Pestki arbuza korzystnie wpływają na zdrowie. Nie tylko obniżają poziom cukru we krwi, ale mają też działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Dają dobre efekty w leczeniu wrzodów żołądka i wspomagają funkcjonowanie wątroby, chroniąc ją przed toksynami.
Pestki arbuza
Pestki arbuza przez większość osób nie są uważane za smaczne. Dodatkowo niemal każdy stara się ich pozbyć, traktując je jako niejadalną część smacznego owocu. Chyba każdy będąc dzieckiem, słyszał ostrzeżenie o tym, że nie można ich połykać, ponieważ w brzuchu wykiełkuje arbuz. Tymczasem nic bardzo mylnego – w formie prażonej lub z dodatkowymi przyprawami stanowią one nie tylko smaczną, ale i zdrową przekąskę, którą można zastąpić mniej zdrowe paluszki, a zwłaszcza chipsy. W tej formie są bardzo popularne w kuchni bliskiego Wschodu, a także w Egipcie, Sudanie i Nigerii. Do wielu potraw używa się suszonych nasion, pozbawionych wcześniej łupiny, ale można z nich wytwarzać też olej i mąkę.
Jakie właściwości posiadają pestki arbuza?
Właściwości pestek arbuza są w polskiej kuchni zdecydowanie niedoceniane, a tymczasem bogactwo zawartych w nich substancji odżywczych przewyższa wartości samego miąższu tego owocu. Zawierają dużo zdrowych tłuszczów i białka (2 razy więcej niż migdały czy słonecznik), przez co są dość kaloryczne i w 100 g produktu mieszczą około 560 kcal. Są bogatym źródłem argininy, która zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej poprzez regulację ciśnienia krwi. Nienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie oddziałują na układ krążenia, a kwasy omega-6 są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Układając dietę, zawsze należy regulować ich spożycie w stosunku do kwasów omega-3, ponieważ ich nadmiar nie jest wskazany dla zdrowia. Dostarczają także konieczne pierwiastki: mangan, magnez, żelazo i cynk – wystarczy dodać łyżkę nasion do codziennej porcji owsianki. Z kolei witaminy z grupy B mają moc regulowania pracy układu nerwowego.
W pestkach zawartych jest wiele przeciwutleniaczy (saponiny, taniny, alkaloidy, flawonoidy i związki fenolowe), które pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, co wiąże się z ograniczeniem ryzyka wystąpienia nowotworów, chorób układu krążenia czy cukrzycy typu 2. Właściwości antyoksydacyjne pozwalają też ograniczyć efekty starzenia się.
Czy pestki arbuza są zdrowe?
Niemal każdy od dziecka zastanawiał się, czy pestki arbuza są zdrowe, podczas gdy pytanie powinno brzmieć: jak je wykorzystać w kuchni, aby w pełni skorzystać ze zdrowotnych właściwości? Medycyna ludowa od lat używa nasion arbuza jako środka łagodzącego i tonizującego. Są skuteczne przy infekcjach układu moczowego i obecności pasożytów układu pokarmowego. Z ich pomocą można regulować ciśnienie krwi i obniżać poziom cukru. Są także pomocne w stanach zatrucia alkoholowego. Działanie nasion potwierdziły badania naukowe – zwłaszcza ich właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwpasożytnicze, przeczyszczające oraz antyutleniające. Dodatkowo pestki arbuza hamują rozwój prostaty, zapobiegają cukrzycy i wspierają pracę ważnych narządów – nerek i wątroby.
Czy można jeść pestki arbuza?
Ważne jest nie to, czy można jeść pestki arbuza, ale do jakich dań wykorzystać je w kuchni. Najpopularniejsza jest ich prażona forma, w której mogą stanowić uzupełnienie wielu potraw. Po uprażeniu najczęściej pozbywa się z nich twardej łupiny, ale dozwolone jest też spożywanie nasion w całości, z tym że trzeba dokładnie je przeżuwać – w ten sposób w pełni wykorzystuje się wszystkie ich właściwości. Stanowią dodatek do zup, sałatek, a nawet owsianki – można je stosować zamiennie z nasionami słonecznika lub mieszać z innymi orzechami.
W krajach Afryki powstałą z pestek mąkę wykorzystuje się do zagęszczania zup. Zdrowotne, potwierdzone badaniami, działanie ma też sporządzony z nich olej.
Jadalne pestki arbuza – jak je uprażyć?
Pestki arbuza są nie tylko jadalne, ale także smaczne. Zamiast wyrzucać je do kosza, znacznie lepszym rozwiązaniem jest je uprażyć. Wystarczy tylko rozłożyć nasiona na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 15 min (160°C). Można je podawać na słodko i słono, przyprawiając oliwą z oliwek, solą, ostrą papryką i sokiem z limonki lub cukrem i cynamonem. Dostarczają wiele kalorii, ale zawarte w nich substancje i związki odżywcze są znacznie lepsze dla organizmu niż te, które zawierają np. chipsy.
W celu użycia ich jako dodatku do sałatek pestkom należy pozwolić na wypuszczenie świeżych pędów, gdyż będą wówczas w łatwiejsze do strawienia. Ponadto taki zabieg pozwala się pozbyć zawartego w nich kwasu szczawiowego, który utrudnia przyswajanie niektórych minerałów, a w momencie moczenia pestek pozostaje w użytej do tego wodzie.