Polub nas na Facebooku
Czytasz: Płukanie gardła solą – jaką sól wybrać? Jak przygotować roztwór?
menu
Polub nas na Facebooku

Płukanie gardła solą – jaką sól wybrać? Jak przygotować roztwór?

NAN

Fot: Sebastian / stock.adobe.com

Płukanie gardła solą jest jedną z tradycyjnych metod na ból migdałków czy anginę Korzysta się z niej nawet dzisiaj, mimo iż obecnie człowiek ma dostęp do różnego rodzaju leków, które może zastosować w takiej sytuacji.

Płukanie gardła roztworem soli jest sposobem, który można zastosować niemal w każdych okolicznościach – wystarczy mieć pod ręką wodę i sól. Szybkie użycie tej metody, jeszcze przed udaniem się do lekarza albo zakupieniem odpowiednich preparatów, może zaważyć na przebiegu choroby gardła.

Płukanie gardła solą – jak to się robi?

Płukanie gardła solą polega na wzięciu do ust roztworu tej substancji, a następnie odchyleniu głowy do tyłu, tak aby opływał on migdały. W tym czasie z płuc wydostaje się powietrze, które przechodząc przez płyn powoduje jego buzowanie i bulgoczący odgłos. W celu uzyskania odpowiedniego efektu gardło powinno się płukać co 2–4 godziny przez co najmniej 2 minuty.

Zobacz film: Jak pozbyć się bólu gardła? Źródło: Wiem, co kupuję

Jak przygotować roztwór soli?

W celu przygotowania płynu do płukania gardła w szklance letniej wody należy rozpuścić 1,5–3 łyżeczki soli kuchennej. Roztwór nie powinien być silniejszy niż 30% (50 ml wody i 3 łyżeczki soli –ok. 15g).

Płukania gardła solą – działanie

Sól kuchenna wykazuje działanie przeciwbakteryjne – z właściwości tej korzystano od wieków, stosując ją do konserwowania pożywienia. Dzięki temu roztwór soli może być stosowany do płukania gardła jako środek dezynfekujący.

Sól rozpuszczona w wodzie w odpowiednich proporcjach tworzy roztwór hipertoniczny, czyli o większym stężeniu substancji niż otoczenie. Dzięki temu w wyniku osmozy ściąga on do siebie wodę. Dlatego użyty podczas płukania gardła roztwór soli działa przeciwobrzękowo (zniesienie obrzęku może również zmniejszyć ból).

Jaką sól wybrać do płukania gardła?

Do płukania gardła można użyć dowolnej soli NaCl, którą ma się pod ręką. Powszechnie stosowane w kuchni sole różnią się nieznacznie składem. Część osób poleca stosowanie wyłącznie niejodowanej soli kamiennej, nie ma to jednak żadnego naukowego uzasadnienia. Sól morska czy himalajska najczęściej posiadają więcej mikroelementów, jednak są to tak małe ilości, że trudno powiedzieć, czy może to mieć jakiekolwiek znaczenie przy płukaniu gardła.

Zobacz także: Jakie właściwości, skład i zastosowanie ma sól himalajska?

Można również zakupić w aptece sole lecznicze. Na przykład sól emska do płukania gardła zawiera dużą ilość kationów magnezu i wapnia, dzięki czemu nawilża błony śluzowe, zapobiega suchości w gardle i chrypce. Zastosować można również sól bocheńską czy zabłocką.

Jakie zalety ma płukanie gardła solą?

Płukanie gardła wodą z solą jest dość prymitywną metodą, która może podrażniać śluzówkę, niewątpliwie ma jednak swoje zalety. Po pierwsze jest to środek praktycznie zawsze dostępny, dlatego można z niego skorzystać, gdy choroba dopiero zaczyna się rozwijać lub w przypadku, gdy gardło zaczyna boleć w miejscu, gdzie dostęp do apteki jest utrudniony. Roztwór soli jest też jednym z najtańszych lekarstw. Ponadto jest stosunkowo bezpieczny w użyciu i w przeciwieństwie do wielu leków i ziół nie wywołuje alergii.

Zobacz film: Czy sól jest zdrowa? Źródło: Dzień Dobry TVN

Płukanie gardła solą – efekty uboczne

Płukanie gardła roztworem soli u niektórych osób może wywołać nieprzyjemne skutki niepożądane, takie jak:

  • zaczerwienienie gardła,
  • pieczenie,
  • podrażnienie śluzówki,
  • duszności,
  • kaszel,
  • nieprzyjemny gorzki lub bardzo słony smak w gardle.

Najczęstszą przyczyną ich wystąpienia jest stosowanie zbyt silnego roztworu soli.

Bibliografia:

Pogorzelski A., Sól hipertoniczna w aerozoloterapii, „Mukowiscydoza”, 29, 2011.


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
336
11
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?