Polub nas na Facebooku
Czytasz: Pasta tahini - skład, zastosowanie. Dlaczego warto jeść pastę sezamową?
menu
Polub nas na Facebooku

Pasta tahini - skład, zastosowanie. Dlaczego warto jeść pastę sezamową?

tahini

Fot. alpaksoy / Getty Images

Pasta tahini otrzymywana jest poprzez zmielenie ziaren sezamu. Opcjonalnie można do nich dodać odrobiny oleju lub oliwy z oliwek. Sezam posiada liczne właściwości prozdrowotne: działa antynowotworowo, przeciwdziała tworzeniu się zmian miażdżycowych, a także jest źródłem związków zapewniających młody i zdrowy wygląd skóry.  

Tahini jest sezamową pastą o gęstej konsystencji. Doskonale sprawdza się jako dodatek zarówno do kanapek, jak też tortów i lodów. Jest ceniona nie tylko za walory smakowe, ale również za właściwości odżywcze. Sezam stanowi dobre źródło witamin, minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika pokarmowego.

Pasta tahini - co to jest?

Pasta tahini, nazywana inaczej tahinią, jest masłem otrzymywanym z ziaren sezamu. Posiada mocno chałwowy smak i gęstą konsystencję przypominającą ciągnący się krem. Pastę sezamową można kupić gotową w sklepach lub przygotować samodzielnie w domu. Powstaje na drodze ucierania, ugniatania bądź mielenia ziaren sezamu, które wcześniej są zwykle prażone. Tahini jest popularnym przysmakiem w kuchni krajów wschodniej części basenu Morza Śródziemnego.

Pasta tahini - do czego ją stosować?

Pasta sezamowa tahini znajduje szerokie zastosowanie kulinarne. Stanowi dodatek do potraw wytrawnych, ale też słodkich. Tahini jest składnikiem hummusu i pasty bakłażanowo-sezamowej znanej pod nazwą baba ghanoush. Masło sezamowe można wykorzystać do przygotowania smacznych i pożywnych past kanapkowych, a także dipów do przekąsek czy sałatek. Świetnie smakuje jako komponent sosów, ciast, ciasteczek i lodów. Tahini stosowane jest również jako krem do wafli i tortów oraz jako dodatek do porannej owsianki z owocami czy odżywczych koktajli. Z pasty tahini przygotuje się sos jogurtowy, który można podawać do warzyw i wegetariańskich burgerów. Masło sezamowe jest wykorzystywane jako zamiennik tradycyjnego masła do smarowania pieczywa.

Pasta sezamowa - właściwości odżywcze

Pasta tahini posiada wysokie wartości odżywcze, co zawdzięcza podstawowemu składnikowi, z którego jest otrzymywana - sezamowi. W 100 g sezamu zawiera się około 573 kcal, 17.73 g białka, 49.67 g tłuszczów, 23.45 g węglowodanów oraz 11.8 g błonnika pokarmowego. Sezam jest również bogatym źródłem witamin i minerałów. W jego składzie występują m.in.: witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), witamina A i E, a także wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas i cynk. Sezam dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Stanowi źródło związków o właściwościach antyoksydacyjnych hamujących szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, a tym samym zapobiegających rozwojowi wielu chorób.

Pasta sezamowa - właściwości zdrowotne

Pasta sezamowa dostarcza sporej ilości białka, które stanowi podstawowy składnik budulcowy ludzkiego organizmu i jest niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania. Właściwości lecznicze sezamu są znane i wykorzystywane już od czasów starożytnych. Zawarte w sezamie minerały mają pozytywny wpływ na stan kości, działają przeciwobrzękowo, przeciwzapalnie i antyalergicznie. Nasiona sezamu posiadają właściwości antynowotworowe i regulujące gospodarkę hormonalną, dzięki obecności lignanów. Zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi, prostaty, białaczki i czerniaka. Związki występujące w sezamie, takie jak witaminy C i E, cynk, fitosterole działają antyoksydacyjnie. Hamują procesy starzenia się komórek organizmu i przeciwdziałają rozwojowi wielu chorób: nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, choroby wieńcowej, cukrzycy, nowotworów, schorzeń skórnych (np. łuszczycy), a także demencji, choroby Alzheimera czy Parkinsona. 

Witaminy i minerały obecne w paście sezamowej zapewniają zdrową kondycję skóry, włosów i paznokci i działają odmładzająco. Mają również korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, prowadząc do polepszenia zdolności poznawczych: pamięci, uwagi i koncentracji. Błonnik pokarmowy zawarty w tahini reguluje procesy trawienne i obniża poziom “złego” cholesterolu, zapobiegając powstawaniu zmian miażdżycowych.

W jaki sposób odżywiać się smacznie i zdrowo? Zobacz na filmie:

Zobacz film: Jak jeść zdrowo i smacznie? Źródło: Stylowy Magazyn

Domowa pasta tahini - jak zrobić?

Domowa pasta tahini jest bardzo prosta w przygotowaniu. Podstawowy przepis składa się wyłącznie z nasion białego sezamu. Opcjonalnie można dodać oliwę, olej sezamowy, rzepakowy lub z pestek winogron. Czas przygotowania nie wynosi więcej niż 15 minut. Domową pastę tahini przechowuje się nawet do 3-4 miesięcy. Można ją umieścić w lodówce, ale nie jest to konieczne.

Składniki:

  • 1 szklanka sezamu,
  • 2-4 łyżki oliwy lub oleju sezamowego.

Sposób przygotowania:

  1. Sezam upraż porcjami na suchej patelni - powoli i na małym ogniu, aż do zarumienienia. Co chwilę zamieszaj, aby nie przypalić sezamu. Gotowy sezam uzyska delikatnie złoty kolor. Przesyp go do miski i upraż kolejną porcję. Odstaw do ostudzenia.
  2. Uprażone ziarna sezamu wsyp do wysokiego pojemnika z wyposażenia blendera ręcznego. Opcjonalnie można użyć malaksera.
  3. Rozpocznij miksowanie, początkowo na najniższych obrotach. Sezam należy miksować przez około 10 minut. W przypadku przywierania ziaren do boków pojemnika należy zrobić przerwę w blendowaniu i zebrać masę za pomocą łyżki. Po dłuższym miksowaniu ziarna sezamu zaczną wydzielać olej.
  4. W celu uzyskania gładkiej pasty sezamowej w trakcie miksowania ziaren dodawaj stopniowo oliwę lub olej.
  5. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji zakończ miksowanie. Pastę sezamową możesz lekko doprawić solą.
  6. Przygotuj słoik. Przed przełożeniem do niego domowej pasty tahini wyparz go wrzątkiem i wytrzyj do sucha. Zakręć słoik.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
49
1
Komentarze (1)
Klaudia
Uwielbiam tahini! Na bazie pasty można zrobić pyszne ciastka z dodatkiem mielonych migdałów :))
Czytaj całość
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?