Kukurydza jest jedną z najpopularniejszych roślin uprawnych świata. Produkuje się z niej płatki, kasze, mąkę oraz olej. Kukurydza stanowi dobre źródło składników mineralnych, takich jak potas, magnez, selen i fosfor. Dostarcza antyoksydantów, które zapewniają młody wygląd skóry i działają antynowotworowo.
Kukurydza - jakie są jej odmiany?
Kukurydza jest popularną rośliną uprawną znaną na całym świecie. Występuje w wielu odmianach, ale najbardziej rozpowszechnioną jest kukurydza żółta i biała. W innych rejonach świata, m.in. w Ameryce i Afryce spotyka się również kukurydzę czerwoną i niebieską. Ta cenna roślina pojawiła się w Europie za sprawą Krzysztofa Kolumba i mimo że pochodzi z klimatu podzwrotnikowego, doskonale się adaptuje i przynosi obfite plony również w strefie umiarkowanej. W Polsce wyróżnia się trzy rodzaje kukurydzy w zależności od jej przeznaczenia: pastewna (do produkcji paszy dla zwierząt), zbożowa (na produkcję mąk i kasz) oraz kukurydza cukrowa dostępna w sklepach w postaci kolb lub w puszkach.
Kukurydza - wartość odżywcza
Kukurydza jest ceniona za swój unikalny smak i wszechstronne zastosowanie, ale również za wysoką wartość odżywczą i liczne właściwości prozdrowotne. Jest rośliną stosunkowo wysoko kaloryczną - w 100 g dostarcza około 110 kcal. Kukurydza jest źródłem białka (3.7 g/100g), węglowodanów (20.1 g/100 g) i tłuszczów (1.5 g/100 g). Występuje w niej również błonnik pokarmowy w ilości około 3.3 g/100 g produktu. W składzie kukurydzy znajdują się cenne witaminy i minerały niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarcza witamin z grupy B, beta karotenu, witaminę E oraz potas, selen, magnez, mangan, fosfor, cynk, jod, wapń, żelazo. Kukurydza jest źródłem karotenoidów (oprócz beta karotenu ulegającemu przekształceniu do witaminy A) - zawiera luteinę i zeaksantynę, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Kukurydza należy do warzyw o niskim indeksie glikemicznym. IG gotowanej kukurydzy wynosi 53, natomiast kukurydzy w puszce - około 46.
Kukurydza - właściwości zdrowotne
Kukurydza nie zawiera glutenu, dlatego roślina ta oraz produkty z niej otrzymywane (płatki, kasze, mąka) znajdują szerokie zastosowanie w diecie osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Kukurydza dostarcza wielu związków antyoksydacyjnych, które hamują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu opóźnia procesy starzenia się, działa odmładzająco na skórę i wspomaga naturalną odporność organizmu. Antyoksydanty zapobiegają wielu chorobom, m.in. miażdżycy, chorobie wieńcowej, udarom mózgu i cukrzycy. Występujące w kukurydzy karotenoidy, chronią narząd wzroku i redukują ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej znajdującej się w siatkówce oka. Związki obecne w kukurydzy przyczyniają się również do regulowania ciśnienia tętniczego krwi, a tym samym przeciwdziałają nadciśnieniu. Woda po gotowanej kukurydzy stosowana jest jako środek przy problemach związanych z układem moczowym, np. przy nawracającym zapaleniu pęcherza moczowego.
Czy gluten jest człowiekowi potrzebny? Przekonajcie się:
Kukurydza - zastosowanie kulinarne
Kukurydza jako warzywo znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Ma lekko słodkawy smak wykorzystywany do wzbogacania wielu potraw. Wraz z fasolą i papryką stanowi podstawowy składnik kuchni meksykańskiej. Kukurydzę stosuje się jako dodatek do zup, dań mięsnych, a także farszu do naleśników i warzyw, np. cukinii. Jest również popularnym składnikiem sałatek. Kukurydza doskonale smakuje w wersji gotowanej, podawana z solą i masłem, grillowanej lub pieczonej.
Kukurydza gotowana - jak zrobić?
Przygotowanie gotowanej kukurydzy jest bardzo proste. W tym celu potrzebne są trzy podstawowe składniki: kolba kukurydzy, odrobina cukru oraz odrobina soli. Kukurydzę obiera się z liści i włókienek, a następnie wkłada do gotującej się lekko osolonej i posłodzonej wody. Warzywo gotuje się przez 15 minut, niekiedy dłużej. Opcjonalnie po tym czasie kukurydzę można wyłowić z wody, natrzeć olejem lub masłem i grillować na patelni. Gotowaną kukurydzę można zjeść samą z dodatkiem soli lub jako dodatek do dania, np. do pieczonego kurczaka.
Przepis na meksykańskie danie z kukurydzą i cukinią
Ilość: 2-3 porcje
Składniki:
- 1 kukurydza cukrowa,
- ½ cebuli,
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cukinia,
- 2 pomidory,
- kawałek ostrej papryczki,
- ⅓ szklanki tartego sera, np. mozzarella, parmezan,
- 250 ml bulionu - warzywnego lub drobiowego,
- przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz,
- oliwa z oliwek,
- ugotowany ryż do podania.
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzaną, dużą patelnię dodaj dwie łyżki oliwy i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zeszklij ją, a następnie dodaj starty czosnek i posiekaną ostrą papryczkę. Całość chwilę podsmaż.
- Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Dopraw solą, pieprzem. Wymieszaj. Smaż przez 2 minuty, co chwilę mieszając. Dodaj okrojone z kolby ziarna kukurydzy. Smaż przez kolejne 2 minuty.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż przez około 2 minuty. W razie potrzeby możesz wlać odrobinę oliwy z oliwek. Następnie dołóż obrane i pokrojone pomidory. Całość smaż na większym ogniu przez 3 minuty.
- Do dania na patelni wlej bulion. Zagotuj. Potrawę przykryj i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
- Potrawę podawaj z ugotowanym ryżem, posypaną tartym serem.