Korzeń maca często przyjmowany jest przez sportowców i kulturystów, sprawdza się jednak także jako środek leczniczy. Pomaga na menopauzę, zwiększa płodność i poprawia wytrzymałość organizmu.
Co to jest korzeń maca?
Korzeń maca to bulwiasta część podziemna andyjskiej rośliny występującej pod wieloma nazwami – maca (maka) peruwiańska, peruwiański żeń-szeń czy trawa pieprzowa. Należy do roślin krzyżowych i jest spokrewniona z kapustą i rzepą. Jej korzeń wyglądem przypomina dużą rzodkiewkę, a smakiem chrzan.
Roślina ta była uprawiana przez Inków już 2 tysiące lat temu, gdyż dobrze rośnie na ubogim i skalistym podłożu. Przypisuje się jej właściwości, które zwiększają wydolność organizmu ludzi zamieszkujących tak wysoko położone tereny. Według inkaskich wierzeń maca jedzona przed walką umożliwiała pokonanie wroga.
Korzeń maca – skład
Korzeń maca jest warzywem dostarczającym sporo energii i łatwo przyswajalnych związków odżywczych. Zawiera około 60% węglowodanów, 10% dobrze wchłaniającego się białka oraz 8% błonnika. Posiada prawie wszystkie niezbędne do funkcjonowania człowieka aminokwasy, dzięki czemu korzystnie wpływa na metabolizm i układ hormonalny człowieka. Ponadto dostarcza witaminy z grupy B i witaminę C. Nie brakuje w niej też minerałów, takich jak miedź, cynk, mangan, żelazo, selen i bor.
Korzeń maca – właściwości lecznicze
Korzeń maca wykazuje ciekawe właściwości lecznicze:
- jest adaptogenem – zwiększa odporność organizmu na wysiłek psychiczny i fizyczny, pomaga radzić sobie ze stresem;
- przywraca homeostazę organizmu – dostarcza substancje niezbędne do produkcji hormonów i reguluje ich gospodarkę oraz zmniejsza negatywne skutki stresu;
- dodaje energii, zwiększa wytrzymałość fizyczną i siłę – dlatego często stosowany jest przez sportowców i osoby regularnie trenujące;
- zwiększa ilość tlenu we krwi – było to ważne dla Inków zamieszkujących bardzo wysokie góry, gdzie powietrze jest rozrzedzone;
- zwiększa produkcję niektórych neuroprzekaźników – dzięki temu poprawia nastrój i funkcje poznawcze;
- jest afrodyzjakiem – poprawia libido i wzmaga ukrwienie narządów płciowych;
- wspiera układ immunologiczny;
- usuwa wolne rodniki i zmniejsza ich szkodliwe skutki, w tym stres oksydacyjny;
- wspomaga układ krwionośny – działa przeciwmiażdżycowo i obniża ciśnienie krwi;
- chroni przed osteoporozą – badania wykazały, że znacząco zwiększa gęstość kości;
- pomaga w trakcie menopauzy – reguluje poziom kobiecych hormonów na osi podwzgórze–przysadka–jajniki i zmniejsza dolegliwości menopauzalne (uderzenia gorąca i pocenie się); rozważa się stosowanie go jako alternatywy dla hormonalnej terapii zastępczej;
-
zwiększa płodność – Inkowie stosowali go, aby zwiększyć płodność zwierząt hodowlanych; u kobiet reguluje pracę hormonów, u mężczyzn natomiast zwiększa produkcję plemników;
- zmniejsza negatywne skutki stresu – leczy wrzody, obniża poziom kortyzolu i wolnych kwasów tłuszczowych;
- regeneruje organizm – polecany jest w rekonwalescencji po wyjściu z ciężkich chorób.
Korzeń maca – dawkowanie
Zalecane dawkowanie to 225 g skoncentrowanego ekstraktu z korzenia maca w tabletkach lub kapsułkach, 3 razy dziennie. Można też zażywać sproszkowany korzeń maca – w tym wypadku powinno się przyjmować 1–2 łyżeczki dziennie, najlepiej jako dodatek do jedzenia.
Korzeń maca – przeciwwskazania do stosowania i skutki uboczne
Korzeń maca bywa zalecany w leczeniu stanów zapalnych prostaty i jej przerostu. Z drugiej strony ponieważ zwiększa on ukrwienie narządów płciowych, może nasilać ból, dlatego warto poszukać innego środka leczenia tej dolegliwości.
Korzeń maca może też wywoływać skutki uboczne w postaci huśtawki nastroju, bezsenności i migren. Z tego powodu osoby, które wcześniej borykały się z takimi problemami, przed jej suplementowaniem powinny skonsultować się z lekarzem. U niektórych przyjmowanie ekstraktów tej rośliny skutkowało też znacznym podwyższeniem ciśnienia, uderzeniami gorąca, dusznościami i zaburzeniami akcji serca. Jeżeli zaobserwuje się u siebie takie objawy, powinno się zaprzestać przyjmowanie suplementu i udać do lekarza.
Korzeń maca może też wpływać negatywnie na funkcje tarczycy, ponieważ zawiera bardzo duże ilości naturalnego jodu. U osób, u których praca tego narządu jest zaburzona, może dojść do znacznego podwyższenia zawartości tego pierwiastka we krwi, co może wpłynąć źle nie tylko na tarczycę, ale również funkcjonowanie nerek czy metabolizm cukrów.
Bibliografia:
1. Meissner H. O., Mscisz A., Reich-Bilinska H. i in., Hormone-balancing effect of pre-gelatinized organic Maca (Lepidium peruvianum Chacon): (III) Clinical responses of early-postmenopausal women to Maca in double blind, randomized, Placebo-controlled, crossover configuration, outpatient study, “International Journal of Biomedical Science”, 2 (4), 2006, s. 375–94.
2. López-Fando A., Gómez-Serranillos, M. P., Iglesias I. i in., Lepidium peruvianum chacon restores homeostasis impaired by restraint stress, “Phytotherapy Research”, 18 (6), 2004, s. 471–474.