Polub nas na Facebooku
Czytasz: Otręby gryczane - źródło błonnika i minerałów. Właściwości odżywcze i zdrowotne. Zastosowanie w kuchni
menu
Polub nas na Facebooku

Otręby gryczane - źródło błonnika i minerałów. Właściwości odżywcze i zdrowotne. Zastosowanie w kuchni

otręby

Fot. deeaf / Getty Images

Otręby gryczane mają smak przypominający kaszę gryczaną. Dostarczają błonnika gryczanego, który chroni przed zaburzeniami układu pokarmowego oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Otręby gryczane mają właściwości wzmacniające odporność i przyspieszające metabolizm. Do czego można je wykorzystać? Zobaczcie przepis na szpinakowe babeczki z otrębami gryczanymi.

Otręby gryczane są bogatym źródłem składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ze względu na wysoką zawartość białka zalecane są w diecie sportowców. Dostarczają cennych minerałów, m.in. krzemu, który zapewnia prawidłową kondycję włosów i paznokci.

Przepis na szpinakowe babeczki z otrębami gryczanymi znajdziecie na dole artykułu.

Otręby gryczane - czym są i do czego stosować?

Otręby gryczane powstają jako produkt uboczny w procesie przemiału gryki na kaszę gryczaną. Mają postać suchych drobinek o smaku bardzo zbliżonym do głównego produktu, czyli do kaszy gryczanej. Posiadają wysoką wartość odżywczą, gdyż dostarczają organizmowi wielu związków niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania, m.in. witamin, minerałów i cennego błonnika pokarmowego. Otręby gryczane mogą być wykorzystywane do zagęszczania zup i sosów. Dodaje się je również do produktów mlecznych, np. jogurtów naturalnych. Można je łączyć z owocami, pieczywem oraz stosować jako zamiennik bułki tartej do przygotowania panierowanych mięs. Otręby pszenne doskonale sprawdzą się jako dodatek do owocowo-mlecznego smoothie, domowych ciast oraz wytrawnych babeczek ze szpinakiem.

Otręby gryczane - wartości odżywcze, czyli co dostarczą organizmowi?

Otręby gryczane są produktem cenionym za wysokie wartości odżywcze. Są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka roślinnego. W 100 g otrębów gryczanych znajduje się aż 36 g białka oraz 9.9 g tłuszczów i 20 g węglowodanów oraz około 339 kcal. Otręby gryczane dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Zawierają duże ilości magnezu, cynku i krzemu. Otręby gryczane w 100 g dostarczają około 13 g błonnika pokarmowego o zbawiennym wpływie na organizm. Związek ten zapewnia prawidłowe działanie układu pokarmowego, ale chroni również przed chorobami sercowo-naczyniowymi. W składzie otrębów gryczanych występują także wapń, fosfor, żelazo oraz witaminy z grupy B (B1 - tiamina, B2 - ryboflawina, B3 - niacyna).

Otręby gryczane - właściwości zdrowotne

Otręby gryczane stanowią dobre źródło krzemu, który wykazuje wszechstronne właściwości zdrowotne oraz kosmetyczne. Minerał ten przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu, uszczelnia naczynia włosowate i przyspiesza proces regeneracji komórek. Jest niezbędny dla prawidłowego przebiegu procesów przemiany materii. Krzem obecny w otrębach gryczanych przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu, wspomaga usuwanie szkodliwych toksyn oraz działa wzmacniająco na kości i stawy. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu, chroni przed wiotczeniem skóry oraz ułatwia leczenie zmian skórnych w postaci trądziku czy liszaju. Krzem działa przeciwzapalnie, poprawia zdolności poznawcze (pamięć, uwagę i koncentrację), zapobiega wypadaniu włosów i pobudza ich wzrost oraz wzmacnia paznokcie chroniąc przed ich łamaniem. 

W składzie otrębów gryczanych występują również inne ważne dla organizmu minerały - magnez i cynk. Pierwszy z nich - magnez - zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia pamięć, zdolności myślowe oraz działa uspokajająco. Odpowiada również za sprawne działanie układu sercowo-naczyniowego i mięśni. Cynk obecny w otrębach gryczanych podnosi odporność organizmu, łagodzi podrażnienia skóry, działa wzmacniająco na włosy i paznokcie oraz ma korzystny wpływ na płodność, zwłaszcza u mężczyzn. Cynk zmniejsza podatność na różnego rodzaju infekcje: wirusowe, bakteryjne i grzybicze. Wspomaga leczenie trądziku, łuszczycy i wyprysków skórnych. Witaminy z grupy B występujące w otrębach gryczanych wpływają na działanie układu nerwowego. Wykazują właściwości przeciwdepresyjne i usprawniają procesy poznawcze.

Błonnik gryczany - właściwości

Otręby gryczane są źródłem błonnika pokarmowego, który odgrywa ważną rolę dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Błonnik gryczany przyczynia się do oczyszczania jelit ze zbędnych resztek pokarmowych. Pobudza procesy trawienne i reguluje perystaltykę jelit chroniąc przed zaparciami i wzdęciami utrudniającymi codzienne funkcjonowanie. Błonnik gryczany odpowiada również za obniżanie poziomu “złego” cholesterolu LDL. Dzięki temu chroni przed miażdżycą oraz innymi chorobami układu sercowo-naczyniowego, takimi jak: choroba wieńcowa, zawał serca, a także udar mózgu.

Czy znacie już wszystkie zalety kaszy gryczanej? Sprawdźcie także co ją wyróżnia na tle innych dodatków do obiadu:

Zobacz film: Kasza gryczana i kasza quinoa - różnice. Źródło: Wiem co jem na diecie

Otręby gryczane - przepisy z dodatkiem otrąb

Przepis na szpinakowe babeczki z otrębami gryczanymi

Składniki:

  • 50 g otrębów gryczanych,
  • 250 g mąki orkiszowej,
  • 100 g szpinaku mrożonego,
  • ½ szklanki mleka,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  1. Do jednej miski wrzuć wszystkie suche składniki: otręby, mąkę, przyprawy, sodę. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Do drugiej miski wrzuć mokre składniki: mleko, maślankę, drobno posiekaną cebulą i czosnek, oliwę, jajko oraz rozmrożony szpinak. Wymieszaj.
  3. Zawartość dwóch misek połącz ze sobą mieszając za pomocą łyżki lub miksera na małych obrotach.
  4. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
  5. Przygotowaną masę szpinakową przełóż do formy na muffiny. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. 
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
24
4
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?