Obecnie kwas kaprylowy cieszy się dużą popularnością. Substancja ta ma duże zastosowanie w lecznictwie. Wśród jej głównych właściwości należy wymienić usprawnienie funkcji układu trawiennego i regulację środowiska jelit. Ponadto wchodzi w skład odżywek dla sportowców. Jest stosowana jako uzupełnienie dla preparatów sulfonamidowych i przy antybiotykoterapii. Pobudza pracę układu odpornościowego.
Czym jest kwas kaprylowy?
Kwas kaprylowy (caprylic acid) to kwas tłuszczowy, który występuje w tłuszczach roślinnych i zwierzęcych (tłuszcz zapasowy kóz, owiec, tłuszcz mlekowy królików i kozic). Jest bardzo szybko wchłaniany z jelit do krwioobiegu. Jest to organiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym C8H16O2 (związek 8 węglowy – kwas oktanowy)
Głównymi źródłami kwasu kaprylowego są: olej kokosowy, kokosy, olej palmowy, pełne mleko i masło orzechowe.
Kwas kaprylowy – dawkowanie
Kwas kaprylowy jest dostępny powszechnie w postaci kapsułek. Najlepiej zażywać takie, które zawierają kwas w stanie wolnym, gdyż wykazuje on największą skuteczność. Jego pozytywne działanie wspomaga jednoczesna suplementacja czosnku, wyciągu z pestek grejpfruta i olejku z oregano. Za opakowanie 600 mg, czyli 100 kapsułek, płaci się od 60 do 90 zł. Dawkowanie kwasu kaprylowego przedstawia się następująco: 1 kapsułka 2 razy dziennie podczas posiłku. Nie wolno przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Po zaledwie trzytygodniowej suplementacji zauważalne są pozytywne efekty działania kwasu kaprylowego na ludzki organizm, a zwłaszcza układ pokarmowy.
Kwas kaprylowy – skutki uboczne
Długotrwałe spożywanie kwasu kaprylowego pociąga za sobą możliwe skutki uboczne, takie jak:
- podwyższenie frakcji cholesterolu LDL, czyli tzw. złego cholesterolu;
- wzrost poziomu ciśnienia tętniczego;
- zwężenie światła żył i tętnic w wyniku odkładania się na ich ściankach złogów tłuszczu;
- zwiększenie prawdopodobieństwa powstania zatorów i niedokrwienia, wzrost krzepliwości krwi;
- choroby układu krążenia, jak choroba wieńcowa, zawał serca, udar mózgu;
- reakcje alergiczne, które mogą objawiać się w postaci zmian skórnych (wysypka, wypryski, obrzęk, zaczerwienienie, świąd skóry), nudności, wymiotów, duszności; niewielkie jest ryzyko wystąpienia reakcji anafilaktycznych;
- wzrost masy ciała;
- zaburzenia metaboliczne, które mogą przyczynić się do powstawania wielu problemów, jak cukrzyca i odporność na insulinę;
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe, zaburzenie równowagi bakteryjnej jelit, biegunki;
- złe samopoczucie i ogólne rozbicie.
Kwas kaprylowy – właściwości
Kwas kaprylowy posiada dużo cennych właściwości. Na uwagę zasługuje zwłaszcza jego działanie przeciwwirusowe, bakteriobójcze, bakteriostatyczne (szczególnie na Streptococcus agalactiae, Streptococcus uberis, Streptococcus dysgalactiae i Streptococcus aureus), przeciwgrzybicze, a zwłaszcza przeciwdrożdżowe (łącząc się z błonami komórek drożdżaków, powoduje ich rozerwanie i śmierć), przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne i przeciwtrądzikowe.
Zobaczcie także do czego można użyć oleju kokosowego. Znajduje on zastosowanie nie tylko w kosmetyce:
Jakie zastosowanie ma kwas kaprylowy?
Kwas kaprylowy ma szerokie zastosowanie. Przede wszystkim wspiera układ trawienny poprzez zdolność do zachowania równowagi flory bakteryjnej jelit. Działa regulacyjnie na układ trawienny, ponieważ pobudza proces naprawczy nabłonka wyścielającego jelito grube. Zauważono, że przyspiesza tempo gojenia się owrzodzeń jelita cienkiego i grubego. Wpływa korzystnie na funkcje absorpcyjne jelit. Przywraca naturalną kwasotę żołądka. Kwas kaprylowy jest powszechnie stosowany w terapii m.in. zespołu jelita drażliwego, kryptokokozy (tzw. drożdżyca europejska – grzybica wywołana przez Cryptococcus neoformans, atakuje ośrodkowy układ nerwowy, płuca, skórę i tkankę podskórną) i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Jednakże jednym z jego głównych zastosowań jest walka z Candida albicans, czyli grzybem odpowiadającym za rozwój drożdżycy (kandydozy). Wykazano, że kwas kaprylowy obniża łaknienie słodyczy i kontroluje apetyt (daje sygnały do ośrodka sytości w mózgu). Znalazł też zastosowanie w leczeniu grzybicy pochwy lub skóry, paznokci i stóp. Zapobiega zakażeniom dróg moczowych, infekcjom pęcherza moczowego, chorobom przenoszonym drogą płciową, a także zakażeniom jamy ustnej (zwłaszcza zapaleniu dziąseł). Pomaga w bólach głowy, depresji, zmęczeniu, wzdęciach i nadmiernej produkcji gazów. Przyspiesza gojenie skóry i leczenie trądziku.
Kwas kaprylowy działa nie tylko na organizm ludzki, ale stosowany jest też w leczeniu zwierząt. Wykorzystuje się go w terapii kolibakteriozy (dotycząca głównie ptactwa choroba bakteryjna wywołana przez bakterie Escherichia coli).
Oprócz drogocennych właściwości leczniczych kwas kaprylowy posiada cechy, dzięki którym jest szeroko stosowany w przemyśle kulinarnym. Substancja ta nadaje specyficzny zapach takim produktom spożywczym jak sery, lody, puddingi i aromaty syntetyczne. Stosowana jest również w piekarnictwie. Ponadto stanowi powszechny składnik kosmetyków przeciwbakteryjnych czy przeciwgrzybiczych w postaci żelów, emulsji i globulek dopochwowych.
Przeciwwskazania do stosowania kwasu kaprylowego
Kwas kaprylowy posiada niewiele przeciwwskazań do stosowania. Wśród nich wymienia się przede wszystkim nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu. Ponadto jest on niewskazany dla ciężarnych kobiet i karmiących piersią. Nie powinny go stosować osoby zmagające się z zaburzeniami ciśnienia tętniczego, cierpiące na niewydolność bądź marskość wątroby.
Bibliografia:
1. Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Farmakopea Polska IX, Warszawa, Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych, 2011.
2. Erasmus U., Fats that heal, Fats that Kill, Canada, Alive Books, 1993.
3. Neuhauser I., Successful treatment of intestinal moniliasis with fatty acid-resin complex, “Archives of Internal Medicine”, 1954, 93(1), s. 53–60.
4. Tsukahara T., Fungicidal action of caprylic acid for Candida Albicans, “Japan Journal of Microbiology” 1961, 5(4), s. 383–394.