Len mielony i ziarna lnu zawierają wiele pożądanych dla organizmu substancji. W ziołolecznictwie wykorzystywane są przede wszystkim nasiona rośliny, ale też olej i tzw. wytłoki. Nie tylko zapobiega zaparciom i wspomaga odchudzanie, ale również łagodzi objawy m.in. choroby wrzodowej.
Len mielony
W zielarstwie podstawowym surowcem są nasiona lnu, który dojrzewa w okresie wakacji. Stąd też często określany jest „złotem polskich pól”. W lipcu i w sierpniu, kiedy jest jeszcze żółto-zielony, wyrywa się całe kłącze wraz z korzeniami i pozostawia do wyschnięcia. Dopiero wówczas nasiona uzyskują właściwą brunatną barwę. Po oczyszczeniu najlepiej przechowywać je w papierowej torbie, aby nie straciły swoich właściwości, i zmielić bezpośrednio przed użyciem.
W ziołolecznictwie wykorzystuje się nasiona, len mielony, olej i tzw. wytłoki pozostałe po jego produkcji. Olej wyciskany z nasion uważany jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów na świecie. Zawiera przede wszystkim związki śluzowe, ale także: białka, sterole, kwasy organiczne (np. askorbinowy), sole mineralne i enzymy. Jest bogatym źródłem glicerydów, kwasów nienasyconych, nasyconych, fitosteroli i witaminy E. Produkty z nasion lnu można stosować wewnętrznie, ale także zewnętrznie – w postaci okładów, maści czy kremów. Pożądane składniki, jakie zawiera roślina, powodują, że ciągle poszukiwane są jeszcze bardziej efektywne techniki ich pozyskiwania.
Len mielony – właściwości
Właściwości lnu mielonego, jego nasion (tzw. siemienia lnianego) i oleju są bardzo wszechstronne. Przede wszystkim roślina jest bardzo pożądanym składnikiem diety w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a zwłaszcza przy chorobie wrzodowej. Oleje zawarte w nasionach bardzo skutecznie powlekają błony śluzowe żołądka, przełyku i części dwunastnicy, przez co tworzą swego rodzaju barierę ochronną, która zabezpiecza przed szkodliwym działaniem kwasu solnego. Zaparzone siemie lniane jest wskazane w przypadku zapalenia oskrzeli, jako środek przeciwkaszlowy. Ponadto przyspiesza regenerację naskórka i błon śluzowych w schorzeniach dermatologicznych i stanach zapalnych skóry.
Len mielony w postaci naparu wspomaga obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu, a jego regularne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Ponadto zdolności zawartych w nim substancji do obniżania poziomu cukru i lipidów we krwi są doceniane w diecie i leczeniu osób ze zdiagnozowaną cukrzycą.
W kosmetyce len traktowany jest jako środek zapewniający odpowiedni poziom nawilżenia skóry, ponieważ zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Coraz częściej kosmetyki na jego bazie stosowane są także do skóry głowy i jako kuracja regeneracyjna do włosów. Wpływa pozytywnie na wygląd cery i reguluje wydzielanie sebum, co jest pożądane zwłaszcza w pielęgnacji cery tłustej i mieszanej. W formie maści może stanowić również skuteczną ochronę przed promieniami słonecznymi.
Jak zdrowo i bezpiecznie zgubić zbędne kilogramy? Dowiesz się tego z filmu:
Len mielony na odchudzanie
Len mielony wspomaga odchudzanie za sprawą zawartych związków określanych jako lignany. Działają one podobnie do żeńskich hormonów, jakimi są estrogeny, których jedną z funkcji jest regulacja tempa przemiany materii i gospodarki węglowodanowej organizmu. Jeśli olej lniany będzie codziennym składnikiem diety (oczywiście w odpowiednich ilościach i przy zastosowaniu wspomagającej proces odchudzania aktywności fizycznej), wówczas szybciej można zaobserwować spadek wagi, na skutek przyspieszenia metabolizmu. Nie tylko zostanie pobudzona w organizmie produkcja rozkładającej tłuszcz żółci, ale także ułatwi on przekształcanie pożywienia w energię.
Len mielony – zastosowanie
Zastosowanie lnu mielonego i pozostałych pochodnych siemienia lnianego jest bardzo szerokie. W domu można przyrządzić np. odwar z siemienia lnianego – łyżkę nasion należy zalać szklanką letniej wody, a następnie gotować pod przykryciem przez około 15 min. Po wystygnięciu i odcedzeniu pozostały płyn trzeba pić 2 razy dziennie (po pół szklanki) jako środek łagodzący podrażnienia żołądka.
W podobny sposób przygotowuje się napar z nasion lub lnu mielonego. Łyżkę proszku należy zalać szklanką wrzątku, przykryć i pozostawić na 15 min. W przypadku zaparć czy wydzieliny zalegającej w oskrzelach jest to sprawdzone rozwiązanie. Zaleca się spożywanie naparu 2 razy dziennie – najlepiej rano i wieczorem. Poza działaniem wewnętrznym można też stosować go w formie okładów np. w przypadku czyraków, łuszczycy czy półpaśca.