Melon galia nie tylko reguluje ciśnienie i zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej w naczyniach, ale ponadto jest skutecznym środkiem odchudzającym. Pomaga też dłużej cieszyć się wakacyjną opalenizną i wspomaga pracę oczu.
Melon galia – pochodzenie
Zalety smakowe i właściwości zdrowotne melona galia znane i doceniane były już w starożytności. Pierwotnie owoc uprawiano w dorzeczu Nilu i tak naprawdę dopiero w XV w. trafił on do Europy. Ponieważ ówczesna medycyna opierała się na ziołach, warzywach i owocach, bardzo szybko zaczęto polecać go jako składnik diety, szczególnie wskazany w okresach rekonwalescencji po przebytych chorobach, przy zdiagnozowanym reumatyzmie, a także problemach z nerkami. Już wtedy ceniono jego moczopędne właściwości.
Wszystkie odmiany melona galia mają charakterystyczny zielono-żółty, miąższ, a w ich wnętrzu znajdują się niejadalne, niewielkie pestki. Owoce te są ponadto bardzo aromatyczne i słodkie, mimo że w niemal 90% składają się z wody. Mało kto zdaje sobie sprawę, że melon jest tak naprawdę bliskim krewnym ogórka, więc bliżej mu do rodziny warzyw niż owoców.
Jakie właściwości posiada melon galia?
Swoje właściwości melon galia zawdzięcza obecnym w nim w dużych ilościach beta-karotenom, które odpowiadają za charakterystyczną barwę jego miąższu. Jest to związek z grupy karotenoidów, czyli żółtych, pomarańczowych i czerwonych barwników roślinnych, które jednocześnie są skutecznymi przeciwutleniaczami, chroniącymi przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także zapobiegającymi powstawaniu nowotworów. Dodatkowo jest to substancja, która wspiera dobrą kondycję wzroku. Im bardziej pomarańczowy miąższ owocu, tym więcej beta-karotenu.
Ponadto w melonie obecny jest jeszcze jeden związek z grupy antyoksydantów – likopen oraz pektyny czyli rozpuszczalny błonnik. Owoc ceniony jest przez wzgląd na znaczną ilość potasu (280 mg w 100 g) oraz inne niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki, takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk oraz witaminy A, E, K, C i B6.
Potas wpływa na regulację ciśnienia tętniczego. Witaminy z grupy B wspomagają natomiast prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dlatego też melon wskazany jest dla osób żyjących w dużym stresie oraz dla tych, którzy mają problem z zasypianiem.
Związki i minerały, które zawiera owoc, nie tylko działają oczyszczająco i są moczopędne, ale sprawdzają się także w pielęgnacji skóry, zwłaszcza suchej, skłonnej do podrażnień i trądzikowej (łagodzi zmiany skórne i zapobiega ich powstawaniu). Wyciąg z melona stanowi bazę niektórych linii kremów nawilżających. Przeciwutleniacze, beta-karoten oraz witamina C i E poprawiają kondycję skóry, sprzyjają jej regeneracji, a co najważniejsze – opóźniają efekty starzenia.
Melon galia – kalorie
Ponieważ owoc w większości składa się z wody, jest przez to niskokaloryczny – w około 100 g melona galia jest zaledwie od 28 do 34 kcal. Polecany jest dla osób, które mają problemy z nadwagą i chcą zrzucić zbędne kilogramy. Jego dodatkową zaletą jest obecność cytruliny – aminokwasu, który uczestniczy w procesie produkcji hormonu wzrostu, a przy tym przyspiesza proces utraty wagi.
Melon galia należy do grupy owoców o wysokim indeksie glikemicznym (IG 60), przez co nie może być spożywany przez cukrzyków. Może aktywować także tzw. alergie krzyżowe (reakcja uczuleniowa po kontakcie z substancją, która pochodzi z tej samej grupy alergenów). Po spożyciu melona, pomarańczy czy arbuza może wystąpić reakcja alergiczna u osób uczulonych na pyłki traw.
Melon galia – zastosowanie w kuchni
Melon galia nadaje się nie tylko do deserów, ale również jako dodatek do dań mięsnych – znawcy kuchni podkreślają, że idealnie komponuje się np. z szynką parmeńską i serem feta. Słodsze odmiany, o bardziej pomarańczowym miąższu, lepiej nadają się do sałatek owocowych, a te o smaku określanym jako orzeźwiający (z zielonym miąższem) sprawdzają się jako dodatek do owoców morza.
Zawsze należy pamiętać, że melony tracą szybko swoje właściwości, szczególnie witaminy, jeśli są wystawione na działanie powietrza, dlatego należy kupować tylko całe owoce i nie przechowywać zbyt długo przekrojonych połówek owocu. Najsmaczniejsze są te najbardziej dojrzałe, co można poznać po zapachu – melon galia powinien mieć intensywną woń.
Owoc może być jedzony na surowo. Najprościej jest go przekroić na dwie połówki, wydrążyć za pomocą łyżki nasiona i pokroić na mniejsze kawałki, oddzielając miąższ od twardej skóry.