Polub nas na Facebooku
Czytasz: Nie tylko kaszel i gorączka. Niestandardowe objawy koronawirusa
menu
Polub nas na Facebooku

Nie tylko kaszel i gorączka. Niestandardowe objawy koronawirusa

Getty Images

Gorączka, kaszel, duszności - jeszcze do niedawna po tych objawach można było rozpoznać u siebie zarażenie koronawirusem. Dziś jednak okazuje się, że są jeszcze inne symptomy COVID-19.

Jakie objawy daje koronawirus?

Jeszcze do niedawna, gdy u chorego pojawiała się wysoka gorączka, kaszel, duszności, bóle mięśni i zmęczenie, lekarzom momentalnie zapalała się czerwona lampka z napisem „COVID-19”. Jednak najnowsze informacje mówią, że u pacjenta z podejrzeniem zainfekowania SARS-CoV-2 mogą wystąpić także inne objawy. Co istotne, pojawią się one wcześniej, aniżeli problemy z układem oddechowym.

Czy ból głowy może być objawem infekcji wywołanej przez koronawirusa?

Z raportu Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że ból głowy może być rzadkim objawem choroby wywołanej przez COVID-19. Tylko jedna na dziesięć osób zgłaszała tę dolegliwość podczas badania. Symptom może być jednak konsekwencją stresu, lęku, skoku ciśnienia wywołanego przez chorobę lub strachu przed nią. Ból głowy może być też związany z innymi dolegliwościami lub być spowodowany dmuchaniem nosa, ciągłym kaszlem, zapchanymi zatokami. 

Czytaj taże: WHO ostrzega, że nie ma dowodów, które potwierdzałyby, że nie można dwukrotnie zarazić się koronawirusem

Badania chińskich naukowców dotyczące objawów koronawirusa

Badania chińskich naukowców z Wuhan (epicentrum koronawirusa) zostały opublikowane w magazynie „American Journal of Gastroenterology”. Sugerują one, że służba medyczna powinna podczas przyjmowania pacjenta zwrócić uwagę nie tylko na „standardowe” objawy COVID-19. Według badaczy u połowy chorych z prowincji Hubei (99 osób z 204 – średnia wieku badanych to 55 lat) pojawiły się bowiem problemy trawienne. Niestety w tej chwili naukowcy mają zbyt mało danych, by z pełnym przekonaniem stwierdzić, że zaburzenia gastryczne towarzyszą zawsze COVID-19. Co dokładnie wynika więc z badań chińskich badaczy?

Nowe objawy COVID-19

Lekarze z Wuhan stwierdzili, że u połowy pacjentów pojawiły się najpierw takie objawy jak: brak apetytu (83,8%), biegunka (29,3%), wymioty (8,1%) i bóle brzucha (4%). Objawy te przeważnie wyprzedzały „standardowe” symptomy choroby. Były jednak przypadki (niewiele, bo jedynie 7 osób), u których były to jedyne symptomy zarażenia SARS-coV-2. Co ważne, osoby, u których najpierw wystąpiły problemy trawienne, COVID-19 przebiegał ciężej i częściej dochodziło do zgonu. Pacjenci, którzy w pierwszej kolejności mieli wymioty i biegunkę, później trafiali do szpitala (około 2 dni).

Zobacz także: In vitro - szansa na bycie rodzicem

Amerykańska Akademia Otolaryngologiczna dodaje również, że u 30% zakażonych SARS-CoV-2 pojawiła się też tymczasowa utrata węchu i smaku. Co ciekawe, w wielu tych przypadkach nie pojawiały się już inne symptomy w nasilonej wersji, czyli na przykład silny kaszel czy wysoka gorączka. Mając na uwadze te objawy, można na wczesnym etapie wykryć koronawirusa, a przynajmniej tak twierdza niektórzy naukowcy.


Zobacz film: Ile może potrwać epidemia COVID19?

Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
122
17
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni