Kiszonki warzywne odznaczają się nie tylko walorami smakowymi, ale również korzystnym wpływem na zdrowie. Są źródłem wielu cennych substancji, które przyczyniają się do wzmocnienia odporności organizmu i obniżenia poziomu cholesterolu. Kiszeniu poddaje się nie tylko ogórki i kapustę, ale także inne warzywa np. buraki.
Zobacz także:
Koronawirus. Napary z szałwii mogą pomóc w leczeniu COVID-19 - wykazały najnowsze badania
Rozmaryn to nie tylko przyprawa. Herbatka, nalewka i olejek z rozmarynu działają niczym lek
Kiszonki warzywne - dlaczego warto jeść kiszonki?
Kiszonki warzywne są domowymi przetworami, które są szczególnie cenione za swoje właściwości prozdrowotne. Kiszenie jest jedną z najstarszych metod konserwacji, czyli utrwalania żywności. Jego istotą jest proces fermentacji mlekowej zachodzący pod wpływem działania bakterii kwasu mlekowego. Kiszonki warzywne są dobrym źródłem witamin i minerałów. W swoim składzie zawierają witaminy z grupy B, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz biorą udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów.
Kiszonki warzywne dostarczają także witamin antyoksydacyjnych, takich jak witamina C i E. Związki te neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych opóźniając procesy starzenia się skóry i przeciwdziałając chorobom układu sercowo-naczyniowego. W składzie kiszonek warzywnych znajdują się: magnez, wapń, fosfor i potas - minerały niezbędne do zachowania zdrowia i dobrej kondycji układów: kostnego, mięśniowego, nerwowego i sercowo-naczyniowego. Kiszonki warzywne są także źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit, przyspiesza metabolizm i zapobiega zaparciom. Ponadto, związek ten daje długotrwałe uczucie sytości, przez co jest szczególnie zalecany w diecie odchudzającej.
Kiszonki warzywne dostarczają substancji probiotycznych, dzięki czemu wykazują korzystny wpływ na naturalną mikroflorę jelita grubego, wspomagają pracę układu odpornościowego, regulują procesy trawienne oraz stymulują przemianę materii. Jedzenie kiszonych warzyw zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu schorzeń, m.in. stanów zapalnych jelit, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także nowotworów, zwłaszcza raka jelita grubego, płuc i piersi. Kiszonki warzywne obniżają poziom “złego” cholesterolu, dzięki czemu chronią przed rozwojem miażdżycy, a tym samym choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawału serca i udaru mózgu.
Kiszonka z buraków - właściwości i zastosowanie
Kiszonka z buraków jest nie tylko niezwykle smaczna, ale również zdrowa. Buraki są dobrym źródłem witaminy C, która wzmacnia naturalną odporność organizmu, działa przeciwzapalnie i ma korzystny wpływ na kondycję skóry. Dostarczają również kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego i zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu. Z tego powodu buraki powinny pojawić się w diecie kobiet planujących i będących w ciąży. Kiszonka z buraków przyczynia się także do regulowania ciśnienia tętniczego krwi i obniżenia poziomu “złego” cholesterolu zmniejszając ryzyko wystąpienia nadciśnienia, miażdżycy i innych schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Ma również pozytywny wpływ na ogólną wydolność fizyczną i zdolność koncentracji. Kiszone buraki można wykorzystać jako składnik sałatek warzywnych oraz dodatek do rozmaitych potraw. Powstały sok warto odlać do butelek, gdyż wykazuje szereg właściwości korzystnych dla zdrowia. Zawarte w nim składniki pozytywnie oddziałują na cały organizm przyczyniając się m.in. do zachowania młodego i zdrowego wyglądu skóry oraz usprawniania pracy narządu wzroku. Codzienne picie soku z kiszonych buraków przeciwdziała kamicy nerkowej oraz wspomaga odchudzanie. Ten nietypowy napój znajduje także zastosowanie w profilaktyce chorób reumatycznych i nowotworowych.
Kiszonka z buraków - jak zrobić?
Kiszone buraki w 100 g dostarczają około:
kcal | 40 |
---|---|
białko | 1,6 g |
tłuszcz | 0,1 g |
węglowodany | 6,5 g |
błonnik pokarmowy | 2 g |
Potrzebujesz: słoja o pojemności 3 l
Składniki:
- 1 kg buraków czerwonych,
- 2 l przegotowanej wody,
- 3 ząbki czosnku,
- przyprawy: 1 łyżeczka soli, liść laurowy, ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
- Buraki starannie umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę. Ułóż je ciasno w słoiku wraz z czosnkiem i przyprawami (oprócz soli).
- Buraki zalej wodą wymieszaną z solą tak, by warzywa były całkowicie przykryte.
- Zamknij słoik. Odstaw go na 4-5 dni w temperaturze pokojowej. Buraki będą ukiszone w momencie, gdy na wierzchu zbierze się piana.
Kiszonka z kukurydzy
Kiszonka z kukurydzy znajduje zastosowanie jako pasza dla krów. Kukurydza cechuje się niską zawartością białka i dużą ilością rozpuszczalnych cukrów. Dzięki temu należy do jednych z najlepiej kiszących się roślin. Ponadto można ją zakisić praktycznie w każdych warunkach. Kiszonka z kukurydzy o wysokiej jakości powinna mieć lekko kwaskowaty, aromatyczny i chlebowy zapach. Jest to bardzo ważne, gdyż jakość paszy decyduje o ilości mleka pozyskiwanego od krów. W domowych kuchniach kukurydza wykorzystywana jest do przygotowywania zimowych przetworów. Jedną z propozycji jest kukurydza w zalewie słodko-kwaśnej lub kukurydza konserwowa.
Dlaczego warto jeść kiszonki? Dowiesz się tego z filmu:
Kukurydza w zalewie słodko-kwaśnej - przepis
Kukurydza w zalewie słodko-kwaśnej w 100 g dostarcza około:
kcal | 130 |
---|---|
białko | 3,7 g |
tłuszcz | 1,5 g |
węglowodany | 20 g |
błonnik pokarmowy | 3 g |
Składniki:
- 1 kg kolb z kukurydzy,
- 1 cebula biała,
- 8 ziarenek pieprzu,
- 8 ziarenek ziela angielskiego,
- liść laurowy,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- ¼ szklanki cukru,
- ½ łyżeczki soli,
- ⅔ szklanki octu,
- ⅓ szklanki wody.
Sposób przygotowania:
- Kolby kukurydzy starannie oczyść i pokrój w grube plastry. Gotuj przez 15 minut.
- Ocet zagotuj z wodą, cukrem i solą.
- Cebulę obierz i pokrój w grube plasterki.
- Do wyparzonych słoików włóż przyprawy, cebulę i odsączoną kukurydzę.
- Zawartość słoików zalej gorącą zalewą octową. Słoiki szczelnie zamknij. Pasteryzuj przez 20 minut.
Kukurydza konserwowa - przepis
Kukurydza konserwowa w 100 g dostarcza około:
kcal | 109 |
---|---|
białko | 2,9 g |
tłuszcz | 1,2 g |
węglowodany | 19,7 g |
błonnik pokarmowy | 4 g |
Składniki:
- kolba kukurydzy,
- 4 łyżeczki soli,
- 3 łyżeczki cukru,
- 3 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
- Kukurydzę starannie oczyść i gotuj przez 15 minut w lekko osolonej wodzie.
- Kukurydzę odcedź i ziarna włóż do wcześniej wyparzonych słoiczków.
- Przygotuj zalewę z wody, cukru i soli. Następnie zalej nią kukurydzę. Słoiki szczelnie zamknij. Kukurydzę pasteryzuj przez około 90 minut w garnku.