Polub nas na Facebooku
Czytasz: Klimatyzacja – jak działa i jak bezpiecznie z niej korzystać?
menu
Polub nas na Facebooku

Klimatyzacja – jak działa i jak bezpiecznie z niej korzystać?

Klimatyzacja

Fot: KangeStudio / gettyimages.com

Coraz cieplejsze lata sprawiają, że chętniej decydujemy się na zakup klimatyzacji. Mimo że przynosi ulgę i pomaga przetrwać w upalne dni, to używana niewłaściwe może przysporzyć sporych problemów ze zdrowiem. Co trzeba wiedzieć o klimatyzacji i jak bezpiecznie z niej korzystać?

Klimatyzacja znajduje się praktycznie w każdym biurze. Jej zadaniem jest utrzymanie w pomieszczeniu stałej temperatury. Klimatyzacja pobiera powietrze, które znajduje się w pomieszczeniu. Następnie schładza je, nawilża i ponownie wtłacza. Dodatkowo zapewnia właściwy przepływ powietrza i właściwą wentylację pomieszczenia.

Po co klimatyzacja?

Posiadanie klimatyzacji to nie tylko ratunek w bardzo upalne dni. Bardziej nowoczesne klimatyzatory posiadają specjalne filtry, które oczyszczają powietrze z pyłków, kurzu czy grzybów, które osobom uczulonym mogą mocno uprzykrzyć życie. Ale klimatyzacja przyda się nie tylko w domu, w którym mieszka alergik. O zakupie takiego urządzenia powinny pomyśleć także osoby starsze. Ich organizm znacznie gorzej znosi upały, tym samy – tak jak dzieci – są zagrożone udarem cieplnym. Montaż klimatyzacji ułatwi im codzienne funkcjonowanie, kiedy z nieba leje się żar.

Temperatura ma znaczenia

Mimo że podstawowym zadaniem klimatyzacji jest dawanie ochłody, to z chłodzeniem nie można przesadzać. Bezpieczna dla zdrowia temperatura w pomieszczeniu, w którym znajduje się klimatyzacja powinna być tylko o 6 stopni niższa od tej, która panuje aktualnie na zewnątrz. Zbyt duża różnica może doprowadzić do szoku termicznego (to ostra reakcja organizmu na nagłą zmianę temperatury, może prowadzić do omdlenia, a nawet zatrzymania oddechu), ale przede wszystkim zaburzyć działanie układu immunologicznego, co znacząco zwiększa podatność na infekcje.

Zobacz film i dowiedz się wszystkiego o klimatyzacji:

Zobacz także: Klimatyzacja - tak czy nie/klimatyzacja dobro czy zło? Źródło: X-Bank Gallery

Grzyby i nie tylko

Klimatyzacja nie będzie działa właściwie jeśli nie będzie czyszczona. W niekonserwowanych urządzeniach mogą rozwijać się groźne dla zdrowia grzyby i bakterie. Grzyby bardzo dobrze czują się w ciemnych i wilgotnych miejscach, a ich obecność ma wpływ nie tylko na pracę samego urządzenia, ale także na zdrowie. Ich obecność może zaostrzyć alergię lub astmę. A co z bakteriami? Szczególnie niebezpieczna może być Legionella pneumophila, która odpowiada za rozwój legionellozy. To ciężka zakaźna choroba dróg oddechowych. Pierwsze dolegliwości pojawiają się po około dwóch tygodniach od zakażenia. Chorzy w pierwszej kolejności mają objawy grypopodobne (tj. gorączka, dreszcze, bóle mięśni i stawów, kaszel). Z czasem pojawiają się wymioty, biegunka, krwioplucie, a także zaburzenia ze strony układu nerwowego (np. drgawki, halucynacje, splątanie). 

Za sucho

Klimatyzacja powinna także nawilżyć powietrze. Jeśli tego nie robi mogą pojawić się problemy ze skórą, oczami czy chrypka. W przypadku skóry i problemów z gardłem, jeśli te ostanie nie są spowodowane żadną infekcją, można ratować się wodą. Popijanie wody (najlepiej małymi łykami) nawilża gardło, dzięki temu suche powietrze nie podrażni go i nie wywoła chrypki. Dodatkowo woda nawilży i odżywi skórę. 

Klimatyzacja – jak ją czyścić?

Klimatyzację należy serwisować dwa razy w roku. W kwietniu, czyli przed starem sezonu i we wrześniu na jego zakończenie. Filtry zaleca się czyścić raz w miesiącu, a wymieniać raz na trzy miesiące. Trzeba pamiętać, że każde urządzenie jest inne i może wymagać innego czyszczenia. Do serwisowania większych systemów wentylacyjnych warto wynająć firmę, która świadczy tego rodzaju usługi.

Czy masz w domu zainstalowaną klimatyzację?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
2
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?