Polub nas na Facebooku
Czytasz: #ObiadNaZdrowie: Pieczony kurczak z sosem żurawinowym - przepis, kcal, właściwości zdrowotne
menu
Polub nas na Facebooku

#ObiadNaZdrowie: Pieczony kurczak z sosem żurawinowym - przepis, kcal, właściwości zdrowotne

Getty Images/jatrax

Dzisiejszy #ObiadNaZdrowie to pieczony kurczak z sosem żurawinowym. Pyszne, niskokaloryczne i niedrogie danie to świetna propozycja na niedzielny obiad, który pozwoli ci zrzucić zbędne kilogramy.

Żurawina - dlaczego warto ją jeść?

Owoce żurawiny są bogatym źródłem witamin (C, B1, B2, B3, B6, E, K), minerałów (sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu, miedzi, manganu, żelaza), błonnika, kwasów organicznych, karotenoidów, flawonoidów, garbników, pektyn i innych substancji o działaniu prozdrowotnym. Dzięki swoim właściwościom żurawina nie traci wartości w procesie obróbki termicznej, dlatego z korzyścią dla zdrowia można spożywać jej – smaczniejsze od świeżych owoców – przetwory. Doskonałym wyborem jest żurawina suszona, która może stanowić zarówno smaczny dodatek do porannego musli lub mięsnych potraw, jak i samodzielną, pożywną przekąskę. Warto jednak pamiętać, że dostępne w sklepach suszone owoce nie zawsze są produktem w pełni korzystnym dla zdrowia. Należy unikać żurawiny dosładzanej, z dodatkiem olejów i środków konserwujących.

Przeczytaj także: Żurawina suszone - właściwości odżywcze

Składniki na pieczonego kurczaka z żurawiną /2 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki konfitury żurawinowej bez dodatku cukru
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki wody
  • olej rzepakowy
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do temp 220 st. C z termoobiegiem. Filety kurczaka natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem i natrzyj kilkoma kroplami oleju rzepakowego. Mięso włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 st. z termoobiegiem. Piecz przez kolejne 10 minut.

Następnie przygotuj sos żurawinowy: wymieszaj 2 łyżki konfitury żurawinowej, wodą, dodaj miód i skórkę z cytryny. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Polej nim upieczone piersi kurczaka. Idealnym dodatkiem do kurczaka będzie solidna surówka z białek kapusty. Smacznego!

Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie: Zupa krem z pieczonej papryki

Zobacz także video: Żurawina od kuchni

Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
92
8
Polecamy
#ObiadNaZdrowie:
Sałatka z kurczakiem, brązowym ryżem i pomidorami
#ObiadNaZdrowie: Sałatka z kurczakiem, brązowym ryżem i pomidorami TVN zdrowie
Najlepsze przepisy na odporność:
śniadanie, obiad i kolacja
Najlepsze przepisy na odporność: śniadanie, obiad i kolacja TVN zdrowie
Kurczak teriyaki - jak przygotować smaczne danie?
Poznaj sekret sosu teriyaki do kurczaka
Kurczak teriyaki - jak przygotować smaczne danie? Poznaj sekret sosu teriyaki do kurczaka Dzień Dobry TVN
Papaja – właściwości, przepisy i podstawowe informacje
Papaja – właściwości, przepisy i podstawowe informacje Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?
Guzki w płucach – rak czy nic groźnego? Jak interpretować niepokojące wyniki?
Guzki w płucach – rak czy nic groźnego? Jak interpretować niepokojące wyniki?
Ból uda z przodu, z tyłu lub z boku – jak wygląda? Jakie są jego przyczyny?
Ból uda z przodu, z tyłu lub z boku – jak wygląda? Jakie są jego przyczyny?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Co powoduje swędzenie pleców i jak je łagodzić?
Co powoduje swędzenie pleców i jak je łagodzić?