Miód lawendowy powstaje ze zbieranego przez pszczoły nektaru z kwiatów lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia), zwanej także lekarską. Ta ozdobna roślina o fioletowo-niebieskim kwiatostanie i charakterystycznym, słodkim zapachu należy do wyjątkowo miododajnych – w okresie kwitnienia (lipiec–sierpień) z hektara lawendowego pola uzyskać można aż 300 kg miodu. Ciepłolubna lawenda uprawiana jest przede wszystkim na południu Europy – we Francji, Chorwacji, Hiszpanii, Portugalii, Włoszech. Stamtąd najczęściej pochodzą miody lawendowe. W Polsce lawenda popularna jest głównie jako roślina ozdobna i dodatek kosmetyczny. Jej niewielkie uprawy nie stwarzają pszczołom warunków do produkcji czysto lawendowego miodu.
Dlaczego warto spożywać miód? Odpowiedź na filmie:
Charakterystyka miodu lawendowego
Miód lawendowy ma wyraźny aromat kwiatów lawendy i intensywny, słodki smak z kwaskową nutą. Jego barwa najczęściej jest jasnożółta, złocista lub herbaciana. Krystalizuje się wolno. Podobnie jak wszystkie miody, lawendowy składa się głównie z cukrów prostych (glukozy i fruktozy). Zawiera niemal wszystkie witaminy z grupy B i nieco minerałów (miedzi, żelaza, manganu, potasu, cynku, selenu). O jego wysokich walorach prozdrowotnych stanowią przede wszystkim flawonoidy (luteolina, apigenina, kemferol, izoramnetyna), enzymy (inwertaza, alfa-amylaza, beta-amylaza), kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy) i olejki eteryczne (głównie – olejek lawendowy).
Miód lawendowy – właściwości lecznicze
Obecności olejków eterycznych, a także flawonoidów i enzymów miód lawendowy zawdzięcza silne właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne – przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze. Z tego względu można wykorzystywać go w profilaktyce, a także pomocniczo w leczeniu chorób infekcyjnych. Spożywanie miodu lawendowego wskazane jest w stanach zapalnych dróg oddechowych (zwłaszcza górnych), przy infekcjach jelitowych czy zakażeniach dróg moczowych. Zastosowany miejscowo, łagodzi objawy dermatoz, wspomaga gojenie ran, zmniejsza reakcję histaminową w przypadku ukąszeń owadów lub lekkich oparzeń. Dodany do odżywczych masek miód lawendowy rewitalizuje włosy i skórę.
Olejek lawendowy wykazuje działanie spazmolityczne (przeciwskurczowe), rozluźniające, dzięki czemu miód z lawendy ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Stanowi nie tylko dobre źródło energii dla mięśnia sercowego (jako źródło glukozy), ale też obniża ciśnienie krwi, rozszerza naczynia krwionośne, usprawnia krążenie wieńcowe. Tym samym regularne spożywanie miodu lawendowego ogranicza ryzyko miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zawału. Właściwości spazmolityczne produktu mogą też być wykorzystywane w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Olejki eteryczne i witaminy z grupy B oddziałują korzystnie na system nerwowy. Miód lawendowy pomocny jest w stanach stresu, przemęczenia, bezsenności, przy napięciowych bólach głowy. Ma właściwości uspokajające i lekko nasenne.
Gdzie kupić miód lawendowy?
Z oczywistych względów miód lawendowy nie jest w Polsce tak powszechnie dostępny jak lipowy czy akacjowy. Praktycznie nie spotyka się go w sklepach ogólnospożywczych, a i nieczęsto mają go w swojej ofercie sklepy pszczelarskie. Nieliczni importerzy sprzedają miód lawendowy przez internet, rzadziej – w delikatesach ze specjałami z różnych zakątków świata. Cena takiego miodu to około 80–100 zł za kilogram.
Pod nazwą „miód lawendowy” często można spotkać produkt, który w rzeczywistości jest polskim miodem (najczęściej wielokwiatowym) aromatyzowanym lawendą. Ma on charakterystyczny zapach lawendowego olejku, jest smaczny i ma szereg prozdrowotnych właściwości wspólnych wszystkim miodom. Nie jest to jednak prawdziwy miód lawendowy, co łatwo stwierdzić zarówno w oparciu o informacje na etykiecie, jak i – na pierwszy rzut oka – o jego cenę. Taki produkt można nabyć, płacąc około 50–60 zł za kilogram.
Przepis na miód lawendowy
Prawdziwy miód lawendowy mogą wyprodukować jedynie pszczoły, w zasięgu lotu których znajdują się lawendowe pola. Jeśli jednak z jakichś przyczyn jest on niedostępny, można w łatwy sposób cieszyć się jego namiastką. W tym celu świeże kwiaty lawendy należy zalać w słoiku tegorocznym, płynnym miodem wielokwiatowym dobrej jakości, a następnie mieszać go codziennie przez parę tygodni. Po tym czasie miód nabierze wyraźnego, lawendowego zapachu. Wówczas przelewa się go przez sitko lub kawałek gazy, by odcedzić kawałki lawendy. Uzyskuje się aromatyczny miód, idealny do wypieków, deserów. Zawiera on jednak stosunkowo niewielkie ilości cennego olejku lawendowego.