Polub nas na Facebooku
Czytasz: Plastikowe opakowania – czy da się jej całkowicie wyeliminować?
menu
Polub nas na Facebooku

Plastikowe opakowania – czy da się jej całkowicie wyeliminować?

Dziewczynak, która trzyma plastikowe opakownaie

Fot: Images by Tang Ming Tung / gettyimages.com

Plastik to najczęściej wykorzystywane tworzywo sztuczne. Powstają z niego torebki, opakowania na żywność czy butelki. Łatwo go wytworzyć przez co natykamy się na niego praktycznie na każdym kroku. Pytanie tylko, czy to w pełni bezpieczne?

Plastik to tworzywo, które bardzo łatwo pozyskać. Niestety jego utylizacja nie jest już taka prosta. Co gorsza rozkłada się bardzo długo (torebka foliowa potrzebuje aż 450 lat!), a surowce, z których powstał nie są obojętne zarówno dla środowiska, jak i naszego zdrowia. Mimo że nie da się go całkowicie wyeliminować, to można wybierać ten rodzaj plastiku, który szkodzi mniej. Dlaczego producenci tak chętnie korzystają z plastikowych opakowań? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Za co producenci żywności kochają plastik? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuje.

Jakie plastikowe opakowania wybierać?

Plastik to plastik? Niekoniecznie. Mimo że wszystkie plastikowe opakowania wyglądają podobnie, to różnią się przede wszystkim surowcem, z którego powstały. Czasem zdarza się, że niektóre z nich są niebezpieczne dla zdrowia. Zatem, na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim na mały trójkąt i wpisaną w niego cyferkę od jednego do siedmiu. Co oznaczają?

Jeśli w trójkącie znajdują się cyfry 1 (PET), 2 (HDPE), 4 (LDPE) oraz 5 (PP) możemy być pewni, że opakowanie powstało z bezpiecznego surowca i nadaje się do przechowywania żywności. Wystrzegać trzeba się opakowań oznaczonych numerami 6 (zwierają polistylen), 3 i 7, które mogą zawierać bisfenol A. Polistyren to związek, z którego powstaje styropian i może on być toksyczny dla organizmu. Dlaczego jeszcze trzeba unikać tych opakowań? W filmie wyjaśnia to prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska:

Zobacz film: Na co zwrócić uwagę przy wyborze plastikowych opakowań? Źródło: Wiem co jem, wiem, co kupuję.

Bisfenol A, choć został dopuszczony do użytku, to przechowywanie żywności w tego rodzaju opakowaniach i podgrzewanie w nich jedzenia może przyczynić się do rozwoju zmian nowotworowych w organizmie. W których plastikowych opakowaniach się znajduje? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Produkty pakowane w szkodliwy plastik 07. Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję.

Papier zamiast plastiku?

Lepszym i bardziej ekologicznym rozwiązaniem mogą być opakowania papierowe. Trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że nie każdy papier równie łatwo udaje się przetworzyć. Niektóre opakowania – zwłaszcza te, które zostały mocno zadrukowane – zawierają w sobie toksyczne związki, a te, jak każda chemia, nie są obojętne dla organizmu.

Zobacz także: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

Na papierowe opakowania trzeba uważać z jeszcze jednego powodu. Do ich produkcji wykorzystuje się cztery razy więcej energii, 50-krotnie mocniej zanieczyszcza się wodę (m.in. w związku z wysokim zużyciem chemikaliów) oraz powoduje większe o 68 proc. zanieczyszczenie powietrza. Produkcja papieru uszczupla także lasy: do produkcji 10 miliardów opakowań zużytych w Stanach Zjednoczonych w ciągu roku 1999 wycięto 14 milionów drzew.

A zatem może torby biodegradowalne wykonane z polilaktydu, czyli tworzywa ze skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Torby te zamieniają się w kompost po kilku tygodniach. Jednak użytkowane w globalnej skali mogą stać się źródłem gazów cieplarnianych, oddawanych w procesie kompostowania. Byłoby to obciążenie dla środowiska, które przyspieszyłoby tylko zmiany klimatyczne.

Co jeszcze trzeba wiedzieć o opakowaniach na żywność? Jak wybierać je świadomie? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Opakowania papierowe wady i zalety. Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
399
37
Polecamy
Dlaczego warto zrezygnować z plastikowych opakowań?
Dlaczego warto zrezygnować z plastikowych opakowań? TVN zdrowie
Jeśli nie plastik, to co?
Jakie mogą być alternatywy dla tego tworzywa?
Jeśli nie plastik, to co? Jakie mogą być alternatywy dla tego tworzywa? TVN zdrowie
Co to jest biodegradacja i na czym polega biodegradacja polimerów?
Co to jest biodegradacja i na czym polega biodegradacja polimerów? Dzień Dobry TVN
Oznaczenia plastiku do żywności.
Jak je czytać i postępować zdrowo?
Oznaczenia plastiku do żywności. Jak je czytać i postępować zdrowo? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?