Syrop z mniszka lekarskiego, potocznie nazywanego mleczem, wykazuje liczne właściwości lecznicze. Najczęściej stosowany jest w celu zwalczania męczącego kaszlu i bólu gardła. Można go przygotować w prosty sposób samodzielnie w domu, wykorzystując do tego kwiaty rośliny.
Właściwości i działanie syropu z mniszka lekarskiego
Lecznicze właściwości posiada cały mniszek lekarski, czyli liście, kwiaty oraz korzenie. Mniszek lekarski jest dziko rosnącym chwastem o prozdrowotnym działaniu. Syrop z mniszka, nazywany również miodem majowym przygotowuje się z kwiatów rośliny. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu skutecznie zwalcza infekcje i towarzyszące im objawy. Syrop z mleczu wzmacnia układ odpornościowy, chroniąc przed zachorowaniem. Miód majowy wykazuje działanie detoksykacyjne, oczyszcza organizm z toksyn, oraz moczopędne, więc zalecany jest osobom z chorobami nerek, kamicą nerkową oraz przy infekcjach dróg moczowych. Syrop z mniszka lekarskiego zapobiega również rozwojowi miażdżycy, obniża poziom cholesterolu, przyspiesza proces gojenia się ran oraz wspomaga układ oddechowy w trakcie infekcji, przyczyniając się do oczyszczania dróg oddechowych, łagodzenia kaszlu, chrypki oraz stanów zapalnym jamy ustnej i gardła. Syrop pobudza procesy trawienne, stymuluje wytwarzanie soku żołądkowego, dzięki czemu zwalcza dolegliwości żołądkowego. Zalecany jest osobom z chorobami wątroby lub woreczka żółciowego.
Zobacz także: Syrop z czarnego bzu – jakie ma właściwości?
Co dostarcza miód majowy?
Miód majowy dostarcza wielu cennych dla zdrowia substancji. Wśród nich należy wymienić witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego, oraz witaminy A, C, D, wzmacniające układ odpornościowy oraz kostny. Syrop z mniszka lekarskiego jest źródłem flawonoidów, które wykazują działanie antyoksydacyjne – chronią przed rozwojem licznych chorób, m.in. układu krążenia i nowotworów oraz hamują procesy starzenia się skóry. W składzie miodu majowego znajdują się również garbniki o właściwościach przeciwzapalnych, bakteriobójczych i przeciwświądowych. Kwiaty mlecza dostarczają ważnych składników mineralnych: magnezu, żelaza, potasu i krzemu, które zapewniają prawidłową pracę układu odpornościowego, pokarmowego i nerwowego. Cennym składnikiem są również triterpeny obniżające stężenie cholesterolu we krwi oraz działające przeciwbólowo, antywirusowo i detoksykacyjnie.
Zobacz także: Drogocenne źródło krzemu – skrzyp polny w pielęgnacji włosów. Zastosowanie i właściwości
Syrop z mniszka lekarskiego: przepis
Nazwa „miód majowy”, która określa syrop z mniszka lekarskiego, jest związana z tym, że kwiaty mleczu do przygotowania syropu najlepiej jest zbierać w maju. W tym okresie kwiaty rośliny są odpowiednio dojrzałe i pozbawione posmaku goryczy. Należy zbierać duże kwiaty mleczu, bez łodyżek. Zerwane kwiaty układa się na gazecie lub czystej ściereczce i pozostawia na około godzinę. Do przyrządzenia leczniczego syropu potrzebne są:
- litr kwiatów mniszka lekarskiego,
- litr wody,
- 1 kilogram cukru,
- 2 cytryny.
Kwiaty mniszka wkłada się do garnka, zalewa zimną wodą, a następnie gotuje się na małym ogniu przez około 15 minut. Po upływie tego czasu, garnek odstawia się w chłodne miejsce na całą dobę. Wywar odcedza się przez sito i dodaje się do niego cukier oraz sok wyciśnięty z cytryn. Całość należy dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu, aż do uzyskania konsystencji lejącego miodu, czyli przez około 2 godziny. Przygotowywany syrop z mniszka lekarskiego przelewa się do słoiczków lub butelek.
Syrop z mniszka bez gotowania i bez cukru
Leczniczy syrop z mniszka lekarskiego przygotuje się również bez gotowania i bez dodatku białego cukru, którego zamiennikiem jest naturalny słodzik – ksylitol, inaczej cukier brzozowy. Kwiaty mlecza układa się w wyparzonym słoiku warstwowo – około dwucentymetrową warstwę kwiatów posypuje się cukrem brzozowym ponawiając czynność aż do wypełnienia słoiczka. Końcową, wierzchnią warstwę powinien tworzyć ksylitol. Wypełniony słoik odstawia się w nasłonecznione miejsce w celu rozpuszczenia cukru. Syrop z mniszka jest gotowy do użycia po około 7-10 dniach.
Syrop z mniszka lekarskiego: dawkowanie
Osobom dorosłym zaleca się stosowanie syropu z mniszka lekarskiego w ilości 2-3 łyżeczki w ciągu doby. Maksymalną dawką dla dziecka jest 1-1,5 łyżeczki syropu (połowa dawki dla osoby dorosłej). Dzieciom syrop najczęściej podaje się w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, kaszlu oraz bólu gardła. Domowy syrop z mlecza można bezpiecznie stosować u dzieci już od 9.miesiąca życia. Miód majowy może być wykorzystywany do słodzenia herbaty oraz jako dodatek do pieczywa.
Przeciwwskazania do stosowania syropu z mniszka lekarskiego
Do przygotowania tradycyjnego syropu z mniszka lekarskiego wykorzystuje się dużą ilość cukru. Z tego powodu syrop nie powinien być stosowany przez osoby chorujące na cukrzycę. Diabetykom (cukrzykom) zaleca się syrop bez cukru (dosładzany ksylitolem) lub picie naparu z mniszka lekarskiego, który również posiada właściwości prozdrowotne. Miód majowy pobudza produkcję soków żołądkowych, dlatego przeciwwskazany jest w przypadku choroby wrzodowej oraz nadkwaśności żołądka.
Dlaczego warto jeść miód? Odpowiedź na filmie: