Otręby gryczane są bogatym źródłem składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ze względu na wysoką zawartość białka zalecane są w diecie sportowców. Dostarczają cennych minerałów, m.in. krzemu, który zapewnia prawidłową kondycję włosów i paznokci.
Przepis na szpinakowe babeczki z otrębami gryczanymi znajdziecie na dole artykułu.
Otręby gryczane - czym są i do czego stosować?
Otręby gryczane powstają jako produkt uboczny w procesie przemiału gryki na kaszę gryczaną. Mają postać suchych drobinek o smaku bardzo zbliżonym do głównego produktu, czyli do kaszy gryczanej. Posiadają wysoką wartość odżywczą, gdyż dostarczają organizmowi wielu związków niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania, m.in. witamin, minerałów i cennego błonnika pokarmowego. Otręby gryczane mogą być wykorzystywane do zagęszczania zup i sosów. Dodaje się je również do produktów mlecznych, np. jogurtów naturalnych. Można je łączyć z owocami, pieczywem oraz stosować jako zamiennik bułki tartej do przygotowania panierowanych mięs. Otręby pszenne doskonale sprawdzą się jako dodatek do owocowo-mlecznego smoothie, domowych ciast oraz wytrawnych babeczek ze szpinakiem.
Otręby gryczane - wartości odżywcze, czyli co dostarczą organizmowi?
Otręby gryczane są produktem cenionym za wysokie wartości odżywcze. Są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka roślinnego. W 100 g otrębów gryczanych znajduje się aż 36 g białka oraz 9.9 g tłuszczów i 20 g węglowodanów oraz około 339 kcal. Otręby gryczane dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Zawierają duże ilości magnezu, cynku i krzemu. Otręby gryczane w 100 g dostarczają około 13 g błonnika pokarmowego o zbawiennym wpływie na organizm. Związek ten zapewnia prawidłowe działanie układu pokarmowego, ale chroni również przed chorobami sercowo-naczyniowymi. W składzie otrębów gryczanych występują także wapń, fosfor, żelazo oraz witaminy z grupy B (B1 - tiamina, B2 - ryboflawina, B3 - niacyna).
Otręby gryczane - właściwości zdrowotne
Otręby gryczane stanowią dobre źródło krzemu, który wykazuje wszechstronne właściwości zdrowotne oraz kosmetyczne. Minerał ten przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu, uszczelnia naczynia włosowate i przyspiesza proces regeneracji komórek. Jest niezbędny dla prawidłowego przebiegu procesów przemiany materii. Krzem obecny w otrębach gryczanych przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu, wspomaga usuwanie szkodliwych toksyn oraz działa wzmacniająco na kości i stawy. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu, chroni przed wiotczeniem skóry oraz ułatwia leczenie zmian skórnych w postaci trądziku czy liszaju. Krzem działa przeciwzapalnie, poprawia zdolności poznawcze (pamięć, uwagę i koncentrację), zapobiega wypadaniu włosów i pobudza ich wzrost oraz wzmacnia paznokcie chroniąc przed ich łamaniem.
W składzie otrębów gryczanych występują również inne ważne dla organizmu minerały - magnez i cynk. Pierwszy z nich - magnez - zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia pamięć, zdolności myślowe oraz działa uspokajająco. Odpowiada również za sprawne działanie układu sercowo-naczyniowego i mięśni. Cynk obecny w otrębach gryczanych podnosi odporność organizmu, łagodzi podrażnienia skóry, działa wzmacniająco na włosy i paznokcie oraz ma korzystny wpływ na płodność, zwłaszcza u mężczyzn. Cynk zmniejsza podatność na różnego rodzaju infekcje: wirusowe, bakteryjne i grzybicze. Wspomaga leczenie trądziku, łuszczycy i wyprysków skórnych. Witaminy z grupy B występujące w otrębach gryczanych wpływają na działanie układu nerwowego. Wykazują właściwości przeciwdepresyjne i usprawniają procesy poznawcze.
Błonnik gryczany - właściwości
Otręby gryczane są źródłem błonnika pokarmowego, który odgrywa ważną rolę dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Błonnik gryczany przyczynia się do oczyszczania jelit ze zbędnych resztek pokarmowych. Pobudza procesy trawienne i reguluje perystaltykę jelit chroniąc przed zaparciami i wzdęciami utrudniającymi codzienne funkcjonowanie. Błonnik gryczany odpowiada również za obniżanie poziomu “złego” cholesterolu LDL. Dzięki temu chroni przed miażdżycą oraz innymi chorobami układu sercowo-naczyniowego, takimi jak: choroba wieńcowa, zawał serca, a także udar mózgu.
Czy znacie już wszystkie zalety kaszy gryczanej? Sprawdźcie także co ją wyróżnia na tle innych dodatków do obiadu:
Otręby gryczane - przepisy z dodatkiem otrąb
Przepis na szpinakowe babeczki z otrębami gryczanymi
Składniki:
- 50 g otrębów gryczanych,
- 250 g mąki orkiszowej,
- 100 g szpinaku mrożonego,
- ½ szklanki mleka,
- 1 szklanka maślanki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 jajko,
- 1 cebula czerwona,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
- Do jednej miski wrzuć wszystkie suche składniki: otręby, mąkę, przyprawy, sodę. Całość dokładnie wymieszaj.
- Do drugiej miski wrzuć mokre składniki: mleko, maślankę, drobno posiekaną cebulą i czosnek, oliwę, jajko oraz rozmrożony szpinak. Wymieszaj.
- Zawartość dwóch misek połącz ze sobą mieszając za pomocą łyżki lub miksera na małych obrotach.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
- Przygotowaną masę szpinakową przełóż do formy na muffiny. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut.