Mole spożywcze - jak się pozbyć?
Mole spożywcze w domu to najczęstszy problem polskich gospodyń. Pozbyć się moli z kuchni nie jest łatwo, ponieważ owady te potrafią złożyć jaja w zaskakujących miejscach. Walkę z molami spożywczymi należy zacząć od gruntownych porządków - szafki muszą zostać opróżnione, umyte wodą z mydłem, a każdy produkt obejrzany, czy nie ma w nim moli. O obecności jaj owadów świadczy charakterystyczna pajęczyna na jedzeniu.
Mole spożywcze lubią produkty sypkie, jak np. kasza, makaron, płatki owsiane, cukier czy mąka. Produkty, których nie zdążyły zaatakować należy szczelnie zapakować przed ponownym włożeniem do szafki.
Mole spożywcze nie lubią zapachu octu, odstrasza je też zapach goździków, liści laurowych, mięty, anyżu, cytryny, pomarańczy i wanilii. Na szczęście te zapachy nie są uciążliwe dla domowników, zatem w kuchennych szafkach można rozstawić olejki eteryczne, które skutecznie odstraszą mole. Warto zrobić aromatyczną poduszkę (z tkaniny lub waty) nasączoną olejkami eterycznymi i trzymać ją stale w szafce.
Bywa, że mole spożywcze zadomowią się poza jedzeniem - np. złożą jaja w szczelinie za szafką. Wtedy czekają nas bardzo gruntowne porządki w kuchni, aby znaleźć wszystkie miejsca, gdzie mogą być mole. Te małe owady możemy przynieść do domu ze sklepu - bardzo często mnożą się właśnie w sypkich produktach, które stoją długo na magazynie.
Mole mogą się przedostać także z sąsiedniego mieszkania. Samica składa od 100 do 400 jajeczek, z których wylęgają się larwy. Larwy żywią się sypkimi produktami z naszej kuchni. Niestety mole rozmnażają się bardzo szybko, a do zamkniętych fabrycznie opakowań mogą się dostać poprzez... przegryzienie folii!
Ocet na mole
Aby pozbyć się moli należy wstawić do każdej szafki z osobna naczynie z gorącym, parującym roztworem wody z octem, zamknąć szafkę i poczekać, aż ciecz wystygnie. Taki zabieg należy powtórzyć kilkakrotnie.
Jak nie dopuścić do plagi moli?
Przede wszystkim należy trzymać żywność w szczelnie zamkniętych, szklanych pojemnikach. Dodatkowo warto jeść wszystko na bieżąco i nie robić zapasów z produktów suchych.
Zobaczcie na filmie, jakie rośliny ochronią nas przed insektami: