Polub nas na Facebooku
Czytasz: Picie gorącej herbaty może powodować raka przełyku
menu
Polub nas na Facebooku

Picie gorącej herbaty może powodować raka przełyku

Gorąca herbata w czajniczku. Rozlewanie herbaty do filiżanek.

Fot. GMVozd / Getty Images

Picie gorących napojów, jak np. herbata lub kawa może podwoić ryzyko rozwoju nowotworów przełyku. Ważne, że zależność taką wykryto w przypadku osób pijących herbatę lub kawę w temperaturze 60 stopni Celsjusza!

Z badań przeprowadzonych w Iranie przez zespół naukowców z Uniwersytetu Nauk Medycznych w Teheranie, Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem we Francji, Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego, Narodowego Instytutu Raka w USA, Icahn School of Medicine w Mount Synaj w USA i University of Cambridge w Wielkiej Brytanii i sfinansowanych przez Cancer Research UK, National Cancer Institute w USA, Teheran University of Medical Sciences, World Cancer Research Fund oraz Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem na grupie ponad 50 000 osób odkryto zależność między piciem gorących napojów a rozwojem raka przełyku.

Pacjenci, którzy pili 700 ml (około 2 do 3 kubków) czarnej herbaty dziennie w temperaturze 60 stopni Celsjusza lub wyższej, prawie dwukrotnie częściej chorowali na raka przełyku w ciągu 10 lat obserwacji w badaniu, w porównaniu z ludźmi, którzy pili herbatę w niższych temperaturach. W badaniach skupiono się na nowotworze najczęściej występującym w Iranie, czyli raku płaskonabłonkowym, który zwykle występuje w środkowym i górnym przełyku.

Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie International Journal of Cancer.

Czy pijesz gorącą herbatę?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Rak płaskonabłonkowy przełyku

Ten typ nowotworu jest bardzo rzadki. W populacji wysokiego ryzyka, gdzie picie bardzo gorącej herbaty jest niezwykle powszechne, tylko u 0,6 proc. badanych nowotwór rozwinął się. Picie gorącej herbaty może zwiększyć ryzyko, które wyniesie od mniej niż 1 proc. do 1,2 proc. Jest to nadal mniejsze ryzyko niż to, które wynika z picia alkoholu, palenia tytoniu, a także niewłaściwej diety.

Co ciekawe głównymi czynnikami ryzyka raka przełyku w Wielkiej Brytanii są palenie tytoniu, picie alkoholu, otyłość i refluks kwasowy, w szczególności stan zwany przełykiem Barretta. Chociaż Anglia słynie z picia herbaty, nie jest ona wymieniana wśród czynników wpływających na rozwój raka przełyku (w Wielkiej Brytanii najpowszechniejszym rakiem przełyku jest gruczolakorak). Może to wynikać z faktu picia herbaty w rozsądnej temperaturze, czyli nie bardzo gorącej.

Zobaczcie, czy warto pić herbatę? Co nam to daje? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto pić herbatę? Źródło: 36,6


Źródło:

Drinking very hot tea linked with risk of 1 type of oesophageal cancer

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
70
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?