Polub nas na Facebooku
Czytasz: Oczyszczanie jelit lewatywą z czosnku - czy to skuteczna metoda? 
menu
Polub nas na Facebooku

Oczyszczanie jelit lewatywą z czosnku - czy to skuteczna metoda? 

Kobieta siedzi na toalecie, wykonuje lewatywę.

Fot. Iuliia Mikhalitskaia / Getty Images

Lewatywa z czosnku to prosty sposób na oczyszczenie jelita grubego z zalegających w nim pasożytów i wirusów. Stosowana jest u dorosłych i dzieci mających owsiki. Dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym odkaża jelito i oczyszcza krew. Jest to jednak niekonwencjonalna metoda, absolutnie nie zalecają jej lekarze.

Lewatywa jako zabieg oczyszczający i leczniczy była znana już w czasach antycznych. Dzięki właściwościom przeciwpasożytniczym czosnek znalazł również zastosowanie w zabiegu lewatywy. Jak podkreślają zwolennic lewatywy, skutecznie pomaga ona oczyścić organizm z toksyn, bakterii i wirusów i nie dopuszcza do ich ponownego rozwoju. Wykonywanie lewatywy z czosnku nie jest propagowane przez lekarzy i nie mieści się w ramach medycyny konwencjonalnej.

Wskazania do lewatywy z czosnku

Nie ma racjonalnych, medycznych wskazań do wykonania lewatywy z czosnku. Jednak osoby propagujące tę metodę znajdują wiele argumentów na poparcie swoich tez. Nieracjonalne odżywianie polegające na nieprawidłowym łączeniu produktów, ubogiej diecie i nieregularnych posiłkach zaburza procesy metaboliczne. Co o lewatywie mówią jej zwolennicy? Lewatywa z czosnku, wchłaniając się z jelita do krwiobiegu, obniża zbyt wysokie ciśnienie i oczyszcza krew z nagromadzonych toksyn. Stosowanie lewatywy z czosnku na robaki ma uzasadnienie w jej silnym działaniu przeciwpasożytniczym. Zabieg pomaga pozbyć się kamieni kałowych, śluzu, przyklejonych do ścian jelita resztek, skutecznie niszczy żyjące w nim pasożyty. Dodatkowo hamuje rozwój bakterii, które odpowiadają m.in. za powstawanie wrzodów jelit.

Czy uważasz, że lewatywę należy wykonywać w celach zdrowotnych?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Lewatywa z czosnku – jak zrobić?

Lewatywę z czosnku można przeprowadzić w specjalnych ośrodkach zajmujących się hydrokolonoterapią. Przed zabiegiem konieczna jest konsultacja z lekarzem. Jeżeli nie mamy dostępu do takiego miejsca, możemy przeprowadzić lewatywę w warunkach domowych. Zestaw do jej wykonania dostaniemy w każdej aptece. Składa się z worka na płyn, wężyka i łączącej ich końcówki doodbytniczej. Najlepiej wykonać lewatywę z czosnku między godziną 5.00 a 8.00 rano. Jest to pora największej aktywności biologicznej jelita.

Polecamy: Lewatywa: ostateczna metoda walki z zaparciem. Można wykonać lewatywę w domu

Lewatywa krok po kroku:

  • rozgnieć 5 ząbków czosnku, zalej je 2 l ciepłej wody i odstaw na noc.
  • odcedź przygotowaną wodę czosnkową.
  • połóż się na boku lub przyjmij pozycję na czworaka i posmarowaną wazeliną końcówkę wężyka pomału wprowadź do odbytu na głębokość 5 cm.
  • odblokuj dostęp wody z worka i czekaj, aż cała zawartość wody spłynie do jelita.
  • po zakończonej lewatywie odczekaj w pozycji leżącej 5 min, a następnie wykonaj kilka podskoków i przysiadów.
  • po kilku minutach powinien zacząć się proces wypróżniania.

Lewatywa z czosnkiem powinna być powtarzana dotąd, aż woda z wypróżnienia będzie zupełnie czysta. Woda czosnkowa, która zostanie użyta do wykonania lewatywy, nie powinna być trzymana w lodówce. Zbyt niska temperatura wody może doprowadzić do stanu zapalnego pęcherza moczowego, układu płciowego, a nawet przyczynić się do obrzęku nerek. Najbardziej odpowiednia i bezpieczna jest temperatura pokojowa wody.

Towarzyszące chwilę po rozpoczęciu lewatywy uczucie parcia jest zupełnie normalne, ale nie powinno być przyczyną zakończenia zabiegu. Moment ten należy odczekać, zakręcając dostęp wody. Pomocny jest również delikatny masaż brzucha, wykonywany przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Po ustąpieniu parcia lewatywę należy kontynuować.

Jakie jeszcze właściwości ma czosnek? Czy warto go jeść? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Lecznicze właściwości czosnku. Źródło: Dzień Dobry TVN

Przeciwwskazania do lewatywy z czosnku

Medycyna konwencjonalna nie propaguje wykonywania lewatywy na własną rękę, tym bardziej z użyciem czosnku. Jak podkreślają lekarze, zagraża ona nie tylko zdrowiu, ale też życiu człowieka. Nieumiejętne wykonanie może doprowadzić do poważnych powikłań, m.in. do uszkodzenia błony śluzowej jelita, zaostrzenia stanów chorobowych, zaburzenia flory bakteryjnej jelit. Tym bardziej nie powinny się jej poddawać osoby, u których zdiagnozowano choroby (perforację) i stany zapalne jelita grubego, stany zapalne nerek i problemy z wątrobą. Powinny jej również unikać chorzy na serce i mający problem z układem krążenia. Lewatywa z czosnkiem może przyczyniać się do zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej jelit, a także być przyczyną problemów kardiologicznych. Nie może być także przeprowadzana u osób mających gorączkę, wymioty, nudności i bóle brzucha niewiadomego pochodzenia.

Niedrożne jelito przyczynia się nie tylko do problemów z wypróżnianiem, bólem brzucha i nadmiarem gazów. Powoduje również szereg innych dolegliwości, których występowanie powinno skłonić do wizyty u lekarza i poznania przyczyn ich powstania. Problemom z wypróżnianiem mogą dodatkowo towarzyszyć:

  • uczucie ciężkości, apatia i rozdrażnienie
  • mimowolne skurcze brzucha
  • zapalenie śluzówki jelita grubego
  • wzmożony świąd w okolicy odbytu
  • nieprzyjemny oddech
  • pojawiające się na skórze wypryski.

Objawy te zwolenników lewatywy skłaniają do jej wykonania. Jednak mogą świadczyć o rozwoju poważnych schorzeń, które koniecznie należy skonsultować z lekarzem. O ewentualnym wykonaniu lewatywy decyduje wyłącznie lekarz. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
44
1
Komentarze (1)
M-j
Temperatura lewatywy musi mieć temperaturę w przedziale 36-40 stopni, absolutnie nie może przekraczać 40 ani być niższa niż 36, edukujmy się w ważnych sprawach bo ktos może nawet umrzeć w skutek uszkodzenia jelit jak użyje wyższej temperatury
Czytaj całość
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni