Polub nas na Facebooku
Czytasz: Operacja zmniejszenia żołądka obniża ryzyko raka trzustki – wynika z najnowszych badań
menu
Polub nas na Facebooku

Operacja zmniejszenia żołądka obniża ryzyko raka trzustki – wynika z najnowszych badań

Peter Dazeley/getty images

Otyłość i cukrzyca to dwa znaczące czynniki ryzyka raka trzustki, ponieważ przyczyniają się do przewlekłego stanu zapalnego. Naukowcy wykazali, że chirurgiczne leczenie otyłości to realny sposób na zmniejszenie ryzyka raka trzustki u osób otyłych i chorych na cukrzycę.

Lekarze powinni rozważyć operację bariatryczną u pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi, takimi jak cukrzyca i otyłość, tak by zmniejszyć ryzyko i obciążenie rakiem trzustki – zwracają uwagę autorzy badań, które zostały zaprezentowane podczas światowego, trwającego tydzień multidyscyplinarnego kongresu gastroenterologicznego w Wiedniu (UEG Week 2020 Virtual).

Cukrzyca i otyłość a rak trzustki

Blisko 20-letnia analiza wykazała, że otyli pacjenci zmagający się dodatkowo z cukrzycą byli znacznie mniej narażeni na raka trzustki, jeżeli przeszli operację bariatryczną.

Przypomnijmy, że do chirurgii bariatrycznej kwalifikują się osoby, których wskaźnik masy ciała (BMI) wynosi powyżej 40, czyli tzw. otyłość olbrzymią, lub powyżej 35. Dodatkowo cierpią na schorzenia będące powikłaniem otyłości w tym na cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze, zmiany zwyrodnieniowe stawów.

Otyłość i cukrzyca to dwa znaczące czynniki ryzyka raka trzustki. Tkanka tłuszczowa uwalnia nadmiar hormonów i przyczynia się do przewlekłego stanu zapalnego. We wcześniejszych badaniach wykazano, że operacja bariatryczna pomaga kontrolować poziom cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą. Natomiast nasze badania pokazują, że ta operacja jest realnym sposobem na zmniejszenie ryzyka raka trzustki w tej rosnącej grupie ryzyka

– powiedział główny autor badań, dr Aslam Syed z Allegheny Health Network, Division of Gastroenterology w Pittsburghu w USA.

Odkrycie to jest szczególnie aktualne i ważne, ponieważ coraz więcej osób cierpi na cukrzycę, otyłość i raka trzustki.

Rak trzustki - jak często występuje?

W przypadku raka trzustki liczba zachorowań w UE w latach między 1990-2016 r na wzrosła aż o 5 proc. Co więcej szacuje się, że w najbliższej przyszłości nowotwór trzustki stanie się drugą najczęstszą przyczyną zgonów.

Według prognoz, w 2020 r. w całej Europie z powodu tej choroby umrze łącznie 46 200 osób. Dla porównania w 2015 roku na raka trzustki zmarło 42 200 osób. Co powoduje częstsze zachorowania na raka trzustki? Uważa się, że przyczyna jest coraz większa liczba osób otyłych cukrzycę typu 2. Szacuje się, że ponad połowa (52 proc.) dorosłej populacji UE ma nadwagę lub otyłość, przy czym coraz częściej występuje ona u dzieci.

Rak trzustki – cichy zabójca

Rak trzustki bywa bardzo często nazywany „cichym zabójcą”. Dlaczego? Choroba daje niejasne objawy, które obejmują ból pleców, żołądka, żółtaczkę czy niewyjaśnioną utratę wagi. Są to objawy trudne do szybkiego zidentyfikowania, co utrudnia wczesne diagnozowanie nowotworu trzustki.

Średni czas przeżycia od postawienia diagnozy jest krótki, trwa zaledwie 4,6 miesiąca. Tylko 3 proc.  pacjentów przeżywa dłużej niż pięć lat

– mówi autor badań dr Syed.

Według naukowca lekarze powinni rozważyć operację bariatryczną u pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi, takimi jak cukrzyca i otyłość, aby zmniejszyć ryzyko i obciążenie rakiem trzustki.

Zobacz film: Na czym polega operacja bariatryczna?

źródło: x-news

źródło: www.eurekalert.org/

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
58
5
Polecamy
Mózg po COVID-19.
Naukowcy:
Zobaczyliśmy ogromne obszary uszkodzeń
Mózg po COVID-19. Naukowcy: Zobaczyliśmy ogromne obszary uszkodzeń Dzień Dobry TVN
Zmniejszenie żołądka chroni przed rakiem skóry?
Zaskakujące wyniki nowych badań
Zmniejszenie żołądka chroni przed rakiem skóry? Zaskakujące wyniki nowych badań TVN zdrowie
Eksperci:
remdesivir wyraźnie zahamował rozwój Covid-19.
Lek może niebawem trafić do szpitali
Eksperci: remdesivir wyraźnie zahamował rozwój Covid-19. Lek może niebawem trafić do szpitali Dzień Dobry TVN
Wysoki wskaźnik BMI zwiększa ryzyko cukrzycy dużo bardziej niż geny
Wysoki wskaźnik BMI zwiększa ryzyko cukrzycy dużo bardziej niż geny TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty