Polub nas na Facebooku
Czytasz: Na czym polega zamrażanie komórek jajowych? Jakie są wady i zalety tej metody?
menu
Polub nas na Facebooku

Na czym polega zamrażanie komórek jajowych? Jakie są wady i zalety tej metody?

Zamrożenie jajeczek

Fot. luismmolina / Getty Images

Zamrażanie komórek jajowych to metoda zachowania płodności dla kobiet, które ze względów medycznych, osobistych czy ekonomicznych odkładają decyzję o ciąży. Innowacyjne rozwiązanie nie daje jednak gwarancji ciąży, lecz zwiększa jej szanse.

Mrożenie komórek jajowych w Polsce uznawane jest za bezpieczną i skuteczną technikę przechowywania materiału genetycznego. Jest jednak dość kosztowne i wskazane w wyjątkowych okolicznościach. Cena procedury pobrania, hibernacji i utrzymania oocytów waha się od kilku do kilkunastu tysięcy złotych. Mimo to coraz więcej kobiet decyduje się na zamrożenie jajeczek i ciążę w dogodnym dla siebie terminie.

Na czym polega zamrażanie jajeczek?

Zamrażanie komórek jajowych to jedna z metod zabezpieczania materiału genetycznego kobiety zagrożonej utratą płodności w związku z przebiegiem agresywnej choroby lub planowanego przewlekłego leczenia, np. onkologicznego. Coraz częściej decydują się na nią też panie, które z innych względów medycznych, ale też osobistych czy ekonomicznych, odkładają decyzję o ciąży. Mrożenie jajeczek pozwala zachować żeńskie gamety w stanie niezmienionym z okresu pobrania i bezpieczne wykorzystanie ich w dogodnym dla kobiety czasie w celu uzyskania zapłodnienia metodą pozaustrojową, np. in vitro. Mrożenie jajeczek w Polsce regulowane jest ustawą o leczeniu niepłodności, która dopuszcza możliwość poddania procedurze hibernacji gamet wyłącznie w określonych okolicznościach medycznych, tzn. w przypadku gdy skutkiem ubocznym terapii kobiety będzie upośledzenie jej fizjologicznych funkcji rozrodczych. Mrożenie komórek jajowych w celu zabezpieczenia płodności na przyszłość ze względu na brak partnera czy innych powodów nie jest obecnie popierane, a wręcz jest niedozwolone.

Pobieranie komórek jajowych – mrożenie i przechowywanie

Procedurę zamrażania jajeczek rozpoczyna wizyta kwalifikacyjna, podczas której lekarz przeprowadza wywiad lekarski i zleca podstawowe badania. Dalej w przebiegu całego procesu prowadzi się:

  • stymulację owulacji, czyli przygotowanie pacjentki do pobrania materiału genetycznego w celu uzyskania większej niż w naturalnym cyklu liczby dojrzałych komórek jajowych (nawet do 12) poprzez terapię hormonalną trwającą do 4 tygodni;
  • pobieranie komórek jajowych wraz z płynem pęcherzykowym, w którym każda z nich się znajduje, poprzez punkcję jajnika. Zabieg wykonuje się pod kontrolą ultrasonograficzną (USG) w znieczuleniu ogólnym; trwa on około 20 minut. Docelowe mrożenie jajeczek odbywa się w laboratorium;
  • zamrożenie jajeczek metodą witryfikacji, tzw. zeszklenia. Jest to proces szybkiego zamrożenia w temperaturze -196 stopni Celsjusza, pozwalający uniknąć wytrącania się kryształów lodu wewnątrz i na zewnątrz jajeczka. Zapobiega uszkodzeniu ich struktury i jednocześnie zapewnia im długotrwałą i bezpieczną hibernację;
  • przechowywanie zamrożonych jajeczek w zimnym i suchym środowisku zatrzymuje procesy dyfuzji między wnętrzem komórki i otoczeniem oraz biologiczne mechanizmy zachodzące w komórce jajowej.

 Zobacz, na czym polega mrożenie komórek jajowych? Czy warto je pobierać i mrozić?

Zobacz film: Dlaczego Magda zdecydowała się zamrozić swoje komórki jajowe?  Źródło: 36,6

Ciąża z zamrożonych komórek jajowych

Wykorzystanie mrożonej komórki jajowej do zapłodnienia pozaustrojowego uważane jest za skuteczną i bezpieczną metodę leczenia niepłodności oraz świadome sterowanie tzw. zegarem biologicznym, jednak polecane jest kobietom do 40. roku życia. Im starsza komórka, tym zwiększa się ryzyko powstania nieprawidłowości genetycznych u dziecka. Sam zabieg mrożenia nie gwarantuje zawiązania ciąży, choć odsetek przeżywalności zahibernowanych oocytów jest wysoki. Ciąża z zamrożonych jajeczek przebiega tak samo, jak po zapłodnieniu naturalnym lub inną metodą pozaustrojową.

Czy warto? Wady i zalety mrożenia komórek jajowych

Zamrażanie komórek jajowych ma zwolenników i przeciwników. Jako główne zalety zamrażania jajeczek wymienia się m.in.:

  • zabezpieczenie płodności kobiety przed zmianami degeneracyjnymi wynikającymi z wieku komórek jajowych. Oocyty po zamrożeniu nie starzeją się, a zawarty w nich materiał genetyczny nie ulega uszkodzeniu czy pogorszeniu, nie jest podatny na rozwój wad wrodzonych płodu;
  • realne szanse na ciążę i poród w obliczu m.in. nabytej i trwałej utraty zdolności reprodukcji, przewlekłych chorób wyniszczających (np. układu rozrodczego) lub w przypadku kiedy ciąża w danym momencie jest przeciwwskazana;
  • możliwość odłożenia decyzji o zajściu w ciążę ze względu na brak gotowości na macierzyństwo w danym momencie z powodów ekonomicznych, osobistych czy psychicznych.

Z kolei wśród wad mrożenia komórek jajowych wymienia się m.in.:

  • wysokie koszty zabiegu i przechowywania komórek;
  • długotrwałe przygotowania związane z terapią hormonalną i przebiegiem zabiegu, np. znieczuleniem;
  • brak gwarancji powodzenia późniejszego zapłodnienia;
  • ograniczenia ustawodawcze i niską dostępność placówek;
  • górną granicę wieku jajeczek. Choć nie ma oficjalnie ustalonego limitu wiekowego, nie poleca się mrożenia komórek jajowych pobranych od kobiet powyżej 40. roku życia lub zapładniania ich w okresie menopauzy, co często wiąże się z dodatkowym specjalistycznym leczeniem hormonalnym lub skorzystaniem z usług tzw. surogatki, czyli kobiety, do której organizmu wprowadza się zarodek i pozwala jej na donoszenie ciąży i urodzenie dziecka.

Bibliografia:

  1. Grzegorz H. Bręborowicz: Położnictwo i ginekologia. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2007.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
77
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?