Wśród miodów jedną grupę stanowią miody nektarowe (kwiatowe), a drugą – miody spadziowe. Miód spadziowy pozyskują pszczoły z wydzielin owadów (mszyc albo czerwców), które pasożytują na liściach drzew. Ich wydzielina zmieszana jest z sokiem roślinnym; mszyce i czerwce wraz z sokiem roślinnym przyswajają białko oraz inne potrzebne składniki, wydzielają natomiast cukry. Ta zebrana i zagęszczona przez pszczoły wydzielina to właśnie miód spadziowy.
W Polsce można spotkać dwa rodzaje miodów spadziowych: spadź liściastą (pochodzącą zazwyczaj z drzew lipy, a także klonu, dębu, wierzby) oraz spadź iglastą (pochodzącą zazwyczaj z takich drzew, jak jodła, świerk, modrzew, sosna). Miód spadziowy liściasty ma kolor ciemnożółty, natomiast miód spadziowy iglasty – bardzo ciemny (prawie czarny) z zielonkawym odcieniem.
Właściwości miodu spadziowego
Miód spadziowy ma gęstszą konsystencję od miodu nektarowego, odznacza się znaczną lepkością. Jest też drogi – spadź (zwana również rosą miodową) nie występuje co roku. W niektórych regionach Polski zaledwie raz w ciągu paru lat. Stąd też miód spadziowy jest jednym z najdroższych w Polsce.
W składzie miodu spadziowego znajdują się fruktoza, glukoza oraz melecytoza (trójcukier), którą nazywa się cukrem modrzewiowym, choć występuje nie tylko w modrzewiu. Melecytoza syntezowana jest z cukrów prostych organizmów owadów, które produkują spadź. W miodzie spadziowym znajduje się bardzo dużo flawonoidów należących do grupy polifenoli roślinnych. Wykazują one znaczną aktywność biologiczną, która korzystnie wpływa na organizm człowieka.
W spadzi znajduje się dwucukier trehaloza, który ma zdolność spowalniania blaszki miażdżycowej w aorcie. Inne cenne składniki miodu spadziowego to: enzymy, witaminy z grupy B, witaminy A i K, żelazo, mangan, magnez, cynk, miedź, potas, wapń, fosfor, kobalt, siarka, garbniki, żywice.
Wszystkie te składniki czynią miód spadziowy cennym produktem leczniczym o szerokich walorach prozdrowotnych. Zapobiegać chorobom i leczyć mogą zarówno miód spadziowy liściasty, jak i miód spadziowy iglasty. Szczególnie miód spadziowy liściasty w porównaniu do miodów nektarowych jest znacznie bogatszy w związki mineralne.
Miód spadziowy – ogólne właściwości lecznicze:
- Wzmacnia odporność organizmu.
- Pomaga leczyć przeziębienia i infekcje.
- Jest bardzo skuteczny w leczeniu chorób dróg oddechowych.
- Działa wykrztuśnie.
-
Wzmacnia stawy, jest pomocny w leczeniu ich schorzeń.
- Reguluje pracę układu nerwowego.
- Pomaga zwalczyć napięcie psychiczne.
- Poprawia samopoczucie.
- Reguluje funkcjonowanie wątroby.
- Korzystnie wpływa na drogi żółciowe.
- Pomaga w przypadku zapalenia płuc.
- Reguluje tempo przemiany materii.
- Ma działanie przeciwzapalne i antyseptyczne.
- Działa przeciwmiażdżycowo.
- Przeciwdziała skutkom ubocznym napromieniowania.
- Pomaga leczyć schorzenia układu pokarmowego, w tym wzdęcia, zaparcia i biegunki.
- Ze względu na właściwości odtruwające jest zalecany osobom pracującym w szkodliwych warunkach.
- Może leczyć choroby układu moczowego.
- Działa uspokajająco.
-
Wspiera regenerację organizmu po ciężkiej chorobie.
- Wspiera regenerację organizmu po długotrwałej kuracji silnymi lekami (np. sterydami czy lekami przeciwnowotworowymi).
- Dodaje energii, niweluje zmęczenie fizyczne i umysłowe.
- Pomaga leczyć kamicę nerkową oraz astmę.
- Chroni zęby przed odkładaniem się kamienia.
- Spowalnia starzenie się organizmu.
- Pomaga leczyć reumatyzm.
- Ogranicza trujący wpływ czarnej herbaty, kawy, tytoniu oraz alkoholu na organizm.
- Wzmacnia serce.
- Działa przeciwnowotworowo.
Smak miodu spadziowego
Miód spadziowy zasadniczo różni się smakiem od miodów nektarowych. Nie jest tak słodki, zwłaszcza miód spadziowy liściasty. Ma on smak nieco gorzkawy, który nie każdemu odpowiada. Za smaczniejszy uchodzi miód spadziowy iglasty, który jest łagodny i lekko słodkawy. Ma przyjemny zapach kojarzący się z lasem i żywicą.
Miód spadziowy – krystalizacja
Krystalizacja w miodach spadziowych przebiega powoli oraz nierównomiernie. Tempo krystalizacji zależy od rodzaju miodu – na ogół proces ten w miodach spadziowych trwa do roku. Miody ciemne rozwarstwiają się na postać stałą i płynną, natomiast miody jaśniejsze w procesie krystalizacji zmieniają konsystencję na grudkowatą i niejednorodną.
Zastosowanie miodu spadziowego
Miód spadziowy warto spożywać profilaktycznie oraz leczniczo. Żeby uchronić się przed chorobami i wzmocnić odporność, powinno się spożywać 1 łyżkę miodu dziennie (można więcej, jeśli organizm go dobrze toleruje). Miód spadziowy można również rozpuścić w szklance ciepłego (nie gorącego!) napoju (herbaty ziołowej, mleka, soku). Warto zastąpić nim cukier w codziennej diecie.
Dlaczego warto jeść miód? Odpowiedź na filmie: