Olej z wątroby rekina nazywany bywa również tranem z rekina. Jest to substancja, której lecznicze i prozdrowotne właściwości doceniane były już od starożytności. Olej z rekina wykorzystuje się do leczenia trudno gojących się ran, łagodzenia stanów zapalnych, a przede wszystkim do wzmacniania odporności organizmu w okresach zwiększonego ryzyka infekcji. Preparaty dostępne w aptekach zawierają najczęściej olej z wątroby rekina grenlandzkiego. Nieco rzadziej natknąć można się na produkty, których głównym składnikiem jest olej z rekina tasmańskiego.
Zobacz też: Olej z orzechów włoskich - właściwości
Zobaczcie na filmie jakie witaminy poprawią odporność:
Czym jest olej z wątroby rekina?
Rekin jest rybą, która wyróżnia się niezwykłą dla swojego gatunku żywotnością. W warunkach naturalnych dożywa nawet 70 lat. Co ciekawe, zwierzęta te nigdy nie zmagają się z chorobami nowotworowymi czy zwyrodnieniowymi, mają imponującą zdolność do regeneracji, a w dodatku… nigdy nie śpią. W wątrobie rekina odkryto wiele substancji, które mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Najważniejszą z nich jest olej, zawierający unikalne składniki aktywne. Do najważniejszych z nich należą kwasy omega-3 oraz dwa immunomodulatory: alkiloglicerole i skwalen.
-
Alkiloglicerole – są to lipidy estrowe, które naturalnie występują w mleku matki karmiącej oraz w niewielkich ilościach w układzie krwiotwórczym człowieka. Alkiloglicerole, które są zawarte w mleku, mają na celu budowanie odporności dziecka. Ich obecność w organizmie pozwala na zapobieganie i szybkie zwalczanie infekcji. Alkiloglicerole występujące w układzie krwiotwórczym mają wpływ na produkowanie limfocytów oraz białych krwinek – zwiększenie poziomu alkilogliceroli w organizmie bezpośrednio wpływa na ich namnażanie. Co więcej, alkiloglicerole pobudzają procesy fagocytozy, czyli usuwania z organizmu niebezpiecznych drobnoustrojów. Tym samym łagodzą objawy alergiczne, przyspieszają gojenie się ran, wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwnowotworowe.
-
Skwalen stanowi nawet do 70% składu oleju z rekina (tasmańskiego lub grenlandzkiego). Jest to lipid, który występuje w płaszczu lipidowym skóry człowieka oraz w oleju rekina – nie ma możliwości, aby uzyskać jego syntetyczną wersję. Skwalen to substancja, która wykazuje silne właściwości regenerujące i wspomagające odporność – wpływa na zwiększanie ilości limfocytów T oraz makrofagów, które zwalczają wirusy i bakterie atakujące organizm. Ponadto, skwalen pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu (LDL), działa antyoksydacyjnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo. Za sprawą jego właściwości chemoprewencyjnych często stosuje się go jako uzupełnienie radioterapii. Ze względu na silne właściwości regenerujące, skwalen często wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym. Dodaje się go między innymi do kremów dla cery dojrzałej.
-
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – organizm człowieka nie jest w stanie produkować ich samodzielnie, więc konieczne jest dostarczanie ich z pożywieniem. Kwasy omega-3 wzmacniają odporność organizmu, korzystnie wpływają na układ krążenia, redukując ryzyko wystąpienia miażdżycy, pierwotnego lub wtórnego zawału serca lub udaru mózgu.
Zobacz też: Olej z pestek moreli - właściwości
Olej z wątroby rekina – właściwości
Dzięki unikalnym składnikom aktywnym, olej z wątroby rekina posiada szereg dobroczynnych właściwości. Do najważniejszych z nich należą:
- Wzmacnianie odporności – dzięki zwiększeniu ilości oraz aktywności białych i czerwonych krwinek, spożywanie oleju z wątroby rekina wspomaga zwalczanie szkodliwych drobnoustrojów oraz przyspiesza rekonwalescencję.
- Profilaktyka nowotworowa – badania dowodzą, że spożywanie oleju z wątroby rekina zmniejsza ryzyko wystąpienia określonych nowotworów [1]. Olej stosuje się także pomocniczo w terapii onkologicznej.
- Profilaktyka chorób naczyniowych.
- Działanie antybakteryjne.
Tran a olej z wątroby rekina
Tran to inaczej olej pozyskiwany z wątroby dorsza (przede wszystkim dorsza atlantyckiego). Jest to substancja niezwykle bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (ich stężenie jest nawet kilkakrotnie wyższe niż w oleju z wątroby rekina), a także w rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A i D. Tran nie posiada jednak skwalenu ani alkilogliceroli, które znajdują się w oleju z wątroby rekina. Każdy z produktów będzie korzystnie wpływał na odporność, nie należy jednak stosować ich równocześnie – mogłoby doprowadzić to do przekroczenia zalecanych dawek witamin.
Warto pamiętać, że ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3, tran ani olej z wątroby rekina nie powinny być stosowane przez osoby ze skazami krwotocznymi lub stosującymi leki przeciwzakrzepowe. Podawanie olejów rybich kobietom w ciąży, karmiącym oraz małym dzieciom powinno być zawsze poprzedzone konsultacją z lekarzem.
Jak wyrobić sobie zdrowe nawyki żywieniowe? Jak powinniśmy się odżywiać? Zobaczcie:
Bibliografia:
* K. Augustsson, D.S. Michaud, E.B. Rimm, M.F. Leitzmann i inni. A prospective study of intake of fish and marine fatty acids and prostate cancer