Polub nas na Facebooku
Czytasz: #ObiadNaZdrowie: Pieczony kurczak z sosem żurawinowym - przepis, kcal, właściwości zdrowotne
menu
Polub nas na Facebooku

#ObiadNaZdrowie: Pieczony kurczak z sosem żurawinowym - przepis, kcal, właściwości zdrowotne

Getty Images/jatrax

Dzisiejszy #ObiadNaZdrowie to pieczony kurczak z sosem żurawinowym. Pyszne, niskokaloryczne i niedrogie danie to świetna propozycja na niedzielny obiad, który pozwoli ci zrzucić zbędne kilogramy.

Żurawina - dlaczego warto ją jeść?

Owoce żurawiny są bogatym źródłem witamin (C, B1, B2, B3, B6, E, K), minerałów (sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu, miedzi, manganu, żelaza), błonnika, kwasów organicznych, karotenoidów, flawonoidów, garbników, pektyn i innych substancji o działaniu prozdrowotnym. Dzięki swoim właściwościom żurawina nie traci wartości w procesie obróbki termicznej, dlatego z korzyścią dla zdrowia można spożywać jej – smaczniejsze od świeżych owoców – przetwory. Doskonałym wyborem jest żurawina suszona, która może stanowić zarówno smaczny dodatek do porannego musli lub mięsnych potraw, jak i samodzielną, pożywną przekąskę. Warto jednak pamiętać, że dostępne w sklepach suszone owoce nie zawsze są produktem w pełni korzystnym dla zdrowia. Należy unikać żurawiny dosładzanej, z dodatkiem olejów i środków konserwujących.

Przeczytaj także: Żurawina suszone - właściwości odżywcze

Składniki na pieczonego kurczaka z żurawiną /2 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki konfitury żurawinowej bez dodatku cukru
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki wody
  • olej rzepakowy
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do temp 220 st. C z termoobiegiem. Filety kurczaka natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem i natrzyj kilkoma kroplami oleju rzepakowego. Mięso włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 st. z termoobiegiem. Piecz przez kolejne 10 minut.

Następnie przygotuj sos żurawinowy: wymieszaj 2 łyżki konfitury żurawinowej, wodą, dodaj miód i skórkę z cytryny. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Polej nim upieczone piersi kurczaka. Idealnym dodatkiem do kurczaka będzie solidna surówka z białek kapusty. Smacznego!

Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie: Zupa krem z pieczonej papryki

Zobacz także video: Żurawina od kuchni

Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
92
8
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?