Orzechy brazylijskie nazywane bywają również orzechami para. Nazwa ta pochodzi od regionu Brazylii – Para – gdzie, między innymi, są one spotykane. Pomimo sugestywnej nazwy, orzechy brazylijskie nie występują jedynie w Brazylii, ale także w innych krajach Ameryki Południowej, znajdujących się w dorzeczu Amazonki – Boliwii, Peru, Wenezueli, Paragwaju. Orzechy rosną na wiecznie zielonych drzewach noszących nazwę orzesznic brazylijskich. Są one jednymi z najwyższych drzew, jakie występują w puszczy amazońskiej. Ich wysokość wynosi od 40 do 60 metrów. Orzechy brazylijskie, według legendy, trafiły do Europy za sprawą hiszpańskiego oficera, który karmił wyłącznie nimi wygłodniałych ludzi i, dzięki wielu wartościom odżywczym, jakie zawierają, zdołał w bardzo krótkim czasie przywrócić im pełnię sił.
Orzechy brazylijskie – właściwości
Orzechy brazylijskie posiadają wiele wartości odżywczych, jednakże podobnie jak wiele innych orzechów, uznawane są za kaloryczne i, jeżeli spożywane są w nadmiarze, za tuczące. Porcja 100 gramów orzechów dostarcza:
- około 659 kcal,
- 14 gramów białka,
- 67 gramów tłuszczu – z czego 23 gramy stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6,
- 12 gramów węglowodanów,
- 7,5 grama błonnika.
Pomimo dużej kaloryczności i wysokiej zawartości tłuszczu, orzechy brazylijskie uznaje się za jedne z najbardziej wartościowych. Wszystko to za sprawą wysokiej zawartości cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i mikroelementów. W 100 gramach orzechów znajduje się:
- 160 miligramów wapnia,
- 376 miligramów magnezu,
- 659 miligramów potasu,
- 5,65 miligramów witaminy E,
- 22 mikrogramy kwasu foliowego,
- 103 mikrogramy selenu.
Orzechy brazylijskie – selen i jego funkcja w diecie
Orzechy brazylijskie stanowią najbogatsze pokarmowe źródło selenu. Dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten pierwiastek określa się jako 55 mikrogramów – tymczasem w 100 gramach orzechów brazylijskich odnaleźć można niemalże dwukrotność tej liczby. Jakie jest znaczenie selenu w diecie?
-
Regulowanie pracy tarczycy – niedobór selenu może przyczynić się do powstawania niedoczynności tarczycy. Choroba ta dotyka częściej kobiet niż mężczyzn. Objawia się osłabieniem organizmu, sennością, spowolnieniem metabolizmu i (często gwałtownym) wzrostem masy ciała, pogorszeniem nastroju, osłabieniem koncentracji.
-
Poprawa jakości nasienia – selen pozytywnie wpływa na sprawność i szybkość poruszania się plemników, tym samym znacznie poprawiając jakość spermy.
-
Wzmacnianie odporności organizmu – selen usprawnia funkcjonowanie układu immunologicznego i neutralizuje działanie niektórych wirusów. Dzięki temu pozwala skuteczniej chronić organizm przed infekcjami.
-
Działanie przeciwnowotworowe – selen umożliwia organizmowi korzystanie z przeciwutleniaczy, które dopiero w obecności tego pierwiastka zostają aktywowane. Za sprawą tego działania, selen pośrednio przyczynia się do zapobiegania namnażaniu się komórek nowotworowych.
-
Zapobieganie depresji – dieta bogata w selen pozytywnie wpływa na nastrój, obniżając ryzyko wystąpienia zaburzeń depresyjnych lub lękowych.
Orzechy brazylijskie – pozostałe właściwości
Ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 orzechy brazylijskie korzystnie wpływają na profil lipidowy – obniżają poziom złego cholesterolu LDL i jednocześnie pozwalają zwiększyć ilość cholesterolu dobrego HDL. Tłuszcze nienasycone, obecne w orzechach brazylijskich, korzystnie wpływają również na pracę mózgu.
Orzechy brazylijskie – ile dziennie można ich jeść?
Orzechy brazylijskie zawierają wiele niezbędnych dla zdrowia substancji, dlatego warto wprowadzić je do swojej codziennej diety. Spożywając je, koniecznie należy jednak zachować umiar. Orzechy brazylijskie zawierają tak duże ilości witamin i mikroelementów, że przyjmowanie ich w zbyt dużych ilościach mogą prowadzić nawet do przedawkowania określonych substancji. Ryzyko to związane jest przede wszystkim z selenem – aby nie przekroczyć rekomendowanych dziennych dawek spożycia dla tego pierwiastka, nie należy spożywać porcji większych niż 2 orzechy brazylijskie dziennie (odpowiada to około 8-10 gramom orzechów). Dawki tej nie należy przekraczać – jednorazowe przedawkowanie selenu może wiązać się z przykrymi konsekwencjami, takimi jak bóle i zawroty głowy, nudności, wymioty. Długotrwałe przyjmowanie zbyt dużych dawek selenu może doprowadzić zaś nawet do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak anemia, łysienie czy wzrost poziomu cholesterolu we krwi. Jednak poziom mikro i makroelementów wchłanianych z przewodu pokarmowego nie jest równoznaczny z ich ilością w danym produkcie. Podobnie jak w przypadku witamin, z przewodu pokarmowego wchłania się tylko pewien odsetek selenu zawartego w orzechach. Tym samym “przedawkowanie” tego pierwiastka, bazując wyłącznie na spożyciu orzechów brazylijskich, jest mało prawdopodobne.