Histamina pełni funkcję neuroprzekaźnika, mediatora odczynu alergicznego i procesów zapalnych oraz pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego. Niestety, niektóre osoby wykazują nietolerancję na ten organiczny związek chemiczny. W Polsce zmaga się z nią około 400 tys. osób. W łagodzeniu dolegliwości jej towarzyszących pomocna okazuje się dieta antyhistaminowa, która polega na eliminacji produktów zawierających histaminę w swoim składzie.
Na czym polega dieta antyhistaminowa?
Dieta antyhistaminowa to istotny element leczenia nietolerancji histaminy spowodowanej nadmierną jej kumulacją w organizmie, do czego dochodzi w wyniku zbyt małej aktywności lub niedoboru oksydazy diaminowej (DAO) tj. enzymu rozkładającego histaminę. Stan ten może powstać na skutek nadmiernej podaży histaminy, genetycznego deficyty DAO czy działania jego inhibitorów, czyli związków hamujących aktywność DAO.
Jadłospis w diecie antyhistaminowej ustalany jest w oparciu o specjalnie opracowane tabele dozwolonych i niewskazanych produktów. Po kilku tygodniach prowadzenia diety, po ustąpieniu objawów oraz ocenieniu stężenie histaminy we krwi możliwe jest stopniowe zwiększanie spożycia produktów ją zawierających. Należy jednak wprowadzać je pojedynczo w celu dokładnej obserwacji reakcji organizmu. Specjaliści zalecają prowadzenie dzienniczka żywieniowego i podkreślają, że każda osoba może mieć indywidualny dla siebie poziom akceptacji i reakcji na daną żywność. Dodatkowo informują o możliwości wprowadzania do organizmu enzymu rozkładającego histaminę.
Dieta antyhistaminowa – produkty niewskazane
Histamina występuje w wielu produktach spożywczych, stąd też dieta przy jej nadwrażliwości opiera się na zasadzie eliminacji tj. wykluczeniu ich z jadłospisu. Wśród produktów niewskazanych wymienia się: wyroby z pszenicy i innych zbóż glutenowych, kefir, sery dojrzewające, wędzone i pleśniowe, kiszoną kapustę i ogórki, pomidory, bakłażana, szpinak, rośliny strączkowe, soję i jej przetwory. Dodatkowo w diecie antyhistaminowej zakazane produkty stanowią: owoce morza, ryby wędzone, surowe, marynowane, a zwłaszcza te o ciemnym mięsie, jak tuńczyk, sardynka, makrela. Nie zaleca się jedzenia mięsa, szczególnie zaś wołowiny i wieprzowiny, salami i kiełbas wykonanych z surowego mięsa. Z jadłospisu wykluczyć należy również: cytrusy, awokado, kiwi, banany, gruszki, ananasy, maliny, winogrona, truskawki, śliwki. Niewskazane są czekolada, kakao, ketchup, grzyby, koncentrat i przecier pomidorowy, orzechy, napoje gazowane, alkoholowe, mocna kawa i herbata. Podczas gotowania nie powinno się korzystać z przypraw, takich jak curry, ostra papryka, goździki, anyż, gałka muszkatołowa, cynamon oraz kostek rosołowych, octu. W diecie antyhistaminowej zakazane są dania typu fast food i wysoko przetworzona żywność jak konserwy i produkty w puszkach.
Jak skutecznie walczyć z alergią? Odpowiedź znajdziesz w filmie:
Dieta antyhistaminowa – produkty dozwolone
W wykazie dozwolonych do spożycia produktów w diecie antyhistaminowej znajdują się m.in.: jaja, masło i oleje naturalne, produkty nabiałowe, które nie przeszły procesu fermentacji, płatki jaglane i owsiane, chleb żytni na zakwasie, siemię lniane, kasza gryczana i jaglana, komosa ryżowa, ryż, amarantus, ziemniaki. Osoby zmagające się z nietolerancją histaminy mogą sięgać po migdały, kokos, mak, kasztany, owoce, takie jak jagody, porzeczki, borówki, jabłka, wiśnie, morele, melony, brzoskwinie, mango. Dozwolone są wszystkie warzywa, oprócz wyżej wymienionych, ryby o jasnym mięsie, mięso z kurczaka, kaczki, indyka, królika i dziczyzna.
Jakie są zioła antyhistaminowe?
Szczególne miejsce w diecie przy nadwrażliwości histaminy zajmują zioła antyhistaminowe. Działanie takie wykazuje zwłaszcza ziele czarnuszki siewnej oraz uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno jej nasion olej, który stanowi częsty składnik suplementów diety. Właściwości przeciwhistaminowe posiada tarczyca bajkalska, która znana jest także z działania uspokajającego i antyoksydacyjnego. Surowiec zielarski w przypadku tej roślin stanowią korzenie, z których sporządza się napar do picia. Naturalne antyhistaminy to także pachnotka zwyczajna, wiesiołek dwuletni, lepiężnik oraz czystek.
Dieta antyhistaminowa – polecane książki
Wiele ciekawych informacji na temat diety antyhistaminowej, w tym przepisów do codziennego stosowania na dania główne, zupy, desery, sałatki zawiera książka pt. Dieta antyhistaminowa autorstwa Heide Steigenberger. Zawarte są w niej praktyczne porady, których realizacja pomoże osobom nadwrażliwym na działanie histaminy poprawić stan zdrowia. Interesującą pozycją jest także książka pt. Histamina a niebezpieczne alergeny napisana przez Sigrid Nesterenko. Oprócz wiadomości o diecie antyhistaminowej autorka przedstawiła w niej wykaz objawów nietolerancji, zalecanych produktów oraz wyjaśniła, w jaki sposób sprawdzić, czy cierpi się na tę przypadłość.