Miód znany był człowiekowi już w czasach starożytnych. Wykorzystywano go nie tylko do konsumpcji, ale też do pielęgnacji ciała oraz do celów leczniczych. Szerokie spektrum właściwości miodu zostało zweryfikowane przez współczesną naukę. Wykazano, że zawiera on szereg substancji, które wpływają korzystnie na ludzki organizm.
Miód na gardło, serce, skórę i dobry nastrój
W składzie miodu przeważają cukry proste. Są one dla człowieka „zastrzykiem” energii, choć nie należy spożywać ich w nadmiarze. W codziennym jadłospisie powinny przeważać węglowodany złożone, z których glukoza uwalnia się powoli, systematycznie zasilając organizm. Z tego względu zaleca się eliminowanie z diety słodyczy. Dlaczego zatem miód uznawany jest za dobrą alternatywę dla cukru? Miód zawiera bogactwo witamin i minerałów. Znajdują się w nim niemal wszystkie witaminy z grupy B, a także: potas, magnez, wapń, sód, fosfor, żelazo, chlor, krzem, mangan. Przede wszystkim jednak miód to doskonałe źródło kwasów organicznych, karotenoidów, związków polifenolowych, enzymów, estrów, terpenów, aldehydów, olejków eterycznych – substancji bioaktywnych o działaniu prozdrowotnym. Stała obecność miodu w diecie wpływa bardzo korzystnie na kondycję całego organizmu. Pszczeli produkt ma m.in. właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne, antyalergiczne, krwiotwórcze, uspokajające.
Miód a infekcje
Regularne spożywanie miodu wzmacnia odporność. Jest on pomocny także wówczas, gdy w organizmie rozwinie się infekcja. Stanowi skuteczne remedium na objawy przeziębienia, stanów zapalnych jamy ustnej, gardła i oskrzeli. Dzieje się tak dlatego, że pszczoły wytwarzają substancje o właściwościach antybiotycznych, np. oksydazę glukozy, lizozym, apidycynę, inhibinę. Mają one chronić miód przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów.
Niszczą lub hamują rozwój bakterii, a także grzybów, pierwotniaków, a nawet niektórych wirusów. Właściwości antyseptyczne miodu sprawiają, że przy infekcjach górnych dróg oddechowych działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo. W przeziębieniu czy grypie miód znajduje także zastosowanie jako naturalny środek napotny, uspokajający i nasenny. W okresie rekonwalescencji przyspiesza regenerację organizmu i ułatwia powrót do zdrowia.
Miód na ból gardła
Stan zapalny gardła to jeden z najbardziej uciążliwych objawów infekcji górnych dróg oddechowych. Powoduje ból, pieczenie, drapanie, obrzęk, co utrudnia mówienie, jedzenie, a czasem nawet przełykanie śliny. Wówczas chorzy sięgają po pastylki do ssania, często nie zdając sobie sprawy, że miód jest podstawowym składnikiem wielu takich preparatów.
Spożycie łyżeczki smakowitego produktu może przynieść podobne efekty, jak zażywanie farmaceutyków. Miód na chore gardło działa antyseptycznie – zawarte w nim substancje zwalczają drobnoustroje odpowiedzialne za stan zapalny. Zmniejszają także obrzęk błon śluzowych oraz rozrzedzają wydzielinę oskrzelową, co ułatwia jej wykrztuszanie.
Chorzy czasem wyrażają obawę, że miód podziała na gardło drażniąco. Uszkodzona po długiej infekcji śluzówka rzeczywiście może być nadwrażliwa. Wówczas jednak dyskomfort ujawnia się przy przełykaniu większości pokarmów, a nie tylko podczas spożywania miodu.
Rozwiązaniem jest dodanie go do szklanki ciepłego mleka lub herbaty. Należy pamiętać, że temperatura napoju nie powinna przekraczać 45°C. W wyższej miód traci wiele spośród swoich cennych właściwości.
Który miód zadziała na gardło najskuteczniej?
Właściwości dostępnych na rynku miodów różnią się w zależności od tego, z jakich roślin pochodzi materiał (najczęściej nektar) wykorzystany przez pszczoły. Wybierając najskuteczniejszy na ból gardła miód, warto orientować się w działaniu prozdrowotnym jego poszczególnych rodzajów.
Najpopularniejszy jest miód wielokwiatowy, który, przy regularnym stosowaniu, efektywnie wzmacnia odporność. Dzięki dużej zawartości substancji antybakteryjnych wspomaga leczenie chorego gardła przy przeziębieniu czy grypie. Może także posłużyć jako remedium na dolegliwości górnych dróg oddechowych, będące reakcją alergiczną.
Miód gryczany dostarcza niespotykanego w innych gatunkach składnika – rutyny. Substancja ta stymuluje działanie układu odpornościowego, a także przyspiesza regenerację uszkodzonych błon śluzowych.
Często spotykany w sklepach miód akacjowy wzmacnia organizm w czasie choroby, ale nie wykaże dużej skuteczności w leczeniu bólu gardła. Zawiera bowiem stosunkowo niedużo substancji o działaniu antyseptycznym. Słabe właściwości antybiotyczne ma także miód rzepakowy. Cechuje się on jednak najwyższą spośród wszystkich miodów zawartością glukozy i aminokwasów, więc stanowi doskonałą odżywkę dla organizmu wyczerpanego długotrwałą infekcją.
Największą skuteczność w chorobach gardła mają miody malinowy, lipowy i spadziowy.
Oprócz tego, że działają wzmacniająco, antybiotycznie i przeciwgorączkowo, wykazują właściwości wykrztuśne i łagodzą uporczywy kaszel. Polecane są nie tylko w przeziębieniu czy grypie, ale też w poważniejszych chorobach dróg oddechowych, np. przy zapaleniu płuc.