Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kimchi - przepis, zupa, właściwości, jak zrobić?
menu
Polub nas na Facebooku

Kimchi - przepis, zupa, właściwości, jak zrobić?

Kimchi, kimchi w misce, kimchi domowej roboty.

Fot. 4kodiak / Getty Images

Kimchi jest tradycyjnym koreańskim daniem, którego tradycyjne przygotowywanie zostało wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Mieszkańcy Korei przekazują sobie przepis z pokolenia na pokolenie. Jak zrobić zupę kimchi? Jakie ma właściwości? 

Kimchi to danie składające się z kiszonych warzyw z dodatkiem przypraw. Tradycyjnie podstawą kimchi jest kapusta pekińska, powinno się dodać także marchew, pora oraz czosnek i cebulę dymkę. Wśród przypraw w kimchi nie może zabraknąć świeżej, sproszkowanej koreańskiej papryki chili, nazywanej gochugaru. W koreańskiej kuchni wyróżnia się ponad 100 rodzajów kimchi, a więc dodatki do potrawy mogą być przeróżne - od innych warzyw, przez owoce i owoce morza czy ryby.

Kimchi - właściwości odżywcze

Kimchi ma różne właściwości odżywcze, w zależności od tego, co znajduje się w zupie. Zawartość kiszonych warzyw bardzo korzystnie wpływa na mikrobiotę układu pokarmowego, wspomagając trawienie i normalizując pracę jelit. Zdrowe jelita przekładają się z kolei na odporność organizmu, bowiem mikroorganizmy z jelit aktywują układ odpornościowy do walki ze złymi bakteriami i wirusami. Kimchi, poprzez dużą zawartość bakteri Lactobacillus (należących do grupy bakterii kwasu mlekowego) wspiera organizm w walce z toczącym się stanem zapalnym, czyli krótko mówiąc - jest polecane przy infekcjach organizmu.

Dodatkową zaletą kimchi jest fakt, że zawiera dużo witamin z grupy B, które usprawniają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i zwiększają koncentrację organizmu. W kimchi znajdziemy także błonnik korzystnie oddziałujący na układ trawienny.

Kimchi jest daniem pikantnym, a zawartość papryczki chili sprawia, że przyspiesza ono metabolizm organizmu.

Kimchi - przeciwwskazania do spożycia

Każda potrawa, nawet ta najzdrowsza, może mieć pewne przeciwwskazania do spożywania. W przypadku kimchi powinny uważać osoby cierpiące na chorobę wrzodową, refluks żołądkowy oraz na zespół jelita drażliwego. Kimchi zawiera papryczkę chili i imbir, a więc jest pikantne i może nasilać tego typu dolegliwości. Na tę potrawę uważać powinny także kobiety karmiące.

Jak zrobić kimchi w domu? 

Zacznijmy od tego, że dobrze zrobione kimchi może stać w lodówce nawet kilka miesięcy. Kimci powinno być przechowywane w szklanych pojemnikach, aby gazy wydzielane podczas fermentacji nie wchodziły w reakcję z plastikiem. Potrawa najlepiej smakuje na około 2 tygodnie po przygotowaniu.

Zobaczcie na filmie, jakie składniki z Chin możemy kupić w sklepach:

Zobacz film: Kuchnia chińska - co możemy kupić w sklepach? Źródło: Wiem, co jem

Przepis na kimchi

  • 4,5 kg kapusty pekińskiej
  • 3 marchewki 
  •  por
  •  2 cebule dymki 
  • 3 główki czosnku 
  • imbir (ćwiartka)
  • chili w proszku gochugaru (ok. 2,5 szklanki)
  • mąka ryżowa (2 łyżki)
  • sos sojowy lub rybny (1 szklanka)
  • 1 szklanka soli
  •  1/4 szklanki cukru

Kapustę należy pokroić w 8 części i odciąć białe głąby. Kapustę należy wypłukać, a następnie odsączyć i zasypać solą. Czas moczenia kapusty w wodzie z solą powinien wynosić około 2 godzin. Po tym czasie kapustę trzeba wypłukać, by usunąć nadmiar soli.

Marchewkę kroimy w słupki, pora pod skosem, a cebulę i czosnek blendujemy razem na pastę. Jeśli nie chcemy robić pikantnego kimchi można zamiast papryki dodać do pasty rzodkiewki.

Przygotowanie klieku z mąki ryżowej (sprawdzi się także pszenna) należy zagotować mąkę z wodą w proporcji 1 szklanka wody na 2 łyżki mąki. Do kleiku dodajemy cukier, mieszamy i studzimy. Do schłodzonego już dodajemy paprykę chili, a następnie warzywa, posiekany imbir i sos sojowy.

Tak uzyskaną pastą nacieraj kapustę, a następnie - przełóż wszystko do szklanego pojemnika, zamknij i pozostaw na dwa dni, aż skwaśnieje. Kimchi przechowuj później w lodówce, w szczelnie zamkniętych słoikach.

Przepis na wegańskie kimchi

  • 5 łyżek soli morskiej
  • 2 – 3 litry wody
  • 1 kg kapusty pekińskiej

Składniki na pastę kimchi:

  • ¾ szklanki wody
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka startego imbiru, opcjonalnie
  • ¼ łyżeczki chili, opcjonalnie
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki szczypiorku, pokrojonego w grube kawałki
  • ½ marchewki, pocięta w cienkie paseczki

Kapustę kroimy wzdłuż najpierw na cztery części, następnie na małe kawałki. Zalewamy ją wodą z solą, dociskamy talerzykiem obciążonym słoikiem i odstawiamy na godzinę.

Wodę z mąką ryżową oraz cukrem zagotowujemy i gotujemy do czasu, aż zmieni się w gęsty, ryżowy kleik. Ostudzamy. Następnie cebulę i czosnek rozcieramy na pastę w blenderze. Dodajemy ją do przestudzonego kleiku razem z sosem sojowym, papryką oraz solą. Wszystko dokładnie mieszamy.

Namoczoną kapustę odcedzamy, przekładamy do dużej miski. Dodajemy pastę i nacieramy nią kapustę. Kiedy całość będzie wymieszana przekładamy do szklanego pojemnika, zamykamy i pozostawiamy na kilka dni, aż zrobi się kwaśna. 

Źródło: Jadłonomia

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?