Kiszenie to stara metoda zabezpieczania żywności przed zepsuciem. Jeśli kojarzy ci się tylko z kapustą lub ogórkami, to pora poszerzyć spektrum kiszonych warzyw. Buraki w tej formie to prawdziwa bomba witaminowa.
Buraki same w sobie są bogate w żelazo, dzięki czemu są świetne w walce z anemią. Pozytywnie wpływają na układ krwionośny (zwiększając wchłanianie tlenu przez komórki), wspomagają leczenie białaczki i nowotworów (niszcząc wolne rodniki). Azotany, również obecne w burakach, pomagają obniżyć ciśnienie krwi, a kwas foliowy zapobiega m. in. chorobom serca. Regularne jedzenie buraków lub picie soku z nich pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn wspomagając pracę nerek i wątroby oraz pomaga uregulować pracę jelit. Buraki świetnie sprawdzą się także przy kaszlu (mają działanie wykrztuśne) oraz w okresie menopauzy (dotleniają serce, wyrównują jego pracę, zmniejszają ciśnienie krwi, łagodzą dokuczliwe uderzenia gorąca i nawracające migreny, zapobiegają zachorowaniu na osteoporozę).
Które warzywa i owoce można kisić? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie:
Co zawierają buraki?
W burakach znajdziemy witaminy A, C, E, K, PP i witaminy z grupy B oraz wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor. Dodatkowo kiszone buraki zawierają szczepy bakterii, powstałe w trakcie fermentacji, które pomagają chronić przed grzybicami, mają także silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe (dużo silniejsze niż surowe buraki).
Jak kisić buraki?
Potrzebujemy: 3 kg buraków umytych i obranych, 4 litrów przegotowanej wody, główka czosnku, sól (1/2 lub 1 łyżka soli na 1 litr wody), kromka razowego żytniego chleba na zakwasie lub sok z kiszonej kapusty/ogórków, czarny pieprz, liście laurowe, ziele angielskie.
Buraki należy pokroić w plastry, a następnie zalać solanką i dodać przyprawy. Po około 4-7 dniach można już pić sok z kiszonych buraków.
Opcjonalnie można dodać czosnek i pietruszkę.
Czy małe dzieci mogą jeść kiszonki? Dowiesz się tego z naszego filmu:
Polecamy: Święta Bożego Narodzenia - jak spędzić je zdrowo i spokojnie
Barszcz z sokiem z kiszonych buraków
Zakwas buraczany jest świetną bazą pod barszcz. Warto jednak pamiętać o tym, że dodajemy go pod koniec gotowania. W ten sposób zachowa cenne wartości odżywcze.
Przepis na barszcz wigilijny
Potrzebujemy: 1 kg buraków + szklanka soku z kiszonych buraków, marchewka, pietruszka, 1/4 selera, 4 ząbki czosnku, cebula, sok z 1/2 cytryny, łyżeczka majeranku, szklanka suszonych grzybów, sól i dwa litry wody.
Przygotowanie zaczynamy od opłukania grzybów, zalania ich wodą i odstawienia na kilka godzin. Potem gotujemy przez około godzinę w tej samej wodzie. Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki, podobnie robimy z marchewką, pietruszką oraz selerem. Cebulę kroimy na ćwiartki, tak samo czosnek. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy przez około 30 minut (mają być miękkie). Barszcz odcedzamy z jarzyn, dodajemy do niego wywar z grzybów oraz sok z kiszonych buraków. Całość gotujemy jeszcze chwilę.
Polecamy: Bezpieczne święta - pierwsza pomoc w nagłych wypadkach
Przekonajcie się także, co powinniście jeść, jeśli cierpicie na anemię:
picie soku z kiszonych buraków.