Rambutan jest owocem mającym postać małych, różowych kulek pokrytych licznymi brodawkami. Miąższ owocu jest ceniony nie tylko za smak przypominający polską śliwkę, ale również za wysoką wartość odżywczą. Rambutan jest skarbnicą witaminy C, fosforu oraz miedzi.
Rambutan - co to jest i jak smakuje? Rambutan a liczi
Rambutan, którego pełna nazwa brzmi “jagodzian rambutan”, jest drzewem występującym w Malezji, Indonezji oraz w Chinach. Roślina ta osiąga wysokość do 30 m. Wydaje jadalne owoce o ciekawym i nietypowym wyglądzie. Owoce rambutan mają okrągły kształt i są pokryte grubą, różową, żółtą lub czerwoną skorupą otoczoną przez miękkie włoski, które niekiedy zakończone są kolcami. Miąższ rambutanu jest soczysty, słodki i orzeźwiający, a w smaku porównywany jest do polskiej śliwki. Jagodzian rambutan jest spokrewniony z liczi, które przypomina zarówno smakiem, jak też wyglądem. Jednak charakterystyczne, włochate wypustki nadają mu oryginalności, dlatego owoców tych nie da się ze sobą pomylić.
Rambutan - wartość odżywcza
Owoc rambutan stanowi bogactwo związków niezbędnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, które świadczą o jego wysokiej wartości odżywczej. W 100 g owocu znajduje się około 68 kcal, 1 g białka, 16 g węglowodanów oraz 3 g błonnika pokarmowego. Rambutan waży średnio 30 g, a po usunięciu części niejadalnych - 15 g. Taka ilość dostarcza 10 kcal, 0.2 g białka, 2.4 g węglowodanów i 0.5 g błonnika pokarmowego. Ten egzotyczny owoc jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. W jego składzie znajdują się: witamina C, witaminy z grupy B, miedź, fosfor, potas, wapń, magnez, mangan oraz żelazo. Rambutan należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym.
Rambutan - właściwości zdrowotne
Rambutan znajduje zastosowanie w tradycyjnej medycynie indonezyjskiej i malezyjskiej już od setek lat, gdyż wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Wykorzystywany jest zarówno w profilaktyce, jak też leczeniu różnych schorzeń, m.in. nadciśnienia tętniczego. Owoce rambutan dostarczają dużych ilości witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy i zmniejsza podatność na przeziębienie, grypę i różnego rodzaju infekcje. Witamina C działa ochronnie na naczynia krwionośne i przyczynia się do ich wzmocnienia, uszczelnienia i uelastycznienia. Należy do związków o właściwościach antyoksydacyjnych, podobnie jak flawonoidy również występujące w owocach rambutan. Naturalne antyoksydanty pełnią niezwykle ważną rolę w organizmie, gdyż neutralizują wolne rodniki tlenowe. W ten sposób zmniejszają ryzyko rozwoju wielu schorzeń, m.in. cukrzycy, miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, łuszczycy, nowotworów. Związki antyoksydacyjne opóźniają procesy starzenia się komórek organizmu oraz działają przeciwzapalnie.
Witaminy z grupy B występujące w jagodzianie rambutan mają korzystny wpływ na pracę układu nerwowego. Ten włochaty owoc zawiera sporą dawkę miedzi - minerału uczestniczącego w procesie syntezy hemoglobiny i transporcie tlenu do wszystkich komórek organizmu. Miedź podnosi odporność organizmu, działa bakteriostatycznie i przeciwdziała schorzeniom układu sercowo-naczyniowego. Niedobór miedzi w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia anemii oraz zaburzeń ze strony układu kostno-stawowego. Rambutan dostarcza także żelaza niezbędnego w procesie wytwarzania krwinek czerwonych, czyli erytrocytów. Występujące w nim minerały zapewniają zdrowe i mocne kości oraz regulują wartości ciśnienia tętniczego krwi.
Błonnik pokarmowy znajdujący się w owocach rambutan pobudza procesy trawienne, przyspiesza przemianę materii oraz obniża poziom “złego” cholesterolu wykazując właściwości przeciwmiażdżycowe. Okłady z liści i korzeni jagodzianu wykorzystywane są w łagodzeniu bólu głowy. Napar przygotowany na bazie skórki rambutanu znajduje zastosowanie jako naturalny środek na czerwonkę objawiającą się m.in. biegunką, gorączką i postępującym odwodnieniem organizmu. Owoce rambutanu mają również właściwości kosmetyczne, gdyż działają nawilżająco na skórę. Pasta z liści rośliny może być stosowana jako preparat wspomagający nawilżenie skóry głowy i włosów.
Niektóre owoce mogą pomóc w problemach z potencją. Jakie? Sprawdźcie:
Rambutan - jak jeść owoc? Zastosowanie kulinarne
Rambutan można jeść na surowo lub też wykorzystać do przygotowania różnych deserów. Owoc pokryty jest grubą skórką, która jest łatwa w usunięciu. Wystarczy delikatnie naciąć ją nożem, zdjąć połowę łupinki i wyjąć zawartość, czyli soczysty miąższ o kremowym kolorze. Wewnątrz owocu znajduje się twarda i gorzka pestka, którą należy wyrzucić. Rambutan znajduje zastosowanie jako składnik sałatek owocowych i koktajli. Doskonale komponuje się z bananem, ananasem, melonem i arbuzem. Można go dodawać do domowych przetworów takich jak dżemy, marmolady i galaretki. Rambutan niekiedy wykorzystywany jest jako składnik wzbogacający smak sosów i mięs. W polskich sklepach można znaleźć owoce rambutanu w syropie.
Polecamy: Dieta arbuzowa – zalety, zasady stosowania, efekty