Polub nas na Facebooku
Czytasz: Miód majowy, czyli syrop z kwiatów mniszka lekarskiego. Sposób przygotowania, zastosowanie i prozdrowotne działanie syropu z mlecza 
menu
Polub nas na Facebooku

Miód majowy, czyli syrop z kwiatów mniszka lekarskiego. Sposób przygotowania, zastosowanie i prozdrowotne działanie syropu z mlecza 

Mnieszek lekarski

Fot: Pilat666 / gettyimages.com

Syrop z mniszka lekarskiego posiada prozdrowotne właściwości, do których zalicza się m.in. wspomaganie układu oddechowego podczas infekcji, zwalczanie wirusów, bakterii oraz działanie przeciwmiażdżycowe. Przygotowuje się go z kwiatów mlecza, które należy zbierać w maju.

Syrop z mniszka lekarskiego, potocznie nazywanego mleczem, wykazuje liczne właściwości lecznicze. Najczęściej stosowany jest w celu zwalczania męczącego kaszlu i bólu gardła. Można go przygotować w prosty sposób samodzielnie w domu, wykorzystując do tego kwiaty rośliny.

Zobacz film: Zastosowanie mniszka lekarskiego. Źródło: Dzień Dobry TVN

Właściwości i działanie syropu z mniszka lekarskiego

Lecznicze właściwości posiada cały mniszek lekarski, czyli liście, kwiaty oraz korzenie. Mniszek lekarski jest dziko rosnącym chwastem o prozdrowotnym działaniu. Syrop z mniszka, nazywany również miodem majowym przygotowuje się z kwiatów rośliny. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu skutecznie zwalcza infekcje i towarzyszące im objawy. Syrop z mleczu wzmacnia układ odpornościowy, chroniąc przed zachorowaniem. Miód majowy wykazuje działanie detoksykacyjne, oczyszcza organizm z toksyn, oraz moczopędne, więc zalecany jest osobom z chorobami nerek, kamicą nerkową oraz przy infekcjach dróg moczowych. Syrop z mniszka lekarskiego zapobiega również rozwojowi miażdżycy, obniża poziom cholesterolu, przyspiesza proces gojenia się ran oraz wspomaga układ oddechowy w trakcie infekcji, przyczyniając się do oczyszczania dróg oddechowych, łagodzenia kaszlu, chrypki oraz stanów zapalnym jamy ustnej i gardła. Syrop pobudza procesy trawienne, stymuluje wytwarzanie soku żołądkowego, dzięki czemu zwalcza dolegliwości żołądkowego. Zalecany jest osobom z chorobami wątroby lub woreczka żółciowego.

Zobacz także: Syrop z czarnego bzu – jakie ma właściwości?

Co dostarcza miód majowy?

Miód majowy dostarcza wielu cennych dla zdrowia substancji. Wśród nich należy wymienić witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego, oraz witaminy A, C, D, wzmacniające układ odpornościowy oraz kostny. Syrop z mniszka lekarskiego jest źródłem flawonoidów, które wykazują działanie antyoksydacyjne – chronią przed rozwojem licznych chorób, m.in. układu krążenia i nowotworów oraz hamują procesy starzenia się skóry. W składzie miodu majowego znajdują się również garbniki o właściwościach przeciwzapalnych, bakteriobójczych i przeciwświądowych. Kwiaty mlecza dostarczają ważnych składników mineralnych: magnezu, żelaza, potasu i krzemu, które zapewniają prawidłową pracę układu odpornościowego, pokarmowego i nerwowego. Cennym składnikiem są również triterpeny obniżające stężenie cholesterolu we krwi oraz działające przeciwbólowo, antywirusowo i detoksykacyjnie.

Zobacz także: Drogocenne źródło krzemu – skrzyp polny w pielęgnacji włosów. Zastosowanie i właściwości 

Zobacz film: Niezwykła moc mniszka lekarskiego. Źródło: Dzień Dobry TVN

Syrop z mniszka lekarskiego: przepis

Nazwa „miód majowy”, która określa syrop z mniszka lekarskiego, jest związana z tym, że kwiaty mleczu do przygotowania syropu najlepiej jest zbierać w maju. W tym okresie kwiaty rośliny są odpowiednio dojrzałe i pozbawione posmaku goryczy. Należy zbierać duże kwiaty mleczu, bez łodyżek. Zerwane kwiaty układa się na gazecie lub czystej ściereczce i pozostawia na około godzinę. Do przyrządzenia leczniczego syropu potrzebne są:

  • litr kwiatów mniszka lekarskiego,
  • litr wody,
  • 1 kilogram cukru,
  • 2 cytryny.

Kwiaty mniszka wkłada się do garnka, zalewa zimną wodą, a następnie gotuje się na małym ogniu przez około 15 minut. Po upływie tego czasu, garnek odstawia się w chłodne miejsce na całą dobę. Wywar odcedza się przez sito i dodaje się do niego cukier oraz sok wyciśnięty z cytryn. Całość należy dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu, aż do uzyskania konsystencji lejącego miodu, czyli przez około 2 godziny. Przygotowywany syrop z mniszka lekarskiego przelewa się do słoiczków lub butelek.

Syrop z mniszka bez gotowania i bez cukru

Leczniczy syrop z mniszka lekarskiego przygotuje się również bez gotowania i bez dodatku białego cukru, którego zamiennikiem jest naturalny słodzik – ksylitol, inaczej cukier brzozowy. Kwiaty mlecza układa się w wyparzonym słoiku warstwowo – około dwucentymetrową warstwę kwiatów posypuje się cukrem brzozowym ponawiając czynność aż do wypełnienia słoiczka. Końcową, wierzchnią warstwę powinien tworzyć ksylitol. Wypełniony słoik odstawia się w nasłonecznione miejsce w celu rozpuszczenia cukru. Syrop z mniszka jest gotowy do użycia po około 7-10 dniach.

Syrop z mniszka lekarskiego: dawkowanie

Osobom dorosłym zaleca się stosowanie syropu z mniszka lekarskiego w ilości 2-3 łyżeczki w ciągu doby. Maksymalną dawką dla dziecka jest 1-1,5 łyżeczki syropu (połowa dawki dla osoby dorosłej). Dzieciom syrop najczęściej podaje się w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, kaszlu oraz bólu gardła. Domowy syrop z mlecza można bezpiecznie stosować u dzieci już od 9.miesiąca życia. Miód majowy może być wykorzystywany do słodzenia herbaty oraz jako dodatek do pieczywa.

Przeciwwskazania do stosowania syropu z mniszka lekarskiego

Do przygotowania tradycyjnego syropu z mniszka lekarskiego wykorzystuje się dużą ilość cukru. Z tego powodu syrop nie powinien być stosowany przez osoby chorujące na cukrzycę. Diabetykom (cukrzykom) zaleca się syrop bez cukru (dosładzany ksylitolem) lub picie naparu z mniszka lekarskiego, który również posiada właściwości prozdrowotne. Miód majowy pobudza produkcję soków żołądkowych, dlatego przeciwwskazany jest w przypadku choroby wrzodowej oraz nadkwaśności żołądka. 

Dlaczego warto jeść miód? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść miód? Źródło: Wiem, co jem i wiem, co kupuję

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
269
10
Komentarze (2)
Babcia
Syrop jest skuteczny. Robię dla całego klanu - 4 rodziny. Wnuki i dzieci używają od listopada do końca marca. Poza katarami nie ma poważnych infekcji. Najbardziej nie lubię zbierać kwiatów. Zrywam ich 10 kg.
Czytaj całość
Honorata
Czy ktoś wie, jak długo taki syrop jest dobry? Mam słoik sprzed dwóch lat i nie wiem, czy jest jeszcze dobry?
Czytaj całość
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?