Dlaczego herbatę warto pić? Otóż herbata może nas ochronić przed wieloma chorobami, w tym nowotworami. Herbata zawiera w swoim składzie przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, czyli oksydanty. Herbata może także wpływać pozytywnie na układ krwionośny (zmniejszać ryzyko zawałów serca i rozwoju miażdżycy), zmniejszać ryzyko rozwoju osteoporozy, a także... poprawiać oddech! Picie herbaty jest zdrowe, jednak nie w każdym przypadku wskazane. W żadnym razie nie wolno jej łączyć z lekami! Zobaczcie, co o takim połączeniu mówi prof. Krzysztof Łabuzek:
Herbata na przeziębienie
Wielu z nas po herbatę sięga w okresie choroby. Ciepła i rozgrzewająca herbata świetnie działa na organizm, można do niej dodać także zdrowe składniki, jak miód czy cytrynę. Jednak uwaga! Zarówno miód, jak i cytryna nie powinny być dodawane do wrzątku, mogą bowiem stracić cenne wartości odżywcze.
Jak przygotować leczniczą herbatę? Zobaczcie, co radzi Pan Tabletka:
Parzenie herbaty
W zależności od tego, jaką herbatę wybierzemy powinniśmy ją inaczej parzyć. Z filmu poniżej dowiecie się, jak parzyć herbaty: czerwoną, czarną, białą i zieloną:
Parzenie herbaty - ściąga
- herbata czarna: zalewamy wrzątkiem, parzymy 3 minuty i wykorzystujemy susz tylko raz;
- herbata zielona: zalewamy wodą w temperaturze 70-80 stopni, parzymy 2-3 minuty, susz można wykorzystać nawet trzykrotnie;
- herbata czerwona: zalewamy wrzątkiem, parzymy 5-7 minut;
- herbata biała: zalewamy wodą o temperaturze do 85 stopni, parzymy od 2 do 12 minut.