Polub nas na Facebooku
Czytasz: Lista warzyw, które wspomagają odchudzanie
menu
Polub nas na Facebooku

Lista warzyw, które wspomagają odchudzanie

Kobieta promuje zdrowe odżywianie w kuchni. Warzywa.

Fot. filadendron / Getty Images

Nie od dziś wiadomo, że jeżeli chodzi o odchudzanie podstawowym produktem w jadłospisie powinny być warzywa. Są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Są niskokaloryczne i bogate w błonnik co sprzyja dietom redukcyjnym.  

Szparagi – oczyszczają z toksyn

Są dobrym źródłem błonnika, który wspomaga układ trawienny, dodatkowo same w sobie są lekkostrawne. Zawierają witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), które odgrywają znaczącą rolę w metabolizmie cukrów. W swoim składzie mają asparaginę, która wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowe nawodnienie organizmu. Co więcej, zawierają sporo prowitaminy A, witaminę C, E i K oraz minerały: magnez, potas, fosfor czy żelazo.

Ogórki – nawodnią organizm

W 97% składają się z wody i mają mało kalorii. Ogórki są ubogie w składniki odżywcze, jednak nadrabiają innymi cechami. Mają ujemny bilans kaloryczny, co oznacza, że aby organizm je spalił, zużywa więcej energii niż one same dostarczają. Odkwaszają organizm, pomagają usunąć nadmiar wody oraz oczyścić go z toksyn. Dodatkowo są źródłem przeciwutleniaczy.

Dobrze zbilansowana dieta - jak powinna wyglądać? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Jak powinna wyglądać dobrze zbilansowana dieta? Źródło: 

Kalafior – zapobiega nowotworom

Nie dość, że sprzyja odchudzaniu, to ma silne właściwości antynowotworowe. Wszystko dzięki zawartości związków fitochemicznych, izotiocyjanianów i indoli. Regularne jedzenie kalafiora pomaga w zapobieganiu nowotworom m.in. prostaty, płuc, piersi czy jajników. Kalafior jest niskokaloryczny, ale zapewnia uczucie sytości. Jest źródłem przeciwutleniaczy, witaminy C, K, witamin z gruby B, potasu, magnezu, manganu i błonnika. Kalafior może powodować wzdęcia, aby załagodzić objawy należy spożywać go w obecności kminku, imbiru, kopru lub majeranku.

Brokuły – bukiet minerałów

Można powiedzieć, że są zielonym rodzeństwem kalafiora. Brokuły podobnie jak kalafiory zawierają sulforafan, który blokuje mutacje nowotworowe. Wspomagają trawienie dzięki sporej zawartości błonnika, są również bogatym źródłem beta – karotenu, witaminy C, wapnia i potasu. Brokuły obniżają poziom kortyzolu (hormon stresu), który wytwarza się podczas wzmożonego wysiłku fizycznego i utrudnia spalanie tłuszczu oraz go magazynuje. Brokuły można spożywać na surowo lub należy je blanszować w ok. 76°C, aby nie utraciły wartości odżywczych.

Papryka chili – rozgrzeje organizm

Ostre papryki są źródłem kapsaicyny, która ma właściwości sprzyjające utracie wagi. Przyśpiesza metabolizm i zwiększa wytwarzanie ciepła, to powoduje szybsze spalanie kalorii. Co więcej zmniejsza apetyt, co przy odchudzaniu jest dodatkowym atutem. Obniża także poziom cholesterolu we krwi, ma właściwości antybakteryjne, antynowotworowe i przeciwbólowe. Papryka jest również źródłem flawonoidów, beta – karotenu, witaminy C i E, żelaza, potasu i magnezu.

Oliwki – śródziemnomorski klimat

Stanowią świetny dodatek do sałatek, kanapek czy sosów, przy okazji przynosząc wiele korzyści dla organizmu. Przede wszystkim, są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, których nie może zabraknąć nawet w diecie redukcyjnej. Nienasycone kwasy tłuszczowe są rozpuszczalnikiem dla witamin, inaczej nie mogłoby pełnić swoich funkcji. Wpływają na wymianę wartości odżywczych w organizmie oraz wspierają układ immunologiczny. Oliwki zawierają sód, co sprawia, że są słone w smaku, jednak nie podwyższają ciśnienia krwi. Dodatkowo, opóźniają proces starzenia się organizmu. W składzie zawierają sporo potasu, magnezu, fosforu i żelaza.

Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Rośliny strączkowe – zapewnią sytość

Do roślin strączkowych zalicza się np. groch, fasole, bób czy soczewicę. Mogą być alternatywą dla mięsa, jeżeli chodzi o zapotrzebowanie na białko w codziennej diecie. W zależności od rodzaju, zawierają od 20% do 42% białka. Są dobrym źródłem błonnika, żelaza, cynku i jodu. Obniżają poziom cholesterolu i spowalniają wchłanianie cukru. Warto je poddać obróbce cieplnej, ponieważ ta obniża działanie kwasu fitynowego, który zmniejsza wchłanianie żelaza, cynku i wapnia.

Sałata rzymska – odżywcza bomba

Jej atutem przy diecie redukcyjnej jest to, że zmniejsza apetyt (w szczególności na słodycze) dzięki temu, że zawiera chrom. Już 100g tej sałaty zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Sałata rzymska jest również bogata w witaminę C, która służy m.in. do syntezy włókien kolagenowych (wpływa na elastyczność skóry, co jest ważnie przy utracie wagi). Sałaty nie należy kroić nożem, ponieważ utlenia to witaminy i może powodować gorzki posmak.

Pomidory – zdrowy układ krążenia

Pomidory zawierają naturalny barwnik, który jest silnym przeciwutleniaczem – likopen. Działa m.in. pozytywnie na układ krążenia, zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo – naczyniowego, neutralizuje wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia organizmu. Likopen nie ulega zniszczeniu podczas obróbki cieplnej. W przetworach (np. ketchup, passata) jest go o ok. 2-3 razy więcej. Pomidory zawierają dużo wody oraz są moczopędne. Są dobrym źródłem witaminy C, potasu, fosforu i magnezu. Warto sięgnąć po suszone pomidory, gdyż zawierają większe ilości składników odżywczych. Świeże pomidory posiadają ok. 1,2 g błonnika, natomiast suszone już 13 g.

Rzodkiewki - nie tylko na odchudzanie

Rzodkiewki wspomagają trawienie, są moczopędne oraz wspierają pracę wątroby. Co więcej, są świetnym źródłem związków siarki, niezbędnych do produkcji mocnych wiązań w keratynie, z której zbudowane są włosy i paznokcie. Zalecane są przy anemii czy demineralizacji organizmu. Będą smacznym dodatkiem do kanapek, sałatek, twarożku czy nawet jako przekąska. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
28
1
Polecamy
Jakie warzywa są najzdrowsze?
Które zawierają najwięcej witamin?
Jakie warzywa są najzdrowsze? Które zawierają najwięcej witamin? Dzień Dobry TVN
5 warzyw, które warto jeść w sierpniu
5 warzyw, które warto jeść w sierpniu Dzień Dobry TVN
Brokuły – wartości odżywcze, właściwości, sposób przygotowania
Brokuły – wartości odżywcze, właściwości, sposób przygotowania TVN zdrowie
Szpinak – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie
Szpinak – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok