Gołąbki to potrawa, którą można przyrządzić według własnych upodobań. Do dania można dodać ulubione warzywa, można je przygotować w wersji wegańskiej, wegetariańskiej, czy bezglutenowej. Liczba możliwości jest bardzo duża, a dzisiaj poznajcie przepis na gołąbki według znanej dietetyczki Agnieszki Piskały-Topczewskiej w ramach cyklu #ObiadNaZdrowie.
Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie - dołącz do naszej akcji i chudnij w zdrowym stylu!
Gołąbki w
sosie pomidorowym - przepis
Składniki:
- domowy sos pomidorowy
- 2 duże liście kapusty
- 80 g chudego mięsa mielonego (wieprzowo - wołowe)
- 1 jajo
- 10 g bułki tartej
- 30 g ugotowanego na sypko ryżu
- sól i pieprz do smaku
Sposób
przygotowania:
Sposób przyrządzania: Liście kapusty podgotować, a następnie nadziać farszem
przygotowanym z mięsa mielonego, jaja, bułki tartej, ryżu oraz przyprawionego
do smaku pieprzem i solą. Piec w brytfannie z dodatkiem oliwy przez godzinę w
temp. 180 st. C. Polać podgrzanym sosem pomidorowym.
Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie: Makaron z domowym pesto
Zobacz także video: Zjedz ryż, zostaw mięso