Ocet ryżowy to w Polsce wciąż dość egzotyczna historia. Większość z nas kojarzy go przede wszystkim z jedzeniem sushi. Jak powstaje ten ocet? W kilku etapach. Jego podstawowym składnikiem jest oczywiście ryż. Warto też wiedzieć, że wyróżnia się chińską i japońską odmianę tego produktu. Występuje on też pod postacią białą, czarna i czerwoną. Dlaczego warto po niego sięgać? Powodów jest wiele – nie tylko smakowych, lecz także zdrowotnych.
Przeczytaj też: Ocet kokosowy - właściwości i zastosowanie. Jakie są korzyści dla zdrowia?
Ocet ryżowy – właściwości
Jakie prozdrowotne właściwości posiada ocet ryżowy? Przede wszystkim… odchudzające. Jeśli więc masz kilka nadprogramowych kilogramów, polecamy spożywać go regularnie. Ponadto dobrze jest także wiedzieć, że produkt ten obniża poziom złego cholesterolu. Korzyścią, która płynie z jego systematycznego przyjmowania, jest też bez wątpienia wzmocnienie układu odpornościowego oraz wspomaganie układu krwionośnego. Ocet ryżowy posiada też właściwości antybakteryjne. Co ważne, zwiększa on też przyswajanie wapna z diety, a co za tym idzie pomaga dbać o kości i zęby.
Przeczytaj też: Niedobór wapnia – objawy, przyczyny, uzupełnianie braków
Ocet ryżowy – zastosowanie
A jakie zastosowanie ma ocet ryżowy? Produkt ten, jak już wspomnieliśmy, nadaje się do przygotowywania lub spożywania potraw kuchni azjatyckiej. Możesz więc używać go do marynowania, smażenia czy przyprawiania sałatek. Warto wiedzieć, że po otwarciu ocet ryżowy trzeba trzymać w lodówce. W przeciwnym razie straci on swoje smakowe właściwości.
Dodajmy także, że ocet ryżowy stosuje się też w pielęgnacji skóry. Masz problem z porami, stanami zapalnymi czy przebarwieniami? Połącz ocet ryżowy z wodą i olejkiem z drzewa herbacianego. Tak powstałym tonikiem przemywaj twarz raz dziennie. Efekt? Zaskakujący!
Ocet ryżowy – w jaki sposób można przygotować go samodzielnie?
Co ważne, octu ryżowego nie trzeba kupować. Można bowiem przygotować go samodzielnie w domu. Co będzie ci potrzebne? Bez wątpienia ryż, rodzynki, cukier, sok z cytryny oraz drożdże winne. A jak wygląda proces przygotowania? W pierwszej kolejności zalej rodzynki wrzątkiem i poczekaj, aż napęcznieją. Następnie rozrób drożdże, a potem zalej ryż wodą z cukrem, sokiem z cytryny i rozdrobnionymi drożdżami. Wszystko wsyp do gąsiora. Nie zapomnij zamknąć go za pomocą rurki fermentacyjnej. Później odstaw mieszankę w ciepłe miejsce na półtora miesiąca. Po upływie tego czasu otwórz butelkę i przykryj otwór cienką gazą. Po około dwóch tygodniach zlej ocet przez materiał do szklanych butelek i szczelnie zamknij. Tak powstały ocet ryżowy przechowuj w temperaturze pokojowej.
Przeczytaj też: Sok z cytryny – wpływ na zdrowie i urodę, zasady spożywania
Zobacz też film: Ocet w kuchni