czy istnieją naukowe wyjaśnienia tego zjawiska? Mit wody strukturalnej
Ból receptorowy i neuropatyczny – rodzaje bólu i skala oceny bólu
Ból receptorowy i neuropatyczny – rodzaje bólu i skala oceny bólu
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?