Polub nas na Facebooku
Czytasz: Płukanie gardła solą, sodą, wodą utlenioną i ziołami. Kiedy je stosować?
menu
Polub nas na Facebooku

Płukanie gardła solą, sodą, wodą utlenioną i ziołami. Kiedy je stosować?

NAN

Fot: blackday / fotolia.com

Płukanie gardła jest jedną z tradycyjnych metod radzenia sobie z jego bólem, a nawet z anginą. Zaletą korzystania z tego sposobu jest fakt, że przyjmowane leki czy zioła stosuje się zewnętrznie, dzięki czemu organizm nie jest narażony na skutki uboczne.

Środków, które można wykorzystać do płukania gardła, jest bardzo wiele, a ich wybór zależy od rodzaju dolegliwości i stanu osoby, która będzie stosowała tę metodę. Zalecane środki nie zawsze są skuteczne.

Na czym polega płukanie gardła?

Ból gardła potrafi być bardzo dokuczliwy. Może być wywołany przez infekcje bakteryjne, choć obecnie uważa się, że większość przypadków anginy, czyli zapalenia gardła, jest pierwotnie pochodzenia wirusowego. Choć przy wirusowych zapaleniach gardła nie powinno się podawać antybiotyków, należy dbać o prawidłowe odkażanie migdałków, aby nie rozwinęła się dodatkowo infekcja bakteryjna.

Płukanie gardła może przyjść z pomocą w leczeniu każdej jego infekcji. W zależności od dobranego środka ma ono działanie:

  • bakteriobójcze,
  • wirusobójcze,
  • grzybobójcze,
  • przeciwzapalne,
  • ściągające,
  • przeciwbólowe.

Płukanie gardła polega na nabraniu płynu w usta, a następnie odchyleniu głowy do tyłu tak, aby substancja lecznicza opływała migdałki. Wydostające się z płuc powietrze przechodzi przez roztwór w postaci buzujących bąbelków. Po przepłukania gardła nie należy połykać płynu, ale go wypluć, gdyż zawiera on patogeny chorobotwórcze. Dla odpowiedniego efektu proces powinno się powtarzać kilka razy dziennie.

Płukanie gardła solą

Najczęściej stosowanym płynem do płukania gardła jest roztwór soli. Ma on działanie odkażające. Swoją popularność zawdzięcza głównie łatwej dostępności tego składnika, ma jednak potwierdzone działanie odkażające.

Płukanie gardła sodą kuchenną

Aby wypłukać gardło sodą kuchenną, należy przygotować roztwór z połowy szklanki ciepłej wody i 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Wykazuje ona działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne i bakteriobójcze. Neutralizuje również przykry zapach, który może wydobywać się z ust podczas infekcji. Jej stosowanie jest bezpieczne.

Płukanie gardła wodą utlenioną

Płukanie gardła wodą utlenioną polega na dodaniu paru kropel (łyżeczki) tej substancji do połowy szklanki wody. Nie powinno się stosować nierozcieńczonej wody utlenionej ani 30% perhydrolu bezpośrednio na błony śluzowe – nie tylko jest to nieprzyjemne, ale może doprowadzić do poparzenia gardła. Woda utleniona jest silnym środkiem odkażającym.

Płukanie gardła jodyną

Płukanie gardła jodyną jest często polecany sposobem walki z bólem gardła. Zalecane proporcje to 10–20 kropli preparatu na szklankę wody, choć lepsze efekty może przynieść pędzlowanie migdałów nierozcieńczoną substancją. Minusem tej terapii jest kolor leku – podczas nieumiejętnego płukania gardła można trwale poplamić ubrania lub sprzęty. Przeciwwskazaniem do stosowania tej metody są choroby tarczycy, w szczególności nadczynność, choroba Gravesa-Basedowa i Hashimoto.

Płukanie gardła ziołami

Doskonale sprawdza się także płukanie gardła naparem z ziół, a najczęściej polecana jest szałwia. Udowodniono, że posiada ona właściwości odkażające (zabija zarówno bakterie, jak i wirusy) i przeciwzapalne podobne do chloroheksydyny, częstego składnika tabletek i sprayów na chore gardło.

Popularny ostatnio czystek również dobrze sprawdzi się do płukania gardła, szczególnie w infekcjach wirusowych. Posiada on udowodnione działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.

Jak pozbyć się bólu gardła? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak pozbyć się bólu gardła? Źródło: Wiem co kupuję.

Do płukania gardła u dzieci można z powodzeniem stosować napar z kwiatu dziewanny, który jest bardzo bezpieczny środkiem, a jednocześnie wykazuje działanie bakteriobójcze, nawilżające i odkażające. Przypuszcza się także, że roślina ta może zabijać wirusy grypy.

Do leczniczych płukanek gardła można też zastosować wiele innych ziół, np:

  • werbenę,
  • krwawnik,
  • rumianek,
  • prawoślaz,
  • tymianek,
  • rzepik,
  • majeranek,
  • macierzankę.

Płukanie gardła – gotowe leki

Do płukania gardła można zastosować leki dostępne w aptece. Można wypróbować syntetyczne środki odkażające i przeciwzapalne, takie jak Tantum Verde, Gargarisma, Hascosept czy Gargarin. Możliwe jest zakupienie również specjalnych tabletek musujących, tworzących roztwór soli i odpowiednich minerałów. Dostępne są także gotowe mieszanki ziołowe zawierające między innymi szałwię, tymianek, rumianek czy arnikę.

Bibliografia:

  • Schapowal A. Berger D., Klein P. i Suter A., Echinacea/sage or chlorhexidine/lidocaine for treating acute sore throats: a randomized double-blind trial, „European Journal of Medical Research”, 14 (9), 2009. s. 406–12.
  • Serkedjieva J., Combined antiinfluenza virus activity of Flos verbasci infusion and amantadine derivatives, „Phytotheraphy Research”, 14 (7), 2000, s. 571–574.
  • Ustun O., Berrin-Ozcelik i Baykal T., Bioactivities of Ethanolic Extract and its Fractions of Cistus laurifolius L. (Cistaceae) and Salvia wiedemannii Boiss. (Lamiaceae) Species, „Pharmacognosy Medicine”, 12 (1), 2016, s. 82–85.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
178
13
Komentarze (3)
Redakcja serwisu
Cytat z tekstu: "Nie powinno się stosować nierozcieńczonej wody utlenionej ani 30% perhydrolu bezpośrednio na błony śluzowe – nie tylko jest to nieprzyjemne, ale może doprowadzić do poparzenia gardła."
Czytaj całość
nik
ale z tym perhydrolem to lekka przesada, woda utleniona jest zwykle 3% i to trzeba rozcienczyc, pol lyzeczki na pol szklanki wody, gdzie 30%, spalic mozna gardlo mozna...
Czytaj całość
Julia
Wszystko spoko ale piszecie „płukać gardło perhydrolem, lecz unikać 30% stężenia” którym jest właśnie perhydrol... Woda utleniona to co innego niż perhydrol, on ma właśnie wysokie, bardzo żrące właściwości
Czytaj całość
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?