Polub nas na Facebooku
Czytasz: Plastikowe opakowania – czy da się jej całkowicie wyeliminować?
menu
Polub nas na Facebooku

Plastikowe opakowania – czy da się jej całkowicie wyeliminować?

Dziewczynak, która trzyma plastikowe opakownaie

Fot: Images by Tang Ming Tung / gettyimages.com

Plastik to najczęściej wykorzystywane tworzywo sztuczne. Powstają z niego torebki, opakowania na żywność czy butelki. Łatwo go wytworzyć przez co natykamy się na niego praktycznie na każdym kroku. Pytanie tylko, czy to w pełni bezpieczne?

Plastik to tworzywo, które bardzo łatwo pozyskać. Niestety jego utylizacja nie jest już taka prosta. Co gorsza rozkłada się bardzo długo (torebka foliowa potrzebuje aż 450 lat!), a surowce, z których powstał nie są obojętne zarówno dla środowiska, jak i naszego zdrowia. Mimo że nie da się go całkowicie wyeliminować, to można wybierać ten rodzaj plastiku, który szkodzi mniej. Dlaczego producenci tak chętnie korzystają z plastikowych opakowań? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Za co producenci żywności kochają plastik? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuje.

Jakie plastikowe opakowania wybierać?

Plastik to plastik? Niekoniecznie. Mimo że wszystkie plastikowe opakowania wyglądają podobnie, to różnią się przede wszystkim surowcem, z którego powstały. Czasem zdarza się, że niektóre z nich są niebezpieczne dla zdrowia. Zatem, na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim na mały trójkąt i wpisaną w niego cyferkę od jednego do siedmiu. Co oznaczają?

Jeśli w trójkącie znajdują się cyfry 1 (PET), 2 (HDPE), 4 (LDPE) oraz 5 (PP) możemy być pewni, że opakowanie powstało z bezpiecznego surowca i nadaje się do przechowywania żywności. Wystrzegać trzeba się opakowań oznaczonych numerami 6 (zwierają polistylen), 3 i 7, które mogą zawierać bisfenol A. Polistyren to związek, z którego powstaje styropian i może on być toksyczny dla organizmu. Dlaczego jeszcze trzeba unikać tych opakowań? W filmie wyjaśnia to prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska:

Zobacz film: Na co zwrócić uwagę przy wyborze plastikowych opakowań? Źródło: Wiem co jem, wiem, co kupuję.

Bisfenol A, choć został dopuszczony do użytku, to przechowywanie żywności w tego rodzaju opakowaniach i podgrzewanie w nich jedzenia może przyczynić się do rozwoju zmian nowotworowych w organizmie. W których plastikowych opakowaniach się znajduje? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Produkty pakowane w szkodliwy plastik 07. Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję.

Papier zamiast plastiku?

Lepszym i bardziej ekologicznym rozwiązaniem mogą być opakowania papierowe. Trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że nie każdy papier równie łatwo udaje się przetworzyć. Niektóre opakowania – zwłaszcza te, które zostały mocno zadrukowane – zawierają w sobie toksyczne związki, a te, jak każda chemia, nie są obojętne dla organizmu.

Zobacz także: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

Na papierowe opakowania trzeba uważać z jeszcze jednego powodu. Do ich produkcji wykorzystuje się cztery razy więcej energii, 50-krotnie mocniej zanieczyszcza się wodę (m.in. w związku z wysokim zużyciem chemikaliów) oraz powoduje większe o 68 proc. zanieczyszczenie powietrza. Produkcja papieru uszczupla także lasy: do produkcji 10 miliardów opakowań zużytych w Stanach Zjednoczonych w ciągu roku 1999 wycięto 14 milionów drzew.

A zatem może torby biodegradowalne wykonane z polilaktydu, czyli tworzywa ze skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Torby te zamieniają się w kompost po kilku tygodniach. Jednak użytkowane w globalnej skali mogą stać się źródłem gazów cieplarnianych, oddawanych w procesie kompostowania. Byłoby to obciążenie dla środowiska, które przyspieszyłoby tylko zmiany klimatyczne.

Co jeszcze trzeba wiedzieć o opakowaniach na żywność? Jak wybierać je świadomie? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Opakowania papierowe wady i zalety. Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
399
37
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?