Placki z płatków owsianych są zdrową i pożywną propozycją śniadania lub podwieczorku. Główny składnik dania – płatki owsiane – dostarcza dużych ilości błonnika pokarmowego, a także witamin z grupy B. Dzięki temu ma korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego i układu nerwowego.
Placki z płatków owsianych – jak zrobić?
Placki z płatków owsianych są niezwykle proste w przygotowaniu. Większość przepisów wykorzystuje jedynie 2 podstawowe składniki – płatki owsiane i jajka. Do placków najczęściej dodawany jest dojrzały banan, będący źródłem skrobi. W bardziej energetycznej wersji oprócz płatków owsianych dodaje się również pełnoziarnistej mąki, która jest dodatkową dawką błonnika pokarmowego. Do smażenia placków z płatków owsianych najlepiej jest skorzystać ze specjalnej patelni z nieprzywierającą powłoką z możliwością smażenia bez tłuszczu. Dzięki temu danie będzie lekkie, bardziej dietetyczne i dostarczy mniej kalorii. Gotowe placki z płatków owsianych można serwować z owocami, konfiturami lub polane syropem klonowym bądź owocowym.
Placki z płatków owsianych z bananem – przepis
W przygotowanych plackach z płatków owsianych (smażonych na patelni beztłuszczowej) znajduje się około:
kcal | 663 |
---|---|
białko | 21 g |
tłuszcze | 14.2 g |
węglowodany | 60.8 g |
błonnik pokarmowy | 6 g |
Jeden placek dostarcza około:
kcal | 73 |
---|---|
białko | 2.3 g |
tłuszcz | 1.5 g |
węglowodany | 6.7 g |
błonnik pokarmowy | 0.6 g |
Składniki:
- ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
- 2 średnie jaja,
- 1 duży dojrzały banan,
- 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (lub bez w przypadku patelni do smażenia beztłuszczowego).
Sposób przygotowania:
- W misce umieść płatki owsiane i jaja. Zmiksuj na na średnich obrotach tak, by powstała piana z jajek.
- Obierz banana i rozgnieć za pomocą widelca. Rozgnieciony owoc dodaj do miski z masa z płatków i jajek. Całość wymieszaj łyżką i odstaw na 10–15 minut, by płatki lekko napęczniały.
- Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Przygotowaną masę nakładaj łyżką. Każdy placek lekko spłaszczaj tak, by miał średnicę około 6 cm.
- Placki smaż z obu stron na średnim palniku.
- Placki z płatków owsianych można podawać udekorowane pokrojonym bananem.
Placki z płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej – przepis
Z przygotowanej masy otrzymuje się około 10 placuszków. W przygotowanych plackach z płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej znajduje się około:
kcal | 1677 |
---|---|
białko | 75 g |
tłuszcz | 33.2 g |
węglowodany | 227 g |
błonnik pokarmowy | 17 g |
W jednym placku znajduje się około:
kcal | 167 |
---|---|
białko | 7.5 g |
tłuszcz | 3.3 g |
węglowodany | 2.3 g |
błonnik pokarmowy | 1.7 g |
Składniki:
- ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
- 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej,
- po 1 łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru,
- 2 jajka,
- 2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wsyp płatki, mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy. Wymieszaj łyżką. Dodaj jajka, jogurt i ponownie wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju lub posmarowaną kawałkiem masła (lub pomiń ten etap, jeśli korzystasz z patelni beztłuszczowej). Na patelnię nakładaj po pełnej łyżce masy i smaż około 1–2 minuty z obu stron.
- Placki z płatków owsianych można podawać polane syropem klonowym.
Płatki owsiane – wartość odżywcza
Płatki owsiane mają wysoką wartość odżywczą i są zalecane w codziennej diecie. W 100 g produktu znajduje się około 13,5 g białka, 54,5 g węglowodanów oraz 7 g tłuszczu. Płatki owsiane są bogatym źródłem błonnika pokarmowego – w 100 g dostarczają około 7 g tego związku. Stanowią skarbnicę niezbędnych dla organizmu witamin i składników mineralnych, takich jak: witaminy z grupy B i witamina E, potas, żelazo, wapń, magnez, mangan oraz selen. Wśród substancji zawartych w płatkach owsianych znajdują się naturalne przeciwutleniacze. Związki te neutralizują wolne rodniki tlenowe mające szkodliwy wpływ na organizm – są przyczyną wielu chorób określanych mianem cywilizacyjnych (np. miażdżycy, choroby wieńcowej, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, nowotworów).
Płatki owsiane – właściwości zdrowotne
Właściwości zdrowotne płatków owsianych są znane i wykorzystywane od setek lat. Posiłki przygotowywane na ich bazie, a zwłaszcza pożywna owsianka na śniadanie, dodają energii i sił witalnych oraz podnoszą wytrzymałość. Płatki owsiane dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego dają uczucie sytości, regulują poziom cukru we krwi i obniżają stężenie „złego” cholesterolu, przeciwdziałając miażdżycy i innym chorobom układu sercowo-naczyniowego. Błonnik pokarmowy przyczynia się również do usprawnienia procesów trawiennych, przyspieszenia metabolizmu i pobudzenia pracy jelit. Z tego powodu płatki owsiane znajdują zastosowanie w diecie odchudzającej oraz przy skłonności do uciążliwych zaparć.
Płatki owsiane dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, zapobiegają arytmii i regulują ciśnienie tętnicze, chroniąc przed rozwojem nadciśnienia. Płatki owsiane mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Owies redukuje zmęczenie psychiczne i fizyczne, działa uspokajająco i antydepresyjnie. Ponadto płatki owsiane poprawiają zdolności poznawcze, czyli pamięć, koncentrację i uwagę. Powinny pojawić się w diecie osób narażonych na silny stres oraz wykonujących intensywną pracę umysłową. Płatki owsiane znajdują zastosowanie nie tylko w świecie kulinarnym, ale również w kosmetyce. Zawarte w nich przeciwutleniacze hamują procesy starzenia się skóry, zapewniając jej młody i świeży wygląd. Płatki owsiane mają także właściwości pielęgnacyjne, gdyż łagodzą podrażnienia oraz oczyszczają skórę.
Płatki owsiane – diety
Płatki owsiane są zalecane w codziennej diecie każdej zdrowej osoby. Powinny pojawić się w żywieniu osób z zaparciami oraz dążących do redukcji masy ciała. Płatki owsiane przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu i uregulowania stężenia cukru we krwi, dlatego są zalecane w profilaktyce, jak też w pomocniczym leczeniu chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy. Osoby chore na celiakię, u których istnieje konieczność stosowania diety bezglutenowej, mogą skorzystać z płatków owsianych pozbawionych glutenu.