Polub nas na Facebooku
Czytasz: Miód z mniszka lekarskiego – jakie ma właściwości i jak go przygotować w domu?
menu
Polub nas na Facebooku

Miód z mniszka lekarskiego – jakie ma właściwości i jak go przygotować w domu?

miód

Fot.: Materio / Getty Images

Miód z mniszka lekarskiego powstaje przez gotowanie główek tego kwiatu i ma formę syropu. Zawiera bardzo duże ilości witamin i minerałów, przez co medycyna naturalna docenia jego właściwości w leczeniu m.in. schorzeń żołądka, wątroby, serca, woreczka żółciowego, pęcherza czy dolegliwości reumatycznych.

Miód z mniszka lekarskiego jest określany potocznie „miodem z mlecza”. Do jego przygotowania używa się samych główek kwiatowych, które najlepiej zbierać w suchy i słoneczny dzień. Można zakupić gotowy produkt albo samodzielnie przygotować go w domu.

Miód z mniszka – zalety złotych kwiatów

Mniszek lekarski, zwany również pospolitym lub po prostu mleczem (chociaż jest to jego błędna nazwa), rośnie zazwyczaj dziko na łąkach, barwiąc je na charakterystyczny żółty kolor. Kwitnie od kwietnia do lipca, a wewnątrz jego liści i łodyg znajduje się biały, piekący sok mleczny, któremu roślina zawdzięcza swoją pospolitą nazwę.

Mimo że często jest traktowany jako uciążliwy chwast, zwłaszcza w wypielęgnowanych ogrodach, posiada wiele zdrowotnych właściwości, które są cenione w medycynie naturalnej. Do celów leczniczych wykorzystywane są jego korzenie, które zbiera się dopiero jesienią. Z kolei na miód z mniszka pozyskuje się całe, rozkwitające koszyczki kwiatowe. W ziołolecznictwie kwiatów (również suszonych) używa się w leczeniu m.in. przewlekłych nieżytów gardła i jamy ustnej.

Zobacz film: Niezwykła moc mniszka lekarskiego. Źródło: Dzień Dobry TVN

Miód z mniszka – właściwości

Miód z mniszka posiada wiele leczniczych i detoksykacyjnych właściwości. Przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy i chroni wątrobę. Zawarta w jego składzie cholina sprzyja też wspomaganiu prawidłowej pracy dróg żółciowych. Nie tylko odpowiada za obniżenie lipidów w wątrobie, ale zwiększa także efekt żółciopędny. Przy długotrwałym przyjmowaniu antybiotyku syrop z kwiatów mniszka lekarskiego może być również stosowany jako środek osłonowy.

Zawiera potas, fosfor, mangan i żelazo (usprawniają pracę układu odpornościowego i pokarmowego), a także witaminy z grupy B (wspierają funkcjonowanie układu nerwowego) oraz A, C i D (wspomagają funkcjonowanie układu kostnego, wzmacniają odporność i łagodzą kaszel). Zawiera też glukozę i fruktozę. Liczne garbniki działają przeciwzapalnie, przeciwświądowo i antybakteryjnie. Flawonoidy tymczasem opóźniają procesy starzenia, zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i zmian nowotworowych. Triterpeny odpowiadają z kolei za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi poprzez zmniejszenie skurczów mięśni naczyń krwionośnych. Zawarta w miodzie asparagina pobudza procesy myślowe, a inulina chroni jelita przed infekcjami. Kwas krzemowy przyspiesza gojenie ran i wygląd skóry, a kwasy polifenolowe hamują wchłanianie cukrów, poprawiają przemianę materii i mają pożądane działanie przeciwmiażdżycowe.

Twój ulubiony miód to:

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Działanie miodu z mniszka lekarskiego pomaga przy stanach zapalnych żołądka, wątroby oraz pęcherzyka żółciowego. Jest on wskazany przy niedokrwistości spowodowanej niedoborami żelaza. Przynosi ulgę w schorzeniach reumatycznych, a także w stanach wyczerpania psychofizycznego. Łagodzi niestrawność i oczyszcza organizm z toksyn przez potwierdzone działanie moczopędne.

Miód z mniszka jest wskazany w codziennej diecie, chociaż jest stosunkowo drogi. Może stanowić zdrowy zamiennik cukru do słodzenia kawy lub herbaty.

Zobacz film: Zastosowanie mniszka lekarskiego. Źródło: Dzień Dobry TVN

Przepis na miód z mniszka lekarskiego

Przepis na miód z mniszka lekarskiego nie jest skomplikowany. Do jego wyrobu konieczne są oczywiście główki kwiatowe, zbierane nie tylko w suchy, słoneczny dzień, ale też z dala od dróg, aby były wolne od zanieczyszczeń i pestycydów. Najlepszym do tego okresem jest maj. Zbiór powinien odbyć się przed południem, gdyż koszyczek jest wówczas otwarty, a płatki posiadają najwięcej smaku i aromatu. Do przygotowania syropu potrzebne są:

  • 1 litr kwiatów, czyli około 400–500 koszyczków,
  • 1 litr wody,
  • 1 kg cukru,
  • 2 cytryny.

Należy pamiętać, aby z zebranych roślin najpierw pozbyć się insektów. Niestety najskuteczniej jest to zrobić ręcznie, więc najlepiej ułożyć je na jasnym papierze i dopiero wtedy oczyszczać. Tak przygotowane należy zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu przez około 15 min. Płyn koniecznie trzeba odstawić w chłodne miejsce na dobę. Dopiero po tym czasie można go przefiltrować i dodać kilogram cukru oraz sok wyciśnięty z 2 cytryn. Wymieszaną miksturę trzeba doprowadzić do wrzenia, a potem przez 2 godziny gotować na małym ogniu, aż uzyska konsystencję gęstego syropu. Świeży miód przelewa się do słoików, z których każdy powinien zostać na początku owinięty ręcznikiem i pozostawiony w takiej formie na około 3 godziny. Ten zabieg, chociaż może wydawać się dziwny, zwiększa trwałość i termin przydatności produktu. Na sam koniec należy ułożyć słoiki na zakrętkach i poczekać jeszcze kolejne 3 godziny. Syrop można spożywać przez kilka miesięcy od przygotowania.

Miód sporządzony domowymi sposobami można dodawać do herbaty, napojów a także kanapek. Zaleca się spożywanie 2–3 łyżek syropu dziennie. Można go wykorzystać do leczenia infekcji jamy ustnej, ponieważ ma właściwości przeciwzapalne. Jest skuteczny zwłaszcza przy bólu gardła i kaszlu. Stosowany regularnie poprawia odporność i trawienie oraz obniża poziom cholesterolu. Można go również jeść w celu odtruwania organizmu, czyli pozbywania się z niego toksyn.

Dlaczego warto jeść miód? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść miód? Źródło: Wiem, co jem i wiem, co kupuję

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
147
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?