Melon miodowy trafił na europejskie stoły i do kuchni w XV w., bardzo szybko podbijając podniebienia największych smakoszy. Miąższ owocu jest słodki, orzeźwiający i może być dodatkiem zarówno do deserów, jak i do dań mięsnych oraz owoców morza.
Melon miodowy – właściwości
Melon miodowy, tak jak i pozostałe odmiany tego gatunku, posiada wiele właściwości odżywczych. Już dawna medycyna naturalna polecała go do leczenia bóli reumatycznych oraz do terapii chorób nerek – bardzo szybko zauważono jego moczopędne i oczyszczające organizm właściwości. Rozwój badań pozwolił poznać pełen zakres substancji o działaniu prozdrowotnym, które zawiera ten owoc.
Przede wszystkim melony są bogatym źródłem beta-karotenu, czyli barwnika odpowiadającego za żółty, pomarańczowy i czerwony kolor owoców. Związek ten jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, przez co blokuje odkładanie się płytki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych. Substancja ta skutecznie wspomaga też prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Duże ilości potasu zawarte w melonie miodowym wpływają z kolei na regulację ciśnienia tętniczego – owoc wskazany jest nie tylko dla osób ze zdiagnozowanym nadciśnieniem, ale także dla tych, którzy chcą skutecznie zapobiegać rozwojowi choroby, np. w przypadku wystąpienia nadciśnienia u członków rodziny. Włączenie melonów na stałe do diety pozwala zapewnić organizmowi dostateczną dawkę potasu, ponieważ w 100 g owocu jest około 270 mg tego pierwiastka.
Zawarte w nim witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego – nie tylko pozwalają się uspokoić, zwłaszcza w sytuacjach nadmiernego stresu, ale także ułatwiają zasypianie, zapewniając lepszą regenerację organizmu. Witaminy, poza łagodzeniem skutków stresu, poprawiają też koncentrację i pamięć, stąd owoc jest dobrą i zdrową przekąską dla osób uczących się.
Coraz częściej wykorzystywany jest też w branży kosmetycznej, zwłaszcza do produkcji kremów, ponieważ zawarte w nim witaminy zachowują odpowiedni poziom nawilżenia skóry i przyspieszają jej regenerację. Znajdujące się w nim substancje wykazują także właściwości łagodzące, jeżeli chodzi o pielęgnację cery wrażliwej i trądzikowej. Ponadto składniki odżywcze, które zawiera owoc:
- poprawiają kondycję włosów i paznokci,
- wspomagają detoksykację organizmu,
- odkwaszają organizm,
- wspomagają usuwanie nadmiaru wody, zwłaszcza w walce z tzw. wodnym cellulitem,
- redukują ryzyko zachorowania na nowotwory,
- pozwalają na dłużej zachować opaleniznę skóry,
- pomagają zmniejszyć stany depresyjne i zachować dobry nastrój.
Ile kalorii ma melon miodowy?
Melon miodowy, podobnie jak arbuz czy ogórek, składa się w większości z wody – w 100 g jest jedynie około 34 kalorii. To czyni z owocu pożądany produkt w diecie tych, którzy chcą się pozbyć niechcianych kilogramów, pod warunkiem, że nie jest spożywany w nadmiarze. Zawiera bowiem sporą ilość cukru, który pobudza trzustkę do wydzielania insuliny. Z drugiej jednak strony, proces utraty wagi wspomaga zawarta w miąższu cytrulina. Należy ona do grupy aminokwasów i odpowiada za proces produkcji hormonu wzrostu.
Niestety owoc nie może być jedzony przez wszystkich. Przeciwwskazaniem do tego, aby włączyć go do diety, jest zdiagnozowana cukrzyca, ponieważ melon ma wysoki indeks glikemiczny (IG 60). Nie jest też zalecany dla alergików, szczególnie tych, u których pojawia się reakcja uczuleniowa na płytki traw, ponieważ może powodować tzw. alergię krzyżową (jeden alergen wywołuje reakcję na inną grupę alergenów).
Jak jeść melon miodowy?
Ponieważ owoc ma twardą skórkę, a w środku niejadalne pestki, każdy wypracowuje swój własny sposób na to, jak jeść melon miodowy, zwłaszcza jeśli jest soczysty i może poplamić słodkim miąższem. Zanim jednak owoc można spożyć, trzeba najpierw wybrać w sklepie ten najsmaczniejszy. Kiedy melon miodowy jest dojrzały, wydziela intensywną woń, więc można się przy zakupie kierować właśnie węchem. Dobrze jest, aby jego skóra nie była uszkodzona, ponieważ bardzo szybko traci cenne witaminy i związki, jeśli wystawiony jest na kontakt z powietrzem. Najlepiej smakuje na surowo. Wygodnie jest ułożyć go na desce, przekroić na połówki i za pomocą łyżki usunąć niejadalne pestki. Pozostałe części, w zależności od potrzeby, można pokroić na drobniejsze kawałki. Należy pamiętać, że skórę również trzeba oddzielić od miąższu, ponieważ nie nadaje się do spożycia.
Melon miodowy jest jedną ze słodszych odmian tego gatunku, stąd przez większość osób uważany jest za najsmaczniejszą. Stanowi doskonały składnik do deserów, ale też dań mięsnych – wszystkie słodkie odmiany często wykorzystywane są do potraw z szynką parmeńską.