Oczyszczanie nerek, czyli parzystych narządów zlokalizowanych w tzw. przestrzeni zaotrzewnowej, po obu stronach kręgosłupa, jest wskazane, ponieważ pełnią one ważną rolę w organizmie. Ich główną funkcją jest filtrowanie krwi i wydalanie z moczem zbędnych produktów przemiany materii i nadmiaru płynu. Nerki filtrują 1,3 l krwi w ciągu każdej minuty, co wynika z ciągłej konieczności usuwania substancji toksycznych i produktów przemiany materii, m.in. mocznika.
Każda z nerek ma około miliona jednostek filtracyjnych – nefronów, które usuwają z krwi substancje odpadowe i zatrzymują te, które są organizmowi potrzebne. Nefron jest zbudowany z sieci splątanych włośniczek (kłębuszków nerkowych) otoczonych torebką Bowmana. Krew dociera do kłębuszka pod wysokim ciśnieniem, wymuszając na glukozie, solach i ubocznych produktach metabolizmu przejście przez ściany włośniczek. Gdy te procesy zostają zaburzone, pojawiają się liczne dolegliwości, a w konsekwencji także poważne choroby.
Przyczyny zanieczyszczenia nerek toksynami
Nagromadzenie substancji toksycznych w organizmie jest niebezpieczne dla zdrowia. Najbogatszym ich źródłem są produkty spożywcze, przede wszystkim tzw. żywność wysoko przetworzona, z dużą ilością soli, cukru, utwardzonych olejów roślinnych (tłuszczów trans), środków konserwujących, barwników, zagęstników czy polepszaczy smaku. Powodują ona przeciążenie i zaburzenie funkcjonowania organów odpowiedzialnych za wydalanie, w tym nerek, a także zahamowanie naturalnych procesów usuwania szkodliwych produktów przemiany materii, czego konsekwencją bywa np. samozatrucie organizmu.
Dieta oczyszczająca nerki z toksyn
Oczyszczanie nerek z toksyn to przede wszystkim zmiana nawyków żywieniowych. Należy pamiętać, by podczas przygotowywania posiłków unikać łączenia węglowodanów z tłuszczami, co zapobiega rozwojowi niekorzystnych procesów gnilnych i fermentacyjnych. W codziennym jadłospisie powinno znajdować się 5 porcji warzyw i owoców, a także ryby i produkty z dużą zawartością błonnika, czyli m.in. kasze (jaglana, gryczana), otręby, płatki zbożowe oraz pieczywo pełnoziarniste. Wskazane są jogurty naturalne, kefiry i inne sfermentowane napoje mleczne. Cenne właściwości ma również suszona żurawina (bez dodatku cukru), zapobiegająca m.in. rozwojowi kamieni nerkowych.
Nerki oczyszcza przede wszystkim odpowiednia ilość wypitych płynów, przynajmniej 2–3 l dziennie, najlepiej średnio zmineralizowanej wody, zielonej herbaty i soków owocowo-warzywnych.
Oczyszczanie nerek z kamieni
Kamienie nerkowe powstają, gdy dochodzi do wykrystalizowania związków obecnych w moczu. Ten proces przyspieszają przewlekłe infekcje układu moczowego, picie niedostatecznej ilości płynów lub dieta zbyt bogata w szczawiany, obecne m.in. w rabarbarze, szczawiu czy kawie. Kamienie nerkowe bywają też konsekwencją zaburzeń hormonalnych. Często powodują ból, promieniujący od pleców w kierunku brzucha i narządów płciowych. Ból rośnie aż do osiągnięcia największego natężania, które trwa około minuty, następnie łagodnieje, aby po kilku minutach znów powrócić. Schorzeniu towarzyszą trudności w oddawaniu moczu lub pojawiająca się w nim krew.
Oczyszczanie nerek z kamieni wymaga zmiany stylu życia i odżywiania. Należy:
- pić 2,5–3 l płynów dziennie, zwłaszcza wody;
- kontrolować ilość oddawanego moczu (powinna zawierać się w przedziale 2–2,5 l dziennie);
- spożywać dużo warzyw i owoców, szczególnie cytrusowych oraz pokarmów bogatych w błonnik;
- pilnować, by dieta zawierała odpowiednią ilość wapnia (około 1 g dziennie);
- ograniczyć ilość spożywanej soli i białka zwierzęcego;
- utrzymywać prawidłową wagę ciała (wskaźnik masy ciała powinien wynosić 18–25 kg/m2);
- unikać stresu;
- uprawiać aktywność fizyczną 2–3 razy w tygodniu.
Czasami konieczne może być leczenie farmakologiczne lub usunięcie kamieni nerkowych metodą litotrypsji zewnątrzustrojowej falą uderzeniową (ESWL), uretroskopii (URS) lub nefrolitotomii przezskórnej (PCNL).
Zioła oczyszczające nerki
Elementem kuracji oczyszczającej nerki mogą być stosowane od wieków rośliny i zioła, które często wykazują cenne dla zdrowia działanie, oczyszczają krew oraz narządy ze szkodliwych substancji, złogów i innych nieczystości. Zioła oczyszczające nerki to m.in.: mniszek lekarski, korzeń łopianu, koniczyna czerwona, skrzyp polny, fiołek trójbarwny, pokrzywa zwyczajna, mącznica lekarska i prawoślaz lekarski.
Zalecany jest sok z brzozy. Oczyszcza organizm ze złogów w układzie moczowym i zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Oczyszczanie nerek wspiera też pietruszka, a dokładniej jej korzeń i natka. Przed spożyciem należy je zmiksować z oliwą z oliwek i skórką cytryny.
Oczyszczanie nerek według Michała Tombaka
Jedną z osób promujących oczyszczanie nerek jest Michał Tombak, rosyjski biochemik i autor wielu popularnych poradników dotyczących zdrowego stylu życia. Proponuje on dietę sokową, która trwa 6 dni i polega na piciu wody z siarczanem magnezu oraz mieszanki soków z owoców cytrusowych. Po zakończeniu kuracji należy przez przynajmniej 2 miesiące zaniechać spożywania cukru, produktów wysoko przetworzonych oraz tłustych i smażonych potraw.