Perełkowiec japoński to drzewo o szerokim zastosowaniu. Może pełnić funkcję rośliny ozdobnej, miododajnej, przemysłowej i leczniczej. Należy do 50 podstawowych roślin tradycyjnej chińskiej medycyny. Surowiec zielarski stanowią liście, kwiaty, owoce. Z sofory przygotowuje się nalewkę, intrakt, herbatę, wyciągi, krople.
Perełkowiec japoński – wiadomości ogólne
Perełkowiec japoński (z łac. Styphnolobium japonicum (L.) Schott) to wywodzące się z Chin drzewo zaliczane do rodzaju perełkowiec (z łac. Styphnolobium Schott) i rodziny bobowate (z łac. Fabaceae Lindl.). Roślina ma wiele alternatywnych określeń, w tym sofora japońska, szupin japoński, szupin chiński. Sprowadzona została do Europy w 1750 roku. W Polsce spotkać ją można przeważnie w ogrodach botanicznych.
Właściwości lecznicze perełkowca
Perełkowiec japoński ma wiele właściwości leczniczych, które zawdzięcza zawartości m.in.: witaminy P, alkaloidów, fosfolipidów, flawanoidów (np. izoramnetyny, kaempferolu, genisteiny), olejku eterycznego. Podkreśla się zwłaszcza jego korzystne działanie na układ krążenia. Wzmacnia i uelastycznia ściany naczyń krwionośnych, dzięki czemu zwalcza problem ich pękania i normalizuje przepuszczalność. Obniża poziom ciśnienia tętniczego krwi oraz „złego” cholesterolu (LDL) w surowicy krwi, w związku z czym zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Rozpuszcza zakrzepy żylne. Uszczelniając drobne naczynia krwionośne w błonach śluzowych, zapobiega krwawieniom. Łagodzi zaburzenia rytmu mięśnia sercowego, wspomaga leczenie żylaków nóg i odbytu (hemoroidów). Nie należy jednak rezygnować z tradycyjnego leczenia oraz wizyt u lekarza.
Perełkowiec japoński wykazuje działanie antyseptyczne, rozkurczowe, bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwutleniające. Wpływa korzystnie na układ trawienny. Wskazania do stosowania stanowią choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy oraz choroby wywołane przez pasożyty jelitowe. Polecany jest na przeziębienia, grypę, anginę i osłabienie organizmu. Eliminuje drętwienie i bóle nóg oraz mrowienie i skurcze łydek. Łagodzi bóle i zawroty głowy oraz nadmierne wypadanie włosów. Wspomaga leczenie trudno gojących się ran, wrzodów, oparzeń, łuszczycy, grzybicy, egzemy. Odgrywa rolę wspomagającą w leczeniu alergii o różnej etiologii, reumatyzmu, chorób wątroby, zapalenia zatok, dusznicy bolesnej.
Surowiec leczniczy dostępny jest w sklepach zielarskich, niektórych aptekach i dzięki sprzedaży internetowej. Za opakowanie 50 g zapłaci się około 12 zł.
Jak przygotować herbatę z perełkowca japońskiego?
Z perełkowca japońskiego najczęściej przygotowuje się herbatę. W tym celu należy 2 łyżki surowca zalać 250 ml wrzącej wody, po czym odstawić do zaparzenia na 15 min i przecedzić. Zalecane dzienne spożycie wynosi 1–2 razy po szklance. Istnieje też możliwość nabycia gotowych do zaparzenia herbat w saszetkach. Za opakowanie 25 torebek po 2 g (55% stanowią liście sofory, a 45% – zielona herbata) zapłaci się około 12 zł.
Innym sposobem wykorzystania perełkowca japońskiego jest intrakt. To preparat otrzymywany w wyniku wytrawienia surowca roślinnego alkoholem o wysokim stężeniu. W przeciwieństwie do nalewek sporządza się go ze świeżego surowca. Należy 1 część surowca zalać 3 częściami gorącego alkoholu. Dla przykładu na 100 g surowca potrzeba 300 ml alkoholu. Miksturę poddaje się przez 7 dni maceracji, przefiltrowuje i przelewa do butelek. Zalecane dzienne spożycie wynosi 1–2 razy po 10 ml.
Kiedy warto leczyć się ziołami? Dowiesz się tego z filmu:
Wyciąg z perełkowca japońskiego
W sprzedaży znajduje się wyciąg z perełkowca japońskiego (z łac. Tinctura Sophorae japonicae). Preparat ma postać płynu o ciemnobrązowym kolorze i specyficznym zapachu. Może być stosowany zewnętrznie w formie kompresów nasączonych roztworem powstałym z połączenia z wodą w stosunku 1 : 3. Z kolei wewnętrznie spożywać należy 20–30 kropli rozpuszczonych w wodzie 3 razy dziennie około pół godziny po posiłku.
Perełkowiec japoński – uprawa
Perełkowiec japoński uprawia się ze względu na atrakcyjny wygląd. Drzewo dorasta do 25 m wysokości. Ma szeroką, zaokrągloną koronę. Liście, średnio 5-centymetrowe, są jajowatego kształtu. Roślina wydaje kredowobiałe, motylkowe kwiaty o długości do 30 cm. Kwitnie w lipcu i sierpniu. Walorów estetycznych dodają jej owoce, które pojawiają się dopiero u około 30-letnich drzew. Perełkowiec japoński owocuje we wrześniu i październiku. Owoce mają kształt strąków o jasnozielonym kolorze i długości 5–8 cm. Za sadzonkę perełkowca japońskiego zapłaci się około 40 zł. Roślina preferuje żyzne gleby i słoneczne stanowiska. Jest wysoce odporna na suszę, a słabo na mrozy.
Inne zastosowanie perełkowca japońskiego
Drewno perełkowca japońskiego jest lekkie, twarde, wytrzymałe. Ze względu na dobre właściwości techniczne używane jest w meblarstwie, stolarstwie, do wyrobu instrumentów muzycznych czy w przemyśle parkietowym. Perełkowiec japoński to także roślina miododajna.
Bibliografia:
1. Jakub Tomanek: Botanika leśna : podręcznik dla studentów wydziałów leśnych. Warszawa: Państ. Wydaw. Rolnicze i Leśne, 1994, s. 304-305.
2. Jaromir Pokorný, Vlasta Matoušova, Daniela Toušova: Drzewa znane i mniej znane. Olgierd Łęski (tłum.). Warszawa: Polska Oficyna Wydawnicza "BGW", 1992, s. 116-117.